Sport

Proglašeni najbolji sportaši županije: „Vi ste najbolji od najboljih“

12-04-2024 • 08:32
Rva
Često zaboravimo što sve stoji iza uspjeha, sport ne traje samo od jednog do drugog zvuka zviždaljke. Vi sport živite svakoga dana u godini, planirate, usklađujete svoje školske, fakultetske i poslovne obveze s treninzima, a kruna svega toga su vaši rezultati kojima danas svjedočimo i koje ćemo nastaviti podržavati i dalje, rekla je prilikom dodjele županica Antonija Jozić.

Po prvi puta su proglašeni najbolji sportaši i sportašice, sportskih udruga i zaslužnih pojedinaca u sportu Požeško–slavonske županije za 2023. godinu. Temeljem raspisanog javnog poziva za izbor najboljih sportašica i sportaša te sportskih udruga, Izvršni odbor Sportske zajednice Požeško-slavonske županije odabrao je najbolje u 2023. godini.

Na samom početku svima se obratio predsjednik Sportske zajednice Požeško–slavonske županije dr. Vlado Drkulec. U ispunjenoj Koncertnoj dvorani Glazbene škole Požega, dodjeli su prisustvovali i ravnatelj Uprave za tržište rada i zapošljavanje Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Luka Čirko, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, gradonačelnici i načelnici, predsjednik sportskog saveza Grada Požege Nino Abramović, predsjednik školskog sportskog saveza Albinko Bagarić te Izvršni odbor Sportske zajednice Požeško-slavonske županije.

Županica Antonija Jozić zahvalila se svima što ostvaruju rezultate i promoviraju Požeško-slavonsku županiju diljem Lijepe naše i šire.

„Vi ste najbolji od najboljih, ponosna sam što medijski prostor često ispunjavaju tople vijesti o vašim sportskim postignućima zbog čega s pravom mogu reći da ste najbolji ambasadori Požeško-slavonske županije. Primjer ste zajedništva, timskog rada i upornosti što nam može biti putokaz i u svim drugim segmentima života. Često zaboravimo što sve stoji iza uspjeha, sport ne traje samo od jednog do drugog zvuka zviždaljke. Vi sport živite svakoga dana u godini, planirate, usklađujete svoje školske, fakultetske i poslovne obveze s treninzima, a kruna svega toga su vaši rezultati kojima danas svjedočimo i koje ćemo nastaviti podržavati i dalje.“

„Kada sam došla na mjesto županice, uvidjela sam da se iznimno mala sredstva izdvajaju za sport, što se moralo promijeniti. Kroz protekle dvije i pol godine mi smo ta sredstva udvostručili, a nadam se da ćemo iduće godine na proglašenju govoriti o utrostručenim sredstvima. Nastavit ćemo ulaganja i u infrastrukturu, a kako bi vi i dalje, u što kvalitetnijim uvjetima, mogli ustrajati u svemu što radite i biti dio onoga što Hrvatska jest. Hrvatska je sportska nacija, kao što je i Požeško-slavonska županija, zahvaljujući vama, županija sporta. Izuzetno me raduje što će danas nagrade primiti sportaši iz cijele naše županije, ali i sportaši koji dolaze iz različitih sportskih disciplina što dodatno govori o tome da kao mala županija imamo izuzetno bogatstvo na koje trebamo biti ponosni.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Prve nagrade i priznanja koja su dodijeljena, bile su namijenjene predškolskom i školskom sportu.

Požeško-slavonska županija dugi niz godina prati uspjehe te dodjeljuje pohvalnice i zahvalnice učenicima i mentorima temeljem ostvarenih rezultata na državnim prvenstvima školskih sportskih društava. Prošle školske godine na državnim prvenstvima sudjelovalo je više od 190 naših sportaša, a među nama su oni koji su osvojili jedno od prva tri mjesta.

Dječji vrtić Sv. Leopold Mandić osvojio je prvo mjesto na 19. olimpijskom festivalu dječjih vrtića u 2023. godini, gdje je sudjelovalo više od 500 djece iz 11 vrtića s područja naše županije. Ekipa Zdruga Požega je pod vodstvom trenera Darka Kelemena osvojila 2. mjesto u malom nogometu u juniorskoj konkurenciji na Sportskim igrama mladih.

U kategoriji učenika s intelektualnim teškoćama nagrađeni su Josip Pujić koji je osvojio 1. mjesto u utrci na 400m i 3. mjesto u skoku u dalj s mjesta. Marko Fila zauzeo je 3. mjesto u utrci na 400m, a obojica su uz Mariju Vukoja osvojili i 3. mjesto u štafetnoj igri.

Učenice OŠ fra Kaje Adžića Pleternica na državnom prvenstvu u futsalu za 5. i 6. razrede osvojile su 3. mjesto pod vodstvom mentora Željka Bunčića. Na državnom prvenstvu u sportskom plesu za djevojke, učenice Gimnazije Požega osvojile su 3. mjesto pod vodstvom mentora Željka Barića – Pilića. Na državnom prvenstvu u košarci, učenici Katoličke osnovne škole Požega pod vodstvom mentora Marka Vujnovića osvojili su izvrsno 2. mjesto.

