Politika

Prijem za udomitelje u prigodi Nacionalnog dana udomitelja

29-05-2024 • 13:38
Rva
U Hrvatskoj je Nacionalni dan udomiteljstva obilježen po prvi puta prošle godine, a ove godine obilježavanju se pridružila i Požeško-slavonska županije.

Nacionalnim danom udomiteljstva 31. svibnja proglašen je 2022. godine na inicijativu “Nosim plavo za udomiteljstvo” Centra za pružanje usluga u zajednici Osijek. U Hrvatskoj je Nacionalni dan udomiteljstva obilježen po prvi puta prošle godine, a ove godine obilježavanju se pridružila i Požeško-slavonska županije. Prigodnim prijemom ugostili su udomitelje u Velikoj županijskoj vijećnici.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 25 aktivnih udomitelja, od čega je 12 udomitelja za djecu i 13 za odrasle. Ukupno je u udomiteljskim obiteljima smještena 71 osoba. U Požeško-slavonskoj županiji ima više potreba za takvom socijalnom uslugom no što je trenutno udomitelja pa je i danas održan prijem s ciljem promocije udomiteljstva i vrijednosti udomiteljskih obitelji, istaknula je istaknula je Antonija Kolesarić ispred Zavoda za socijalni rad.

Od prošle godine, pri Zavodu za socijalni rad u Požeško-slavonskoj županiji ustrojen je i tim za udomiteljstvo. Okupljene udomitelje pozdravile su predstojnica Zavoda za socijalni rad Kristina Balenović i predstojnica Obiteljskog centra Mirjana Jugović.

“Čestitam svima udomiteljicama i udomiteljima Nacionalni dan udomiteljstva jer ovo je vaš dan. Zahvaljujem što ste nesebično otvorili svoja srca i domove svim našim korisnicima, od onih najmanjih do onih odraslih i najstarijih kojima je jednako potreban vaša i naša pomoć.Iskreno se nadam da će iduće godine, kada se ponovo okupimo, ova vijećnica biti premala za broj udomitelja.” – naglasila je predstojnica Zavoda za socijalni rad Balenović.

Zahvalu i čestitke uputio je zamjenik županice Ferdinand Troha, istaknuvši kako je potrebna hrabrost za otvoriti svoj dom i svoju obitelj.

“Zadovoljstvo mi je biti ovdje s vama, pozdraviti vas ispred Požeško-slavonske županije i prenijeti pozdrave naše županice Antonije Jozić. Govorit ću iz srca – čestitajući vam vaš dan istovremeno vam se divim jer ste prije svega hrabri i dobri ljudi! Kada netko ima te dvije osobine, vjerujem da i ovako zahtjevan posao kao što je udomiteljstvo, nije teško obavljati.” – naglasio je zamjenik županice Ferdinand Troha.