Društvo

Proslava Vincelova na obroncima Požeške gore: “Svi su pozvani!”

17-01-2024 • 11:36
Rva
Turistička zajednica Grada Požege i ove će godine proslavu Vincelova organizirati u vinogradu na obroncima Požeške gore, u neposrednoj blizini samog centra grada i to u subotu, 20. siječnja 2024. godine.

Spomendan svetog Vinka obilježava se od davnina u ovim krajevima gdje je još rimski car zasadio prve trsove vinske loze, a godinama je bio običaj da vinogradar ide u svoj vinograd i posvećuje ga, te moli za dobru nadolazeću vinogradarsku godinu. Turistička zajednica Grada Požege i ove će godine proslavu Vincelova organizirati u vinogradu na obroncima Požeške gore, u neposrednoj blizini samog centra grada i to u subotu, 20. siječnja 2024. godine. Više o organizaciji i značaju manifestacije pri promociji kulture, tradicije i turističkih potencijala grada, rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

U vrijeme blagdana svetog Vinka, omiljenog sveca među slavonskim vinogradarima i vinarima, destinacija Zlatna Slavonija postaje središte Hrvatske.

“U slavljeničkom tjednu koji traje od vikenda uoči blagdana, pa do vikenda nakon blagdana, ovaj dio Slavonije posjete gosti iz čitave Hrvatske i regije. Turistička zajednica Grada Požege i ove će godine, umjesto u improviziranom vinograda u središtu grada, proslavu Vincelova organizirati u vinogradu na obroncima Požeške gore i to u neposrednoj blizini samog centra grada. Pod nazivom „Vincelovo na Požeškoj gori“ ovogodišnja manifestacija održat će se na imanju obitelji Vujnović na brdu Kamen, na Požeškoj gori.“ – najavila je direktorica Šimunović Svoboda.

Što sve očekuje posjetitelje ove godine na požeškom Vincelovu?

„Uz simboličan iznos od 5,00 eura, posjetitelji će dobiti čašu i moći uživati u vinima požeškog vinogorja, vincelovskom obroku i uz prepoznatljive zvuke tamburice. Službeni početak proslave uz rezidbu i blagoslov vinograda održat će se u 12 sati. Osim toga, mi pozivamo naše posjetitelje da nam se pridruže u Udruge vinogradara, vinara i voćara ”Stjepan Koydl”, podrum Kuće Kraljević, gdje je organizirano okupljanje i piće dobrodošlice od 10 sati, a od tamo će biti organiziran i odlazak uz vodiča do same lokacije na Požeškog gori. Za više informacija posjetite službene stranice Turističke zajednice Grada Požege, naše društvene mreže ili nas kontaktirajte na broj telefona 034/274-900.“ – istaknula je.

Tko su glavni sudionici i partneri u organizaciji ovogodišnjeg Vincelova?

„Kao i sve naše manifestacije, tako ni ova ne bi bila izvediva bez Grada Požege i njihove potpore. Iznimno smo sretni što nakon uspješne suradnje s Udrugom vinara, vinogradara i voćara „Stjepan Koydl“ prilikom organizaciji prošlogodišnje proslave Martinja, nastavljamo zajedničku priču promocije lokalnih vinara i oživljavanja Požeške gore kao prirodnog bogatstva koje imamo. Članovi udruge su s organizirali i pripremaju prostor na kojemu će se manifestacija održati i, ono najvažnije, svoja vina koja će posjetitelji moći degustirati. Smatramo kako je to dobra promocija i same udruge koja je u svibnju prošle godine, zahvaljujući Gradu Požegi, uselila u novi prostor, podrum svima poznate Kuće Kraljević. Ideja je da upravo ta cijela vincelovska priča i započne u prostoru udruge odakle će izletnici i posjetitelji krenuti prema brdu, ali će se prvo upoznati s udrugom i njenim prostorom. Također, moram spomenuti i tvrtku Spin Valis čija nam je potpora također od velikog značaja, kako na ovoj, tako i na drugim manifestacijama i, naravno, Komunalac Požega i njegove vrijedne djelatnike koji su nam uvijek na raspolaganju i svoj posao iznimno profesionalno obavljaju.“ – rekla je direktorica Šimunović Svoboda.

