Scena

Subota u znaku Grgureva – Mimohod povijesnih postrojbi i manifestacija “Zeleno – plavo”

11-03-2024 • 11:15
Rva
Svoj Dan Požega obilježava 12. ožujka, a središnja proslava bit će održana u subotu, 16. ožujka, svečanim mimohodom povijesnih postrojbi i manifestacijom „Zeleno-plavo“, kad se održava i prigodni glazbeni program na Trgu Svetog Trojstva.

Obilježavanje Dana grada Požege jedna je od najvažnijih gradskih proslava, a za svoje sugrađane i goste Turistička zajednica Grada Požege, u suradnji s brojnim ustanovama i udrugama, pripremila je brojne sadržaje koji će se odvijati tijekom cijelog ožujka. Svoj Dan Požega obilježava 12. ožujka, a središnja proslava bit će održana u subotu, 16. ožujka, svečanim mimohodom povijesnih postrojbi i manifestacijom „Zeleno-plavo“, kad se održava i prigodni glazbeni program na Trgu Svetog Trojstva.

Grgurevo – Oslobađa & odjekuje

Subota će biti u znaku povijesnih postrojbi koje i ove godine dolaze iz cijele Hrvatske, ali i šire. Mimohod povijesnih postrojbi kreće u 10 sati sa starog autobusnog kolodvora ulicom Stjepana Radića prema Trgu 123. brigade. Središnja svečanost postrojavanja održat će se na Trgu svete Terezije, gdje će biti položen vijenac uz spomenik Luki Ibrišimoviću, požeškom osloboditelju, koji je predvodio narodnu vojsku i na Grgurevo 12. ožujka 1688. krenuo u odlučnu bitku, pobijedivši nadmoćnu tursku vojsku.

Projekt „Zeleno – plavo’’ i Grgurevski sajam

Program se nastavlja na Trgu Svetog Trojstva gdje će se od 12,00 sati održavati manifestacija „Zeleno – plavo“ koja će okupiti brojne obrtnike iz kontinentalne i jadranske Hrvatske kako bi na jednom mjestu promovirali hrvatske autohtone prehrambene proizvode, tradiciju i običaje.

„Šesnaestu godinu za redom organiziramo projekt gospodarske manifestacije „Zeleno – plavo“. Promoviraju hrvatskih autohtonih proizvoda ove godine prijavilo se 234 obrtnika iz cijele Hrvatske, na kojem sudjeluje 15 obrtničkih komora i 24 udruženja. Sudionici nam dolaze iz cijele Hrvatske, od Dubrovnika, Šibenika, Splita, Zadra, Rijeke i Istre, pa sve do Osijeka, Vinkovaca i Vukovara. Ovo je najveći gospodarski projekt i gospodarska prezentacija takve vrste na ovim prostorima, a usudio bih se reći i na razini Hrvatske. Hrvatska obrtnička komora je ovaj Projekt je ocijenila kao najveću gastro-manifestaciju u svojoj organizaciji.” – rekao je predsjednik Udruženja obrtnika Požega Željko Pojer.

Osim štandova obrtnika, očekuju vas i brojni izlagači s domaćim proizvodima i rukotvorinama. Za veselu atmosferu i dobru zabavu pobrinut će Slavonski dukati i Tamburaški sastav Šokci.

„Grgurevski sajam trajat će tijekom cijeloga dana na Trgu Svetog Trojstva i predstavit će se više od 40 izlagača iz cijele Slavonije, ali i šire. U zabavnom dijelu programa ove godine će nam se pridružiti Slavonski dukati i Tamburaški sastav Šokci, a bit će to prilika i za nastupa Folklornog ansambla Požega i KUD-a Požeška dolina.“ – najavila je Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege.