Društvo

Sutra obilježavamo Dan branitelja grada Požege: „U čast i u znak zahvalnosti svim hrvatskim braniteljima“

12-06-2024 • 13:16
Rva
„Kako bismo odali počast i potakli trajno sjećanje na osnivanje jedne od najstarijih postrojbi iz Domovinskog rata“

Početkom 2022. godine, Gradsko vijeće Grada Požege donijelo je odluku o proglašenju 13. lipnja Danom branitelja grada Požege u spomen na obrambeni i oslobodilački Domovinski rat i na sve žrtve koje su hrvatski branitelji podnijeli u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Republike Hrvatske. Toga datuma je 1991. godine u Vidovcima postrojen 63. samostalni bataljun Zbora narodne garde, profesionalne postrojbe koja je u jesen iste godine postala okosnica 123. brigade Hrvatske vojske.

Dan branitelja grada Požege obilježavamo u čast i u znak zahvalnosti svim hrvatskim braniteljima s područja Požege, koji su sudjelovali u oslobađanju i obrani Republike Hrvatske. Tim povodom danas smo u emisiji „Jutro s Matkom“ ugostili predsjednika Županijske podružnice Udruge hrvatskih dragovoljaca, ujedno i voditelja koordinacije braniteljskih udruga Tomicu Galovića i pročelnicu Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maju Petrović.

„Inicijativa za ovo obilježavanje krenula je od braniteljskih udruga s područja grada Požege, gradonačelnik dr.sc Željko Glavić je taj prijedlog apsolutno podržao smatrajući da je važno da se taj datum u požeškoj povijesti trajno obilježava i da se i u budućnosti na taj dan prisjećamo važnosti tog događaja. Donošenjem te odluke Gradskog vijeća, taj datum je trajno uvršten u kalendar događaja Grada Požege kako bismo odali počast i potakli trajno sjećanje na osnivanje jedne od najstarijih postrojbi iz Domovinskog rata.“ – istaknula je pročelnica Maja Petrović.

Dan hrvatskih branitelja Grada Požege i 33. godišnjica osnutka 63. A Samostalnog bataljuna zbora narodne garde svečano će se obilježiti sutra, 13. lipnja polaganjem vijenaca i odavanjem počasti uz spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade u 9,30 sati, a nakon čega slijedi euharistijsko slavlje u crkvi svetog Lovre s početkom u 10.00 sati koje će predvoditi požeški biskup msgr. Ivo Martinović. Nakon toga slijedi polaganje vijenaca i svijeća u Vidovcima, mjestu na kojemu je postrojena prva hrvatska vojna postrojba u ovome kraju, na stadionu Nogometnog kluba.

Koji su izazovi s kojima se branitelji suočavaju danas i kako im udruge mogu pomoći rekao je predsjednik Županijske podružnice Udruge hrvatskih dragovoljaca, ujedno i voditelj koordinacije braniteljskih udruga Tomica Galović.

„Cjelokupno društvo ima podjednake probleme, međutim, hrvatski branitelji su svakog dana sve stariji, svakim danom sahranjujemo nekoga od naših suboraca. Ljudi su izgubili volju za aktivnijim angažmanom, ali udruge još uvijek funkcioniraju i svakodnevno pokušavamo pokazati da smo još uvijek sastavnica, i to jedna od kvalitetnijih sastavnica društva. Otvorili smo nedavno jednu prekrasnu izložbu radova kroz koju su članice Kluba žena iz Domovinskog rata pokazale koliko još uvijek imamo duha i volje. Da nismo zapeli u nekakvom prošlom vremenu, nego da pokušavamo i na mlađe generacije prenijeti što je Domovinski rat i kako je on ostvario sve ono što mi imamo danas.“ – rekao je Tomica.

Uvođenjem ovog datuma u trajno obilježavanje, Grad Požega nastoji da se obilježavanje ovog važnog datuma prenese i na buduće generacije te da se redovito prisjećamo svih onih koji su dali svoju žrtvu.

„Isto tako, da vođeni domoljubljem i mlađe generacije na sebe preuzmu obvezu da majke, roditelji, a ponajprije djeca naših heroja ne budu zaboravljena. Pozivam sve hrvatske branitelje, članove njihovih obitelji i sve Požežanke i Požežane  da se odazovu ovom zajedničkom obilježavanju Dana branitelja grada Požege te odaju počast i zahvalnost svim hrvatskim braniteljima s područja Požege. Neka nam ovo obilježavanje svima bude poticaj za čuvanje teško stečene slobode, borbu za bolju budućnost i zahvalnost prema svima koji dali svoju žrtvu u borbi za samostalnost i opstojnost naše Republike Hrvatske.“ – rekla je pročelnica Maja Petrović.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu