Kultura

Projekt Knjiga svima: Širenje usluga Knjižnice prema mjestima gdje je dostupnost knjige otežana

19-03-2024 • 12:18
Rva
Putem projekta, Knjižnica će partnerskim ustanovama i njihovim štićenicima i pacijentima dati na korištenje literaturu, kako bi im omogućila lakši pristup znanju i zabavi posredstvom knjige.

Gradska knjižnica Požega pokrenula je projekt „Knjiga svima“ s ciljem povećanja dostupnosti knjige osobama u najvećim potrebama, a u suradnji s Općom županijskom bolnicom Požega, Domom za starije i nemoćne osobe Požega, Kaznionicom u Požegi te Domom za odrasle osobe Ljeskovica. Putem projekta, Knjižnica će partnerskim ustanovama i njihovim štićenicima i pacijentima dati na korištenje literaturu, kako bi im omogućila lakši pristup znanju i zabavi posredstvom knjige.

“Projekt je rezultat suradnje Gradske knjižnice Požege i četiri ustanove u našoj županiji. Ova inicijativa Gradske knjižnice Požega ima za cilj širenje usluga naše knjižnice na četiri izdvojene lokacije kako bi knjige došle do svih građana koji se trenutno nalaze u nemogućnosti dolaska u knjižnicu.” – naglasila je Mirjana Franculić, voditeljica matične službe u Gradskoj knjižnici Požega.

Sporazum o suradnji potpisale su ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo te predstavnice ustanova partnera, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Požega Ružica Alaber, ravnateljica Doma za odrasle osobe Ljeskovica Rada Matoš, voditeljica Odjela tretmana Kaznionice u Požegi Ksenija Vuković i zamjenica ravnatelja Opće županijske bolnice Požega Matea Vujnović koje su izrazile zahvalnost zbog uključivanja njihovih ustanova u ovaj iznimno značajan projekt.

Provedba podrazumijeva davanje 735 primjeraka knjiga za odrasle i djecu na trajno korištenje od strane Gradske knjižnice Požega.

„Zaista sam radosna zbog ove suradnje, što nam darujete pozamašnu i hvalevrijednu zbirku knjiga. Koju ćemo prema ovom sporazumu čuvati i nadopunjavati po potrebi. Vjerujem da će knjige doći u prave ruke, a to su ruke naših korisnika. Zahvaljujem se ravnateljici Aleksandri Šutalo i njezinim suradnicima.“ – rekla je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Požega, Ružica Alaber.

„Bili smo iznenađeni kad je došao poziv prema nama, mi smo jedna velika ustanova koja je upravo izabrana u ovaj projekt. Velika nam je čast i nije bilo dileme i dvojbe da to prihvatimo. U ime svih korisnika, ali i radnika jer i oni čitaju knjige, zahvaljujem se. Htjela bih dodati da mi imamo jednu malu knjižnicu u sklopu našeg Doma, u sklopu kreativnog kutka, a ona je građe oko dvije tisuće knjiga. Ono na što smo jako ponosni je da imamo veliki broj korisnika koji zaista vole čitati knjige i ovo će biti pun pogodak, od srca hvala na tome.“ – rekla je ravnateljica Doma za odrasle osobe Ljeskovica, Rada Matoš.

Svaka ustanova će dobiti početni fond od 150 knjiga za odrasle, a Opća županijska bolnica Požega i dodatnih 100 primjeraka za djecu na Odjelu pedijatrije.

„U ime Opće županijske bolnice Požega, ravnatelja Vukoje i svoje osobno ime, zahvaljujem se što ste nas imali u vidu za ovaj hvalevrijedan projekt. Mi također imamo svoju knjižnicu, ali to je većinom stručna literatura kojom su se koristili naši liječnici i medicinsko osoblje, a ovim sporazumom ste nam dali priliku da proširimo taj spektar korisnika. Vjerujem da će ova zbirka knjiga skratiti vrijeme našim korisnicima, a posebno djeci. Vjerujem da će se dječica na Odjelu pedijatrije posebno razveseliti knjigama i da neće osjećati onaj strah koji pokušavamo odmaknuti od njih.“ – rekla je zamjenica ravnatelja Opće županijske bolnice Požega Matea Vujnović.

„Kaznionica u Požegi ima svoju knjižnicu, ona broji preko deset tisuća naslova i već nekoliko godina uspješno surađujemo s Gradskom knjižnicom Požega, a ovo je još jedan iznimno uspješan nastavak te suradnje. Posebno nam je drago što smo danas ovdje i što prisustvujemo jednom pohvalnom i lijepom događaju, uoči manifestacije Noć knjige za koju se u kaznionici već lagano pripremamo jer korisnici to tradicionalno obilježavaju. Zahvaljujem se na angažmanu i što ste nas imali u vidu za suradnju, imajte nas i u budućnosti.“ – rekla je voditeljica Odjela tretmana Kaznionice u Požegi, Ksenija Vuković.

Knjižnica će prema svojim mogućnostima obnavljati i dopunjavati fondove novom građom, popularnom beletristikom i građom za djecu.

„Knjižnica već surađuje na neki način s ovim ustanovama, u svojoj misiji koju želimo istaknuti, a to je širenje knjižnične usluge specifično prema mjestima i ljudima gdje je dostupnost knjige otežana ili onemogućena. Naša namjera je bila očita i jasna, kroz ovaj projekt koji je najkonkretnija suradnja do sada, pogotovo jer se ima namjeru dopunjavati. Želimo približiti knjigu što je više moguće onima kojima je na neki način pristup otežan. Hvala vama što ste tako rado pristali na ovo. Pitate se kako i zašto baš vi, stvar je u tome da smo razmišljali široko upravo o tome – koji su ljudi u najvećoj potrebi. Tako smo napravili nekakav inicijalni popis i stvorili ovaj mali krug koji će učiniti ono što smo htjeli od samog početka, dovesti knjigu na pravo mjesto. Ovo je samo početak te priče, hvala vam na suradnji.“ – rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Požega, Aleksandra Šutalo.