Kultura

Skulptura Tatjane Kostanjević na Venecijanskom bijenalu: “Zahvalna sam što je moj rad prepoznat, kako kod kuće tako i u svijetu”

23-04-2024 • 07:22
Rva
Izložba ostaje postavljena do kraja studenog ove godine nakon čega će skulptura akademske kiparice Tatjane Kostanjević svoj trajni dom pronaći u Lipiku.

Na prestižnoj međunarodnoj smotri suvremene umjetnosti, Venecijanskom bijenalu te među 200 umjetnika iz 51 zemlje svijeta, svoju skulpturu izložila je i Tatjana Kostanjević, jedna od najistaknutijih suvremenih hrvatskih umjetnica, koja živi i stvara u Požegi.

Za ovu posebnu prigodu Kostanjević je izradila skulpturu pod nazivom Relevant koja je nastavak njena ciklusa “Terpsihore” i snažne fascinacije ženom kao primarnim umjetničkim motivom i inspiracijom. Skulptura je izložena u izložbenom paviljonu Europskog kulturnog centra u Veneciji, u vrtu Palazze Mora.

“Nakon poziva Europskog kulturnog centra da predstavim sebe i državu iz koje dolazim uslijedio je posao na izradi dva metra visoke, vitke skulpture. Najprije sam radila u gipsu u ateljeu, a zatim je odlivena u zlatnu broncu.  Skulptura je dobila ime Relevant i nastavak je ciklusa skulptura inspiriranih kompleksnom ulogom žene u današnjem društvu i njezinom nastojanju u održavanju ravnoteže između različitih sfera života. Skulptura Relevant predstavlja savršenstvo i snagu, ali i ranjivost i osjetljivost. Moj rad postavljen je na samom ulazu u vrt Palazze Mora i primila sam puno lijepih riječi pohvala”, rekla je Kostanjević.

Izložba ostaje postavljena do kraja studenog ove godine nakon čega će skulptura akademske kiparice Tatjane Kostanjević svoj trajni dom pronaći u Lipiku.

“Zahvaljujem Požeško-slavonskoj županiji na potpori, Gradu Lipiku, kao i ostalim gradovima naše županije te Udruzi gradova u Republici Hrvatskoj. Na bijenalnoj izložbi izlažem uz potporu Požeško-slavonske županije i zahvalna sam što je moj rad prepoznat, kako kod kuće tako i u svijetu”, zaključuje.

Izvor: pszupanija.hr