Scena

Pripremite svoje uzorke za 9. Festival kulenove seke!

02-03-2024 • 17:44
Rva
Jedan od vjesnika proljeća u Požeštini posljednjih godina svakako je Festival kulenove seke, manifestacija koja je u kratkom roku postala najveća i međunarodna. Kako sudjelovati u izboru na 9. Festivalu kulenove seke, najavio nam je ispred organizatora Udruge Požeški čuvari baštine i Tjednika Kronika požeško-slavonska Vladimir Protić.

Jedan od vjesnika proljeća u Požeštini posljednjih godina svakako je Festival kulenove seke, manifestacija koja je u kratkom roku postala najveća i međunarodna. Kako sudjelovati u izboru na 9. Festivalu kulenove seke, najavio nam je ispred organizatora Udruge Požeški čuvari baštine i Tjednika Kronika požeško-slavonska Vladimir Protić.

Prošlogodišnji Festival kulenove seke imao je na ocjenjivanju 104 uzorka, pri čemu članovi žirija nisu imali nimalo lak zadatak.

Dodijeljene su brončane, srebrne i zlatne plakete, pet velikih zlata, vice šampion i naravno šampion Festivala kulenove seke. Također se ocjenjivao najljepše uređen stol, a kulturno umjetnička društva su se pobrinula da stolovi budu bogati slavonskim tradicionalnim jelima. Osim toga, svake godine se bira i okruni ljepotica Festivala kulenove seke, a prošlogodišnja ljepotica bila je Marija Kovačević.

„I dalje je to jedna od najvećih manifestacija te vrste u Hrvatskoj i okolici. Mi osim što organiziramo Festival kulenove seke, obilazimo i ostale manifestacije koje se bave kobasicama i takvim delicijama – i dalje smo daleko najveća manifestacija. Do sada smo najviše imali 124 uzorka, a nakon korone smo se ponovno počeli dizati. Prošle godine smo imali 104 uzorka iz pet država, a inače imamo standardno nekoliko ekipa iz Vojvodine, imamo iz Mađarske, Češke, Bosne i Hercegovine… Mislim da ćemo i ove godine napraviti jednu respektabilnu manifestaciju kojom ćemo potvrditi da smo najveći.“ – rekao je Vladimir Protić.

Nakon problema uzrokovanih pandemijom, ove godine očekuju se problemi uzrokovani afričkom svinjskom kugom koja je zahvatila Slavoniju i veliku većinu uzgajivača, ali i proizvođača ove slavonske delicije.

„Najviše imamo tih koji rade iz hobija kulenove seke, ostali dio dolazi iz onih koji to rade profesionalnije, a kroz ovu nagradu žele dobiti još jedno priznanje za svoj proizvod. Zapravo oni mali su činili onaj najveći dio natjecatelja, da vide gdje mogu možda poboljšati svoju proizvodnju, gdje griješe i gdje se nalaze u usporedbi s drugima. Svjestan sam toga da smo određenim proizvođačima dali neke smjernice kroz sve ove godine. Prošla godina je bila jako zahtjevna, šest mjeseci smo imali afričku svinjsku kugu i puno uzgajivača je ostalo bez svinja. Druga stvar, tek od 20. prosinca je bilo u istočnoj Slavoniji dozvoljeno kolinje. Prema tome, neki koji su  klali u prvom mjesecu, njihova kulenova seka neće biti spremna za ovo natjecanje. Malo smo bojažljivi što se toga tiče, ali nadam se da će velika većina doći, možda bude neki manji broj u startu, ali optimističan sam da ćemo imati veliku manifestaciju i odaziv.“ – rekao je Vladimir Protić.

Posebnost ove manifestacije je trenutak kad publika ima priliku probati sve uzorke i dati svoju ocjenu.

Svi zainteresirani mogu svoju kulenovu seku donijeti 23. ožujka od 15 sati u prostor Vatrogasnog doma u Velikoj.

„Zainteresirani se mogu javiti na broj mobitela 098/464-174 i najaviti svoj dolazak. U dvorani uvijek bude dobra atmosfera uz živu glazbu, a sve skupa započinje od 19 sati. Uz pomoć naših sponzora pripremili smo vrijedne nagrade.“ – pozvao je Vladimir Protić.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.