Društvo

Požeški vatrogasci predstavili opremu u prigodi 150. obljetnice postojanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva

25-04-2024 • 13:34
Rva
Vatrogasna vozila, ljestve, razna crijeva i oprema koja im spašava život dok oni spašavaju živote drugima, sve to danas su vidjeli osnovnoškolci u Požegi.

U prigodi obilježavanja 150. obljetnice rada i postojanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Požega, danas su svoju opremu predstavili najmlađim sugrađanima grada, a sve se održalo na Trgu svete Terezije. Cilj je kroz igru pokazati djelovanje dobrovoljnih vatrogasaca, kako bi mlade zainteresirali da se pridruže društvima s njihovog područja, rekao je zamjenik zapovjednika Mile Raič.

„Javne vatrogasne postrojbe jesu nosioci zaštite od požara, a dobrovoljna vatrogasna društva su tu dugi niz godina i postoje puno duže od javnih postrojbi. Dobrovoljno vatrogastvo je humani poziv, svatko odvaja svoje slobodno vrijeme da bi pomogli. Mi kao DVD Požega smo se dokazali na poplava i požarima, najčešće u zadnje vrijeme su to prirodne nepogode koje nažalost nanesu velike štete i potreban je veliki broj ljudi da bi se sve saniralo.“

„Danas su ovdje pozvane sve škole i vrtići, kako bi se mladi upoznali s radom, a DVD Požega ima sekciju za mlade čime se promiče dobrovoljstvo. Kroz igru pokušavamo privući nove članove, a oni to mogu postati već od šeste godine. Prvi korak je doći prijaviti se u DVD, podijelili smo danas i upisnice. Tada uče neke osnovne stvari, od samozaštite, kako pravilno postupiti ne samo u požaru nego i svim ostalim nepogodama, koje brojeve nazvati.“ – rekao je Mile Raič, zamjenik zapovjednika DVD-a Požega.

Uz zamjenika zapovjednika i članove Dobrovoljnog vatrogasnog društva Požega i Javne vatrogasne postrojbe grada Požege, današnjoj prezentaciji opreme prisustvovali su zamjenik županice i načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Ferdinand Troha, voditelj Službe civilne zaštite Požega Slavko Marinac, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Požege Dalibor Hrunka i županijski vatrogasni zapovjednik Marko Ašenbrener.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Požega je šesto najstarije društvo u Hrvatskoj i veliku obljetnicu ovoga vikenda obilježavaju s nekoliko aktivnosti. Svečana sjednica bit će održana 26. travnja, kao i promocija Monografije koja je otvorena za javnost i održat će se u Gradskoj knjižnici Požega s početkom u 18,00 sati.