Društvo

Poznato je kad se lipicanci sele u novu ergelu

18-03-2024 • 13:19
Rva
Cjelokupna izgradnja nove ergele predstavlja trajno rješenje za pitanje smještaja Državne ergele na vlastitoj lokaciji, odnosno u vlastitim stajama, što osigurava dugoročni opstanak ergele.

U sklopu projekta izgradnje nove ergele u Lipiku, trenutno su u tijeku intenzivni radovi na uređenju pristupnih prometnica i tri staje, jedne za pastuhe, dvije za omad, te na osiguranju potrebne infrastrukture. Ova ambiciozna inicijativa obuhvaća niz aktivnosti koje će omogućiti modernizaciju i unaprjeđenje rada Državne ergele Lipik. Slikovito rečeno, na čestici od 8 hektara već je utrošeno 1500 kubika betona, postavljeno je 180 tona armature, izgrađen je kilometar ceste te postavljeni rubnici u duljini od dva kilometra.

Prva faza projekta, koja obuhvaća izgradnju triju štala i pripadajuće infrastrukture, vrijedna je nešto više od 2,6 milijuna eura s PDV-om, a sredstva za njezinu realizaciju osigurana su putem Državne ergele, uz podršku proračunskih sredstava i u suradnji s Gradom Lipikom te Požeško-slavonskom županijom. 

Lipicanac je poznat kao carski konj stvoren za reprezentativni prikaz u kojem svi uživaju

Trenutno se na ergeli nalazi 79 konja, svi su lipicanske pasmine. Specifičnost ergele Lipiku jest u tome da u uzgoju nastojimo zadržati samo čistu bijelu boju. Naši su konji namijenjeni za zaprege i dresurno jahanje, rekao je u razgovoru za Compas.hr Damir Jakšić, upravitelj Državne ergele Lipik.

“Prošle godine smo imali deset ždrebadi na ergeli. Inače, prosječan broj ždrebadi kreće se oko petnaestak, no od prošle godine smo započeli smanjivati broj pripusta s ciljem sređivanja i omogućavanja prelaska u novu ergelu. Budući da nova ergela još nije izgrađena u potpunosti te su do sada izgrađene tri od predviđenih šest štala, moramo pažljivo upravljati brojem konja kako bismo osigurali smještaj za sve postojeće konje prilikom preseljenja”, istaknuo je upravitelj Jakšić.

Cjelokupna izgradnja nove ergele predstavlja trajno rješenje za pitanje smještaja Državne ergele na vlastitoj lokaciji, odnosno u vlastitim stajama, što osigurava dugoročni opstanak ergele. Ovo značajno ulaganje mijenja vizure zapadnog ulaska u grad Lipik, predstavljajući novi početak i za lipicance. Trenutno je izgrađeno 50 posto kapaciteta, a radovi se nastavljaju kako bi se projekt na Ramincu dovršio u sljedeće dvije do tri godine.

Projekt ergele izveden je prema originalnom planu arhitektonskog ureda 3E Projekti, vođenog njihovim projektantima. Objekti su armirano betonski, presvučeni sibirskim arišom što pruža maksimalnu sigurnost i zaštitu za konje u svim uvjetima, uključujući potrese i druge prirodne nepogode. Vizualno, ariš se uklopio u prirodni ambijent, pružajući dojam tradicionalnosti i usklađenosti s okolišem. Što se tiče održavanja, i projektanti i dobavljači nas uvjeravaju da je ariš drvo koje je puno smole i da je otporno na vremenske nepogode, jednako kao i ostali materijali na fasadama

Sredinom godine planiraju preseljenje konja na novu lokaciju

“Svako preseljenje na novu lokaciju, osobito na područje koje je izgrađeno tek djelomično, znači suočavanje s izazovom selidbe na gradilište. Ovaj proces zahtijeva pažljiv balans između nesmetanog funkcioniranja ergele i nastavka izgradnje preostalih objekata iz projekta nove ergele. Sredinom godine očekujemo preseljenje konja na novu lokaciju, što će biti ključni korak u realizaciji projekta”, istaknuo je upravitelj Jakšić.

Osim što ima veliki značaj za Državnu ergelu Lipik, ovo priznanje također ima širu važnost za uzgoj lipicanaca u Republici Hrvatskoj te diljem svijeta. Činjenica da je tradicija uzgoja lipicanaca zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro čovječanstva postavlja ovaj uzgoj na potpuno nove temelje te predstavlja određenu vrstu zaštite. Osim toga, dobivanje ovog priznanja donosi i određene beneficije u pogledu prijavljivanja na EU fondove, jer osigurava dodatne bodove. Također, ovo priznanje potiče međunarodnu suradnju među svim državnim ergelama u Europi. Važno je istaknuti da sedam država trenutno sudjeluje u tome, a suradnja postaje sve jača i bolja zahvaljujući ovom prestižnom statusu zaštite od UNESCO-a.

Rekordan broj posjetitelja u prošloj godini

“Možemo s ponosom istaknuti da je 2023. godina bila iznimno uspješna turistička godina za Državnu ergelu Lipik, označivši najbolje rezultate od njezinog osnutka nakon povratka lipicanaca. Prodaja ulaznica premašila je brojku od 8 i pol tisuća, što nas zaista veseli. Osim izvanrednih rezultata u prodaji ulaznica, postigli smo i značajan napredak u ostalim financijskim pokazateljima vezanim uz turističku djelatnost. Uz obilazak ergele, nudimo raznovrsne aktivnosti poput prvih koraka u sedlu, jahanja, vožnje fijakerom te posebnog programa namijenjenog djeci, što im omogućuje prvi kontakt s lipicancima. Uz to, aktivno sudjelujemo u svim gradskim manifestacijama, čime ističemo našu ulogu kao integralnog dijela Grada Lipika. Ergela nije izolirani otok, već želimo biti aktivni sudionici svih događanja u našem gradu, pridonoseći zajednici na najbolji mogući način”, rekao je upravitelj Damir Jakšić u razgovoru za Comas.hr.

Za kraj je istaknuo kako dugoročno planiraju poboljšati sve aspekte turističke ponude, uključujući obilaske, stvaranje novih prostora poput ugostiteljskih objekata i multifunkcionalnih prostora za izložbe te otvaranje nove suvenirnice i jahališta. 

Izvor: compas.com.hr