Politika

Prijem braniteljskih udruga: „Ovim dokazujete da nismo ostavljeni sami sebi, da skrbite i da se borite za branitelje“

28-05-2024 • 11:29
Rva
Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić zajedno sa zamjenikom Ferdinandom Trohom, održala je prijem i radni sastanak s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Požeško-slavonske županije.

U Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije upriličen je prijem za predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a kojeg županica Antonija Jozić zajedno sa svojim zamjenikom Ferdinandom Trohom tradicionalno održava u prigodi nadolazećeg Dana državnosti, ali i Dana oružanih snaga, hrvatske vojske i kopnene vojske koje obilježavamo danas. Prigoda je to da se upute zahvale za sve što su hrvatski branitelji činili devedesetih godina, ali i da se porazgovara o svim koracima koji se mogu učiniti kako bi rad udruga bio na potrebnoj razini.

„Dobro mi došli na današnji prijem, ovo nam je prilika da razgovaramo i otvorimo neke teme. Od srca vam svima hvala na djelima koja ste učinili devedesetih godina prošloga stoljeća. To je vrijeme ponosa i slave kojeg često ističemo, vrijeme koje hrvatski narod zauvijek mora pamtiti i slaviti. U ime svih građanki i građana Požeško-slavonske županije, iskrene čestitke i iskrena, duboka i skrušena zahvala za sve što je učinjeno. Ponizno se nadam da je Županija ruka suradnje svim našim braniteljskim udrugama. Prilikom dodjele ugovora o financijskim sredstvima za 2024. godinu rekla sam da će 2025. biti izdašnija jer su troškovi otišli u visinu, a mi kao Županija moramo izdvojiti više sredstava za sve vaše programe i aktivnosti. Tih aktivnosti je jako puno i na tim aktivnostima, u ovom današnjem mirnodopskom vremenu vam također hvala.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Županica Jozić također se osvrnula na radove koji se odvijaju na spomen obilježju logora Bučje. Idejno rješenje projekta predstavljeno je krajem listopada prošle godine, a županica je danas istaknula kako će ipak biti potrebno ishođenje građevinske dozvole, na čemu se intenzivno radi.

„Radi se o prostoru koji je područje logora Bučje, gdje je izgrađena kapelica i gdje smo imali otkrivanje zida kojeg su uredili logoraši. To cijelo područje, zajedno s parcelom pokraj, uredit će se u spomen područje, za što smo mi u Proračunu osigurali sredstva. Parcela je u vlasništvu Grada Pakraca i zajedno radimo taj projekt, a sigurna sam da će se u projekt uključiti i Ministarstvo hrvatskih branitelja. Hoćemo li ćemo uspjeti sve završiti do prosinca kada imamo obilježavanje oslobođenja Bučja, u to nisam sigurna, ali idemo krenuti s radovima. U periodu koji je ispred nas ćemo postaviti prostor gdje će svatko moći zastati, prošetati, zapaliti svijeću i pomoliti se za sve ljude koji su tamo nažalost stradali, ali i za sve hrvatske branitelje koji su u operacijama u prosincu 1991. godine oslobodili cijelo to područje Požeško-slavonske županije.“ – istaknula je županica Jozić.

Voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i Grada Požege Tomica Galović zahvalio se na današnjem prijemu u ime svih predstavnika.

„Hvala vam na dosadašnjoj potpori koju pružate braniteljskim udrugama i hvala što pratite naš rad. Hvala svim dragim ljudima koji vode udruge isključivo iz svoje dobrote i zato što cijene Domovinski rat i branitelje. Svi smo volonteri i svi to radimo otvorena srca. Hvala svima na suradnji koju međusobno gradimo.“ – rekao je Galović.

Ispred Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika obratio se predsjednik Miroslav Ivančić uz zahvalu na uvedenom uredovnom danu županijskog Ureda za branitelje u Pakracu, kako je istaknuo na primjeru, time je hrvatskim braniteljima sa zapadnog dijela županije omogućeno lakše rješavanje problema.

„Mislim da je to bilo potrebno. Ispričat ću primjer od prošloga četvrtka, čovjek koji je bio u policiji više od 1500 dana, otišao je u prijevremenu mirovinu i do nekidan je imao mirovinu nešto manju od 300,00 eura. Došao je sada četvrtak s Rješenjem gdje je dobio 670,00 eura, čovjek je skoro zaplakao od sreće. Hvala na tome, hvala našem Miri Bagariću koji taj posao radi sa srcem i koji pomogne gdje god može.“ – rekao je Ivančić.

Zahvale na prijemu uputio je i je predsjednik Županijske zajednice udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Požeško-slavonske Stipan Grgić.

„Ovo je jedna velika stvar koju radite treću godinu i tako treba nastaviti. Kada nam je teško i mislimo da smo umorni i ne možemo više, ostavit ćemo sve, ipak smo mi volonteri, bolesti su tu, onda nam da još malo nade jer ovim dokazujete da nismo ostavljeni sami sebi, da skrbite i da se borite za branitelje. Branitelji su ti koji su devedesetih godina na svojim plećima i svojim zdravljem doprinijeli tome da danas možemo biti tu. Posebno mi je drago da s veseljem možemo slaviti Dan državnosti i sve praznike koje su za vrijeme pokojnog predsjednika Tuđmana upriličeni i pomalo se to vraća na svoje. Hvala vam i na dodijeljenim sredstvima za rad udruga, nadam se da ćemo mi opravdati sredstva i da ćemo svojim aktivnostima doprinijeti promicanju imena županije i svih naših gradova – rekao je predsjednik ŽZU HVIDR-a Požeško-slavonska, Stipan Grgić.