Društvo

Staze od Ivane do Tadije: Ljetnikovac obitelji Brlić, rodna kuća Tadijanovića i šuma Striborova

23-04-2024 • 07:18
Rva
Oko petnaest planinara iz Požeštine se odlučilo za ovaj tradicionalni izlet, nakon kojeg su svojim kućama ponijeli samo lijepe uspomene.

Požeški planinari Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac Požega proteklog vikenda su odlučili pohoditi Brodsko Vinogorje gdje se održao tradicionalan planinarski pohod kojega organizira Planinarsko društvo Dilj Gora iz Slavonskog Broda. Ovaj zanimljiv i poučni događaj okuplja brojne izletnike i planinare iz cijele Slavonije koji se kreću stazama čarobne diljske prirode koja je inspirirala poznate književnike iz ovoga kraja, Ivanu Brlić- Mažuranić i Dragutina Tadijanovića.

Već po tradiciji planinari su se okupili kod “Ćire” te krenuli autoposadama prema svome odredištu planinarskom domu “Đuro Pilar” nedaleko od grada Slavonskog Broda. Prilikom dolaska sve sudionike je dočekao tradicionalan planinarski doručak, kruh s masti i čaj. Poslije pozdravnog govora domaćina krenulo se na stazu uz vođenje planinarskih vodiča.

Cjelokupna staza prilikom pohoda se mogla obići za 6 sati uz nekoliko pauza. Staza nije bila prezahtjevna te je bila prilagođena svim sudionicima, poručili su iz HPD-a Sokolovac Požega.

Trasa pohoda je bila Planinarski dom – Brlićevac, ljetnikovac obitelji Brlić gdje je boravila i pisala Ivana Brlić-Mažuranić – Sveta Petka, izvor i izletište – Rastušje, rodna kuća Dragutina Tadijanovića – Šuma Striborova, uređeno dječje igralište s likovima od drveta iz bajki I. B. Mažuranić  – Planinarski dom.

„Svi sudionici pohoda mogli su uživati u prekrasnim vidicima te prirodi koja se nalazi u punom buđenje. Miris trave i cvijeća pratio je planinare uz poglede prema susjednoj državi. Po povratku sve sudionike je dočekao tradicionalni planinarski grah, nakon čega je nastavljeno veselo planinarsko druženje uz glazbu i ples do kasnih poslijepodnevnih sati. Oko petnaest planinara iz Požeštine se odlučilo za ovaj tradicionalni izlet koji su svojim kućama ponijeli samo lijepe uspomene. Koordinator izleta je bio predsjednik Društva Bruno Horvat.“ – poručili su iz Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac Požega.