Društvo

Sutra u Požegi: Proslava Grgureva i manifestacija “Zeleno-plavo”

15-03-2024 • 13:28
Rva
Središnja proslava Dana grada Požege bit će održana u subotu, 16. ožujka, svečanim mimohodom povijesnih postrojbi i manifestacijom „Zeleno-plavo“, kad se održava i prigodni glazbeni program na Trgu Svetog Trojstva.

Ožujak je mjesec u kojem grad Požega tradicionalno obilježava svoj Dan grada. Duga je to tradicija koju su Požežanke i Požežani očuvali stoljećima. Upravo o tome, kao i brojnim sadržajima i programima koji nas očekuju tijekom cijeloga mjeseca, u emisiji „Jutro s Matkom“ razgovarali smo s direktoricom Turističke zajednice Grada Požege, Mirnom Šimunović Svoboda, i Željkom Pojerom, predsjednikom Udruženja obrtnika Požega koji je najavio već tradicionalni projekt „Zeleno-plavo“, a koji se treću godinu za redom održava u sklopu programa obilježavanja Dana grada Požege.

„Dan Grada Požege predstavlja posebno vrijeme kada zajedno slavimo našu povijest, kulturu i postignuća. Želim istaknuti da smo ove godine posebnu pažnju posvetili raznolikosti programa, uključujući aktivno sudjelovanje svih ustanova u kulturi, udruga civilnog društva te sportskih udruga i klubova. Ponosni smo na suradnju koja je rezultirala bogatim sadržajem koji odražava šarolikost interesa naših sugrađana. To je prilika da zajedno proslavimo našu pripadnost ovom predivnom gradu i stvorimo uspomene koje će nas dodatno povezati.“ – rekla je Mirna Šimunović Svoboda, direktorica TZ Grada Požege.

Program obilježavanja započeo već 1. ožujka, a što nas sve očekuje do kraja mjeseca?

„Program smo započeli 23. Požeškim Plesokazom, međunarodnim festivalom plesa, koji je u našem gradu okupio više od 500 plesača iz 25 gradova Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Češke. Zatim su održani 54. Dani Glazbene škole Požega, Dani Matice hrvatske – ogranka u Požegi, znanstveno – stručni skup II. Dani Dubravka Jelčića, prošloga petka otvorili smo izložbu fotografija Dušana Mirkovića pod nazivom “Vinogradarski pogledi” u prostoru Udruge Stjepan Koydl, a toga je dana već tradicionalno u Gradskoj knjižnici održan program u prigodi Dana žena s nastupom Sandre Bagarić I Darka Domitrovića. Planinari su tradicionalno na 7. Obiteljskom izletu prošle nedjelje pohodili Požešku goru, a 12. ožujka, na sam Dan grada, imali smo besplatan razgled grada uz stručnog vodiča, Dan otvorenih vrata Požeške kuće i besplatnu vožnju kočijom.“ – rekla je Mirna.

„Što se tiče programa koji je pred nama, svakako moramo izdvojiti subotu 16. ožujka…“

„Ona će biti u znaku povijesnih postrojbi koje nam i ove godine dolaze iz cijele Hrvatske, ali i šire. Mimohod povijesnih postrojbi kreće u 10,45 sati sa Željezničkog kolodvora, ulicom Stjepana Radića prema Trgu 123. brigade. Središnja svečanost postrojavanja održat će se na Trgu svete Terezije, gdje će biti položen vijenac uz spomenik Luki Ibrišimoviću i održana smotra povijesnih postrojbi. Program se nastavlja na Trgu Sv. Trojstva gdje će se od 12 sati održavati manifestacija „Zeleno – plavo“ koja će okupiti obrtnike iz cijele Hrvatske, a time i bogatu eno i gastro ponudu koja će objediniti ono najbolje što Slavonija i Dalmacija mogu ponuditi. Za dobru atmosferu ove će se godine pobrinuti Slavonski dukati i Tamburaški sastav Šokci, a tu si i nastupi naših kulturno – umjetničkih društava, Folklornog ansambla Požega i KUD-a Požeška dolina.“ – rekla je Mirna Šimunović Svoboda.

Spomenuli smo sada projekt „Zeleno-plavo“ u organizaciji požeških obrtnika, gospodine Pojer, što su obrtnici za ovu godinu pripremili?

„Manifestacija “Zeleno-plavo” popularna je požeška eno-gastro manifestacija koja na jedinstven način spaja kontinentalnu i primorsku Hrvatsku, a više od desetljeća bila je vezana uz tradicionalno požeško Vincelovo. Prije dvije godine, projekt “Zeleno-plavo” povezao se s manifestacijom obilježavanja Dana grada Požege u suradnji s Obrtničkom komorom Požeško-slavonske županije, Gradom Požegom i Turističkom zajednicom Grada Požege pa će se tako ove godine održati u razdoblju od 15. ožujka do 17. ožujka.“ – rekao je Željko Pojer, predsjednik Udruženja obrtnika Požega.

Pozivu da promoviraju hrvatske autohtone proizvode, tradiciju i običaje svake godine odazove se više od 200 sudionika s područja kontinentalne i primorske Hrvatske, dodao je.

„Manifestacija se održava na Trgu Svetog Trojstva na kojem sva prijavljena udruženja obrtnika, obrtničke komore i drugi sudionici imaju osigurano mjesto na kojem mogu prezentirati autohtona jela sa svog područja. Ove 2024. godine sudjeluje 15 obrtničkih komora i 24 udruženja obrtnika iz 32 grada – dakle sudjeluje 234 obrtnika. Sudionici nam dolaze iz cijele Republike Hrvatske, od Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke, Istre, pa sve do Osijeka, Vinkovaca i Vukovara. Ovo je najveći gospodarski projekt i gospodarska prezentacija takve vrste na ovim prostorima, a usudio bih se reći i na razini Hrvatske.“ – istaknuo je Pojer te dodao kako povezivanje „zelenog“ i „plavog“, odnosno kontinentalne i jadranske Hrvatske, promoviranje vrijednosti obrtničkih proizvoda i usluga, povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda i turizma samo su neki od ciljeva projekta „Zeleno – plavo“.

Nakon središnje proslave 16. ožujka, dakle ove subote, očekuje nas nekoliko sportskih događanja u neposrednoj blizini Trga Svetog Trojstva.

„Važno je spomenuti kako se ovoga vikenda u Požegi, u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc, igra i završnica košarkaškog kupa Ružica Meglaj Rimac, 20. Malonogometni turnir Grada Požege, 18. Odbojkaški turnir, a kad smo već kod sporta, spomenimo i 3. međunarodni stolnoteniski turnir koji će se održati u nedjelju 24. ožujka. Bogat je program i Gradskog kazališta Požega pa ćemo tako do kraja mjeseca moći pogledati dvije premijere Male škole kazališta, a potom u prigodi Međunarodnog dana kazališta i premijeru predstave San ivanjske noći, nastalu u suradnji Gradskog kazališta Požega i Teatra Exit.“ – rekla je Mirna Šimunović Svoboda, direktorica TZ Grada Požege.

Cijeli razgovor svakako poslušajte na našem Mixcloud kanalu