U kategoriji perspektivnih sportašica i sportaša, nagrade su zaslužili:

 • Nikolina Balen – Kuglački klub Nove Nade, Požega
 • Marija Cindrić Aladrović – ŽKK Plamen Požega
 • Klara Černušak – ŽKK Plamen Požega
 • David Đaković – NK Slavonija, Požega
 • Emanuel Đaković – NK Slavonija, Požega
 • Stipo Glavaš – Rukometni klub Požega
 • Veronika Grbeš – Judo klub Jigoro
 • Iva Grgić – Kuglački klub Nove Nade, Požega
 • Mateo Horvatović – Judo klub Judokan Požega
 • Ante Knez – Rukometni klub Požega
 • Mate Kovačević – Šahovski klub Požega
 • Rafaela Kostadinović – Kuglački klub Nove Nade, Požega
 • Lucija Mihović – Judo klub Judokan Požega
 • Lucija Mirković – Kuglački klub Nove Nade, Požega
 • Lucija Novak – Stolnoteniski klub Požega
 • Naomi Petranović – ŽKK “Plamen Požega”
 • Jan Podubsky – Rukometni klub Požega
 • Niko Škoko Zdelar – Stolnoteniski klub Požega
 • Patrik Zima – Atletski klub Požega

U kategoriji najboljih kadetkinja i kadeta, treće mjesto osvojila je Nera Vujasinović iz Stolnoteniskog kluba Požega. Drugo mjesto osvojila je Lucija Grbeš iz Športskog teniskog kluba Požega. Prvo mjesto osvojila je Lana Knaus iz Judo kluba Slavonac Čaglin. U kategoriji kadeta, treće mjesto osvojio je Dino Jagetić iz Građanskog streljačkog društva Požega 1871. Drugo mjesto osvojio je Bojan Savić iz Kuglačkog kluba Nove nade Požega. Prvo mjesto osvojio je Ivan Smiljanić iz Stolnoteniskog kluba Požega.

U kategoriji najboljih juniorki, treće mjesto osvojila je Nika Jurković iz ŽNK Slavonija Požega. Drugo mjesto osvojila je Lara Benić iz ŽKK Plamen Požega, vrhunska sportašica treće kategorije. Prvo mjesto osvojila je Nera Bakić, Kuglački klub Nove nade. U kategoriji juniora, treće mjesto osvojio je Lovro Glasnović iz RK Požega. Drugo mjesto osvojio je Ivan Lončarević iz NK Slavonija. Prvo mjesto osvojio je Niko Kalvi iz Kuglačkog kluba Pakrac-Papuk.

U kategoriji Pojedinci u sportu osoba s invaliditetom, treće mjesto osvojio je Vlado Deanović iz Požeškog športskog saveza gluhih. Drugo mjesto osvojio je Matej Pernar iz boćarskog kluba osoba s invaliditetom „Nada“. Prvo mjesto osvojila je Željka Peška iz Športske udruge slijepih Zlatna dolina. U kategoriji Sportska udruga osoba s invaliditetom, nagradu je zaslužio Boćarski klub osoba s invaliditetom „Nada“ Grada Požege i Požeško slavonske županije.

U kategoriji seniorki i seniora, treće mjesto osvojila je Iva Jakovac iz ŽNK Slavonije. Drugo mjesto osvojila je Nikolina Raguž iz Stolnoteniskog kluba Požega. Prvo mjesto osvojila je Jelena Ivezić iz ŽKK Plamen Požega. U kategoriji seniora, treće mjesto osvojio je Filip Matijašević iz NK Hajduk Pakrac. Drugo mjesto osvojio je Darko Zovko iz Kuglačkog kluba Nove nade. Prvo mjesto osvojio je Dario Marošević iz Streličarskog kluba Kuna Pakrac.

U kategoriji ženskih i muških udruga, treće mjesto osvojio je ŽNK Slavonija Požega. Drugo mjesto osvojio je Stolnoteniski klub Požega. Prvo mjesto osvojio je Ženski košarkaški klub Plamen Požega. U kategoriji muških udruga, treće mjesto osvojio je Stolnoteniski klub Požega, Drugo mjesto osvojio je Kuglački klub Nove nade. Prvo mjesto zaslužio je NK Slavonija koji ove godine slavi 60 godina postojanja.

Za dobitnika nagrade „Istaknuti sportski djelatnik“ izabran je Pero Golub. nagradu je preuzeo Mirko Petrović, dugogodišnji prijatelj. Druga nagrada za istaknutog sportskog djelatnika dodijeljena je Ivanu Šulcu.

Na samome kraju svečane dodjele, u ime svih dobitnika priznanja obratila se Ana Čulo, predsjednica Ženskog košarkaškog kluba Plamen Požega.