Koliko je važna suradnja s lokalnim vinarijama i vinogradarima za uspjeh manifestacije?

U ovom slučaju bih rekla da je ta suradnja presudna. S jedne strane Turistička zajednica igra ključnu ulogu u podršci razvoju turizma i promicanju eno-gastronomske baštine grada, točnije, mi smo ti koji koordiniramo organizaciju ovakvih vinskih manifestacija u suradnji s udrugom vinara, a ta suradnja omogućuje stvaranje atraktivnih eno-gastro događaja koji privlače turiste i lokalno stanovništvo. Kroz aktivne marketinške kampanje i digitalnu prisutnost na društvenim mrežama i web stranicama, pomažemo u širenju svijesti o eno-gastronomskim atrakcijama Požege kao destinacije te privlačimo pažnju potencijalnih posjetitelja.“ – rekla je Mirna Šimunović Svoboda.

„Ovakvi događaji privlače ljubitelje vina i turiste…”

„S druge strane, Udruga vinara i vinogradara “Stjepan Koydl” može aktivno promicati tradiciju vinogradarstva i vinskog stvaralaštva na našem području. Udruga organizaciju manifestacija, radionica, i edukacija, može doprinijeti podizanju svijesti o bogatoj vinskoj baštini Požege. Udruga može biti ključni organizator vinskih događanja i festivala, pružajući platformu lokalnim vinogradarima i vinarima da predstave svoje proizvode. Zatim, kroz suradnju s lokalnim vinogradarima, udruga može poticati prakse održivog vinogradarstva. Fokus na održivosti može privući turiste koji su zainteresirani za ekološki prihvatljive proizvode.“ – dodala je.

Kako manifestacija doprinosi promociji kulture, tradicije i turističkih potencijala grada?

„Prvo je svakako očuvanje tradicije jer je Vincelovo duboko ukorijenjeno tradicionalno vinogradarsko slavlje koje pridonosi očuvanju i promociji bogate kulturne baštine grada. Kroz ritualno orezivanje vinove loze i blagoslov mladog vina, manifestacija njeguje običaje koji se prenose s generacije na generaciju. Svakako se ubraja i promocija vinogradarstva jer kao vinogradarski događaj Vincelovo ističe značaj vinogradarstva i vinskog stvaralaštva u regiji. To privlači pozornost na lokalne vinare, vinogradare i proizvođače vina, promičući vinarsku tradiciju i kvalitetu. Uz promociju vinogradarstva ide i promocija gastronomske ponude jer Vincelovo pruža priliku lokalnim restoranima, vinotekama i ugostiteljskim objektima da predstave svoje specijalitete i vinske ponude. Ovaj gastronomski aspekt manifestacije potiče turiste i posjetitelje da istraže bogatstvo lokalne kulinarske scene. Kad sve zbrojimo, imamo povećanje turističke privlačnosti jer kroz promociju Vincelova kao autentičnog i tradicionalnog događaja, grad postaje atraktivna destinacija za posjetitelje iz drugih regija. Turisti dolaze kako bi doživjeli jedinstvenu atmosferu, istražili kulturnu baštinu te uživali u eno i gastronomskim blagodatima.“ – istaknula je Mirna Šimunović Svoboda.

