Kultura

Požega sveučilišni grad koji treba kino?

28-06-2024 • 07:27
Rva
Svojim osvrtima i prijedlozima kao dio akademske zajednice želimo sudjelovati u životu grada Požege te svojim inicijativama pomoći njegovom razvoju, poručili su iz Udruge Alumni FTRR.

Udruga „Alumni“ Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi potiče stručne, znanstvene i praktične aktivnosti svoga članstva u zajednici te motivira bivše i sadašnje studente Fakulteta na razne društvene aktivnosti koje pomažu razvoju zajednice. Svojim osvrtima i prijedlozima kao dio akademske zajednice želimo sudjelovati u životu grada Požege te svojim inicijativama pomoći njegovom razvoju, poručili su iz Udruge Alumni FTRR

Jedna od tema koja u ovom trenutku zanima naše mlade sugrađane je i povratak kina odnosno kino predstava u grad na Orljavi.

Požega ima dugu povijest prikazivanja filmova. Prva se zabilježena filmska projekcija u Požegi odigrala u srijedu, 17. siječnja 1912. godine, u kinu koje se nalazilo kod željezničkog kolodvora. Od prvoga požeškoga kina u idućih će se gotovo devedeset godina nanizati čak pet kino dvorana u kojima je uživala požeška filmska publika te zaljubljenici u filmsku umjetnost. Zadnja je službena kino projekcija u Požegi održana 1. svibnja 1999. godine. Znači da Požega nema službeno kino već punih 25 godina.

Jedno kratko vrijeme u prostoru današnjeg Fakulteta mogli su se pogledati filmovi, ali nažalost navedeno nije dugo trajalo. Tradiciju filma u Požegi već niz godina vrlo uspješno održava skupina amatera, ne profesijskih filmskih stvaralaca koji okupljeni u GFR film-video prikazuju filmove u svome Art kinu te su organizatori Revije jednominutnih filmova. Nekadašnja udruga mladih “Puma” i Turistička zajednica Grada Požege godine 2013. pokrenuli su projekcije filmova na otvorenom preko puta starog autobusnog kolodvora tijekom ljeta. Projekcije su okupile nekoliko stotina Požežana, pogotovo mladih koji su pokazali da vole i uživaju u filmskoj umjetnosti. Također smo bili svjedoci kino projekcija na otvorenom koja su se pratila iz automobila na parkiralištu Color trgovine.

Svi gradovi u okružju Požege već odavno imaju svoja kina – Slavonski Brod, Nova Gradiška, Novska, Pakrac, Pleternica i tako dalje, koja djeluju u sklopu trgovačkih centara ili udruga i institucija koje potpomaže lokalna samouprava kako bi njihovi građani mogli uživati u filmskoj umjetnosti.

Kao sveučilišni grad Požega svakako zaslužuje imati kino gdje će se projekcije održavati barem tijekom vikenda. Iskreno vjerujemo da nadležne institucije poput Grada Požege i Turističke zajednice Grada Požege trebaju pronaći model odnosno način kako bi Požežani ponovno mogli uživati u filmskoj umjetnosti jednako kako uživaju u kazališnim predstavama, izložbama u Gradskom muzeju Požega ili Gradsko knjižnici Požega. Postojanje kina je društveni standard vremena i prostora u kojemu živimo a odustajanje ili melankolija svakako nisu opcije. Požega to zaslužuje i generacije koje dolaze, poručuju iz Udruge Alumni FTRR.

Izvor: Udruga Alumni FTRR, fotografija ustupljena također od strane Udruge.