Društvo

Šampion 44. Kulenijade iza svog uzorka ima lijepu priču i gestu

29-06-2024 • 08:10
Rva
"Iz neke kurtoazije i iz nekakve lijepe geste je bilo u redu da se jedan kulen prijavi i na nju te mi je baš drago da je ove godine šampionska titula došla na njeno ime."

Ovogodišnje 44. izdanje požeške Kulenijade započelo je na prostoru krčme Zlatni lug u Donjim Emovcima gdje se od 14 sati održalo donošenje uzoraka kulena. Najstarija Kulenijada u Hrvatskoj prikupila je 61 uzorak iz nekoliko hrvatskih županija, što posebno veseli s obzirom na probleme s kojima su se susreli proizvođači.

Proizvođači kulena su nakon predanih uzoraka svoje druženje nastavili uz predavanje „Proizvodnja tradicionalnih slavonskih mesnih proizvoda na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima“ koje je održala Ana Mrgan, profesorica Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi.

Nakon što je žiri isprobao sve uzorke, u večernjim satima održana je dodjela priznanja i proglašenje pobjednika, odnosno šampiona Kulenijade koji je osvojio i nagradu u iznosu 500,00 eura. Organizator manifestacije je Turistička zajednica Grada Požege, a direktorica Mirna Šimunović Svoboda izrazila je svoje zadovoljstvo prikupljenim uzorcima.

„Riječ je o najstarijoj kulenijadi u Hrvatskoj, tako da nam je ove godine zaista drago reći da imamo 61 pristigli uzorak što mislimo da je dobro jer smo stalno u uzlaznom trendu. Ova godina je za proizvođače kulena bila dosta izazovna, prvo zbog bolesti koja je bila, a tako i zbog klimatskih promjena i visokih temperatura koje se događaju. Nama je ovo veliki uspjeh da naša Kulenijada i dalje podržava taj izuzetno veliki broj uzoraka. Ove godine su zastupljene sve slavonske županije, također kao i prošle godine imamo Zagrebačku županiju zbog čeka smo sretni. Po prvi puta imamo i Šibensko-kninsku županiju što je također veliki uspjeh jer se naša manifestacija pokazala kao prepoznata i u Dalmaciji.“ – rekla je Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege.

Šampion ovogodišnje 44. Kulenijade je Igor Petersdorfer iz Valpova, već poznati proizvođač koji je osvojio titulu na požeškoj Kulenijadi i prije par godina, ali ove godine on je kulen prijavio na gospođu Ivu Mihalj jer je smatrao da i ona zaslužuje imati svoj uzorak na Kulenijadi. Šampionsku plaketu i nagradu dodijelila je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović.

„Već dugo godina se bavim proizvodnjom kulena, između ostalog i za obitelj Mihalj, a ovogodišnja šampionka je baka koja je u poznim godinama i kod nje se radi ta domaća proizvodnja. Iz neke kurtoazije i iz nekakve lijepe geste je bilo u redu da se jedan kulen prijavi i na nju te mi je baš drago da je ove godine šampionska titula došla na njeno ime jer to je jako lijepo! Bavim se kulenovima već duže, moja kćer je također bila prijavljena na 44. Kulenijadi i osvojila je zlatnu plaketu. Bili smo šampion prije koji tjedan sa svojim kulenom, taj kontinuitet nam je najvažniji. Moja kćer, odnosno mi smo bili šampioni i u Požegi prije koju godinu, no nažalost nije bilo ovakve situacije da se svi možemo podružiti jer je bila korona, ali opet se ponavlja taj kontinuitet i to je u redu.“ – rekao je Igor Petersdorfer.

Danas se nastavlja program 44. Kulenijade u požeškoj Šetališnoj zoni gdje će se od 9 do 14 sati održati sajam Zlatno ljetno tradicije u sklopu kojeg će od 12 sati biti degustacija kulena za građane, naravno uz pratnju tamburaša.