„Kroz manifestaciju je ostvarena i suradnja s lokalnim udrugama jer Vincelovo pruža priliku za suradnju s udrugama civilnog društva, u ovom slučaju s Udrugom vinara, vinogradara i voćara „Stjepan Koydl“, čiji članovi promoviraju domaće proizvode, a ova suradnja dodatno naglašava autentičnost. Jedna od komponenata je i poticanje lokalnog ponosa jer Vincelovo potiče lokalni ponos i zajedništvo jer okuplja zajednicu u proslavi zajedničke tradicije. Sudjelovanje u manifestaciji izgrađuje identitet i povezanost građana s kulturnim nasljeđem svog grada. Sve ove komponente zajedno čine Vincelovo ključnim događajem koji doprinosi oblikovanju slike grada kao destinacije bogate kulture, tradicije i turističkih iskustava.“ – rekla je.

Ovakve manifestacije pružaju posjetiteljima autentično kulturno-turističko iskustvo, istaknula je direktorica Turističke zajednice Grada Požege.

„Sudjelovanje u tradicionalnim običajima, degustacije lokalnih proizvoda i uživanje u lokalnoj atmosferi često privlače ljude koji traže jedinstvena putovanja. Fokus na vinogradarstvu i vinskoj kulturi kroz manifestacije potiče ljubitelje vina i vinogradarstva da posjete Zlatnu Slavoniju. Ovo je posebno privlačno za turiste koji cijene vinsku tradiciju i žele iskusiti raznolikost lokalnih sorti i vinskih proizvoda. Održavanjem manifestacija vezanih uz vino privlačimo posjetitelje koji žele sudjelovati u vinskim turama. Posjet vinarijama, vinogradima i sudjelovanje u degustacijama stvaraju jedinstveno vinsko iskustvo za turiste. Organizacija manifestacija pridonosi ekonomiji regije jer potiče potrošnju lokalnih proizvoda, zapošljavanje u ugostiteljskom sektoru i podršku lokalnim obrtnicima i proizvođačima. Cilj nam je kreirati posebne turističke pakete tijekom takvih manifestacija jer ti paketi mogu uključivati smještaj, vinske ture, gastronomske večere i druge aktivnosti, pružajući posjetiteljima cjelovito iskustvo Zlatne Slavonije.“ – rekla je.

„Održavanje ovakvih manifestacija stvara dugoročni utjecaj na turizam regije. Ako posjetitelji imaju pozitivno iskustvo, postoji veća vjerojatnost da će se vratiti ili preporučiti destinaciju drugima, stvarajući pozitivan lanac usmenih preporuka.“

„Ono što je bitno naglasiti je i to da se ovdje radi o jednom u nizu događanja na području Zlatne Slavonije koji potiču razvoj outdoor aktivnosti. U posljednje vrijeme, a posebno od pandemije, svijest ljudi se masovno izmijenila i svi su počeli puno više tražiti upravo razne outdoor aktivnosti i povratak u prirodu. Prilagodba suvremenim trendovima u turizmu jedini je način na koji nositelji turističke ponude mogu napredovati te unapređivati svoju destinaciju. Upravo je to poticanje outdoor aktivnosti sastavni dio Strategije razvoja turizma Republike Hrvatske do 2030. godine koja je bazirana na održivom turizmu i viziji da poštujući prirodno i kulturno naslijeđe i jedinstveni identitet svih regija, možemo stvoriti održiv cjelogodišnji turizam poželjan za investicije, za rad i život, a koji doprinosi skladnom gospodarskom razvoju Hrvatske.“ – istaknula je Mirna Šimunović Svoboda.

Na samom kraju emisije, pozvala je još jednom sve da se pridruže ove subote na proslavi Vincelova u vinogradima na imanju obitelji Vujnović na brdu Kamen, na Požeškoj gori.

„Pozivamo sve slušatelje Radija Vallis Aurea da nam se pridruže u subotu, 20. siječnja od 10 sati u prostoru Udruge “Stjepan Koydl” ili od 12 sati na Požeškoj gori i da budu dio ovogodišnje proslave Vincelova.“ – istaknula je Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege.

Cijeli razgovor svakako poslušajte na našem Mixcloud kanalu