Društvo

Roditelji poginulih branitelja: „Našu tugu ostavimo u kući, ali naše srce ju uvijek drži u sebi“

22-03-2024 • 07:21
Rva
Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Požege održala je svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu, uoči koje je kod spomen obilježja na Trgu 123. brigade HV Požega odana počast poginuloj djeci i svim hrvatskim braniteljima i braniteljicama.

Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Požege održala je svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu, uoči koje je kod spomen obilježja na Trgu 123. brigade HV Požega odana počast poginuloj djeci i svim hrvatskim braniteljima i braniteljicama.

Uz roditelje, počast su odali i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata podružnice Požeško-slavonske županije, umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika Grada Požege Borislav Miličević te predstavnici Hrvatske vojske i policije.

Predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Požege, Kata Ronko, na skupštini je iznijela Izvješće o radu u 2023. godini iz kojeg je vidljivo da su roditelji poginulih branitelja aktivni i svojim djelovanjem čuvaju spomen na poginulu djecu i Domovinski rat.

Prisutni na svim događajima u Požeško-slavonskoj županiji, surađuju i s drugim udrugama roditelja poginulih branitelja, kao i s nacionalnom udrugom, istaknula je.

– Nama puno znači da se možemo družiti, popričati i jedni druge utješiti – to je naša svakodnevica. Kada izađemo, našu tugu ostavimo u kući, ali naše srce ju uvijek drži u sebi i ne može od nje pobjeći. Zahvaljujem vam svima što nas pozovete jer nama to jako puno znači. Hvala gospodinu Paveliću iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije na podršci i hvala našoj županiji i gradu na sredstvima koja nam osiguravaju  – rekla je Ronko.

Zamjenik gradonačelnika Grada Požege, Borislav Miličević, iskazao je zahvalnost roditeljima, istaknuvši da brigom o spomenu na žrtvu njihove djece koja su položila živote na oltar Domovine, vode brigu i o budućnosti sve druge djece. Kako je istaknuo, narod bez prošlosti je narod bez budućnosti.

U ime Požeško-slavonske županije zahvale roditeljima uputio je zamjenik požeško-slavonske županice, Ferdinand Troha.

– Vaša udruga je sveprisutna na svim događajima i obljetnicama i vaše prisustvo je dokaz kolika je žrtva podnesena za slobodu. Vi s gubitkom djece liježete i ustajete svakog dana i u svakom trenutku imate svoju djecu u mislima. Na vrhu svih aktivnosti koje provodimo treba nam biti činjenica koliko je koštala sloboda koju uživamo – rekao je Troha.

Prigodnim riječima obratio se i zapovjednik vojarne 123. brigade HV i Središta za obuku i doktrinu logistike Požega brigadir Mile Valentić koji je istaknuo kako treba voditi brigu da se istina o Domovinskom ratu ne zaboravi i kada u budućnosti ne bude roditelja poginulih branitelja i živućih hrvatskih branitelja.

U istom tonu, obratio se i predsjednik prijateljske Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Nova Gradiška, Ante Vukušić, uputivši čestitke na aktivnosti uz motivaciju da se nastave družiti i dalje kako bi očuvali spomen na poginule sinove.

Izvor: pszupanija.hr