Kultura

Požega grad Jednominutnog filma i Jednominutnih priča

27-05-2024 • 11:47
Rva
Festivalom jednominutne priče otvaramo jednominutni tjedan u Požegi, a sve se završava projekcijom jednominutnih filmova u Gradskom kazalištu Požega i proglašenjem najboljih.

Najavljeno je 32. izdanje Hrvatskog festivala jednominutnih filmova u organizaciji Udruge GFR film-video Požega i Festival Jednominutnih priča koji organizira Gradska knjižnica Požega. Udružene snage donose bogatiji program ovogodišnjih manifestacija, nastao iz želje da se u jednoj minuti ispriča priča, bila ona na filmu ili u pisanom obliku.

Festivalom jednominutne priče otvaramo jednominutni tjedan u Požegi, a sve se završava projekcijom jednominutnih filmova u Gradskom kazalištu Požega i proglašenjem najboljih.

Program Festivala jednominutnih filmova predstavio je predsjednik Udruge GFR film-video Požega Zvonimir Karakatić, ujedno i tajnik žirija koji će birati najbolje filmove. Žiri neće imati nimalo lak zadatak ni ove godine jer je pristiglo ukupno 737 filmova iz 69 zemalja svijeta. Naglasio je kako su novi sudionici Festivala Haiti, Kamerun, Laos, Maldivi, Palestina, Portoriko i Uganda.

Program se nastavlja u srijedu, 5. lipnja kad će se održati Izložba fotografija Foto kluba Đakovo na Galeriji Ciraki u Gradskom kazalištu Požega s početkom u 18 sati. Zatim će se u četvrtak, 6. lipnja održati projekcija Put oko svijeta & AI filmovi u Gradskoj knjižnici Požega od 19 sati. Program One world – One minute održat će se istoga dana, u Tom klubu s početkom u 20,30 sati.

Na dosadašnja 32 Festivala prijavljeno je oko 11000 filmova iz ukupno 105 zemalja svijeta.

Program završavamo u petak, 7. lipnja projekcijom filmova 32. Hrvatskog festivala jednominutnih filmova u Gradskom kazalištu Požega s početkom u 20 sati, u Gradskoj knjižnici Požega s početkom u 19 sati i u Tom klubu s početkom u 20,30 sati. Nakon službene projekcije bit će dodijeljene i nagrade – Grand Prix, zlatna, srebrna i brončana plaketa te nagrada UNICA-e i nagrada publike.

Popis jednominutnih filmova koji će biti prikazani dostupan je ovdje.

Ulaznice za službeni program u Gradskom kazalištu Požega su besplatne, a potrebno ih je rezervirati na vrijeme. Rezervacije su moguće od danas, 27. svibnja pa do 6. lipnja, na broj 098/167-47 55, na email ili dolaskom u prostor Udruge GFR film-video na adresi Grgin dol 20 u vremenu od 18,00 do 20,00 sati.

Više o Festivalu jednominutne priče s kojim će započeti tjedan rekla je Bernarda Pirović, voditeljica Odjela književnosti i poslova nabave Gradske knjižnice Požega.

„Natječaj za najbolju jednominutnu priču nastao je prošle godine na poticaj gospodina Željka Baloga, s idejom da Požegu brendiramo kao grad jednominutne forme. Formu su razradile djelatnice Gradske knjižnice Požega i zbog toga danas govorimo o Jednominutnoj priči kao o kratkom proznom tekstu koji se može pročitati u jednoj minuti, a podrazumijeva dužinu teksta od maksimalno 850 znakova s prazninama. Ove se godine na natječaj koji financijski podupire Ministarstvo kulture i medija prijavilo 195 autora, što renomiranih, što amatera, iz cijele Hrvatske sa 395 priča. Tema nije bila zadana tako da su priče bile humorističnog, ljubavnog, obiteljskog, problemskog i drugog sadržaja.” – rekla je Bernarda Pirović.

Formalne uvjete zadovoljilo je 320 priča i ušlo u daljnje natjecanje. Sedam članica povjerenstva kroz dva su kruga odlučivanja uspjelo je doći do 15 najboljih priča. U povjerenstvu su bile Ivana Bodrožić, renomirana autorica i prošlogodišnja pobjednica natječaja, Anita Katić, Ana Marinić i Ana Pirović kao vanjske suradnice dok su iz redova knjižnice dio povjerenstva činile Vlasta Peći Marčetić, Ivana Redkin i Bernarda Pirović.

Glavnu nagradu u iznosu od 500 eura osvojio je autor Aleksandar Gucunski iz Vinkovaca za priču Connection Error 2.0 kojoj je dodijeljeno 497 bodova.

Ostalih 14 nagrađenih redoslijedom osvojenog broja bodova su:

 • 2. Kristijan Vujičić iz Zagreba za priču Nisam te čekala / Napisala sam te s osvojenih 438 bodova
 • 3. Lea Bijač iz Koprivnice za priču Imperativi s osvojenih 436 bodova
 • 4. Marijan Miloš iz Zagreba za priču Gospodar zmija s osvojenih 430 bodova
 • 5. Luka Katančić iz Koprivnice za priču Pjesnik 21. stoljeća s osvojenih 397 bodova
 • 6. Natko Jurdana iz Zagreba za priču Dobro se dobrim vraća s osvojenim 391 bodom
 • 7. Jelena Zlatar Gamberožić iz Zagreba za priču Livada s osvojenih 383 boda
 • 8. Tihana Petrac Matijević iz Siska za priču Mama s osvojenih 382 boda
 • 9. Tamara Bilankov iz Zagreba za priču Ljubičasta jakna s osvojenih 374 boda
 • 10. Matea Vidulić iz Zagreba za priču Priredba s osvojenim 371 bodom
 • 11. Fani Frković iz Zagreba za priču Puni džepovi s osvojenim 371 bodom
 • 12. Rinaldo Antolović iz Zagreba za priču Zeus X7 s osvojenih 364 boda
 • 13. Ivana Dilber iz Tomislavgrada za priču Šala s osvojenim 361 bodom
 • 14. Marina Filipović-Babin iz Rijeke za priču Prekretnica s osvojenih 356 bodova
 • 15. Morena Livaković Ivanović iz Zagreba za priču Moć pozitivnog mišljenja s osvojenih 353 boda.

„Svih 15 nagrađenih priča bit će premijerno predstavljeno u Gradskoj knjižnici Požega stoga ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže na 2. Festivalu jednominutne priče u utorak, 4. lipnja u 19 sati na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega na kojemu će  autori čitati svoje nagrađene priče.“ – dodala je Bernarda Pirović.

Tiskovna konferencija održana je u Gradskoj knjižnici Požega, prisustvovala je i ravnateljica Knjižnice Aleksandra Šutalo te osnivač Jednominutnog festivala Željko Balog, koji je dodao kako će filmovi požeškog Jednominutnog festivala biti prikazani i u Pragu 15. lipnja, u novootvorenom muzeju tijekom tri mjeseca.