Društvo

Predavanje Đorđa Balića: „Povijest slavonskog planinarstva“

01-02-2024 • 07:30
Rva
Na predavanju je bilo četrdesetak znatiželjnih planinara, osim članova HPD-a Gojzerica, bilo je i gostiju iz Slavonskog Broda, Našica, Đakova, Pleternice te ostalih požeških planinarskih društava.

Jučer je u Požegi održano predavanje poznatog osječkog planinara Đorđa Balića, na temu Povijest slavonskog planinarstva“. Sa svojim zanimljivim predavanjem odazvao se na poziv predsjednika Hrvatskog planinarskog društva Gojzerica Požega, Višeslava Turkovića, s kojim dijeli planinarski interes kao i višegodišnje prijateljstvo. Na predavanju je bilo četrdesetak znatiželjnih planinara, osim članova HPD-a Gojzerica, bilo je i gostiju iz Slavonskog Broda, Našica, Đakova, Pleternice te ostalih požeških planinarskih društava.

„Predavač je inače doajen hrvatskog i slavonskog planinarstva, a istaknuo se svojim djelovanjem u Slavonskom planinarskom savezu tijekom niza godina. Jedan je od osnivača Planinarskog društva Zanatlije iz Osijeka te njihov predsjednik u nekoliko mandata. Sudjelovao je na svim značajnim ekspedicijama u organizaciji slavonskih planinara, kao što su uspon na Ararat i Kavkaz. Iza sebe je ostavio kilometre i kilometre pređenih planinarskih staza.“ – istaknuli su iz HPD-a Gojzerica.

Balić je cijeli svoj život posvetio planinarstvu, a zadnjih nekoliko godina priprema i knjigu kojom bi obuhvatio taj segment povijesti.

U privatnom životu, osim što je dugogodišnji sudski vještak za građevinu, istaknuo se istraživanjem tunela ispod osječke Tvrđe. Nakon predavanja nazočni planinari postavljali su pitanja predavaču, a onda se sve završilo ugodnim druženjem uz vinsku kapljicu i kolače. Sve u svemu ovo je bila ugodna večer za druženje i širenje dobrih planinarskih vibracija, koje su ih dotaknule ostavivši ih beskrajno sretnima.

Foto: HPD Gojzerica