Društvo

Potraga za blagom u samom srcu Požege

10-06-2024 • 07:34
Rva
„Nismo ni znali da naš centar grada skriva takvo blago živih bića koje su tu za nas svojim mirisom, hladom, zaštitom i ljepotom. Samo što ih najčešće baš i ne primjećujemo...“

Kao i proteklih godina, Hrvatsko planinarsko društvo Gojzerica Požega je u sklopu Dana otvorenih vrata udruga organizirala „Potragu za blagom“ u samom srcu Požege – Starom gradu. Osim toga, ova potraga je napravljena i u sklopu “150 ekoloških akcija za 150 godina planinarenja” jer je ovogodišnje blago, koje je tražilo tridesetak djece, bilo živi svijet u jednoj urbanoj šumi. Sudionici su istraživali biljke i životinje koje žive tamo.

Svaku novu vrstu biljke koju su pronašli trebalo je identificirati i zalijepiti u album. Životinje su fotografirali ili snimali kako ih ne bi ometali u njihovim putovanjima. Tako su pronašli puža, mrava, skakavca, pauka, razne ptice i kukce. Od biljaka su pronašli lipu, bagrem, javor, čuperasti karanfil, bodljikavu veprinu, ljekovitu češnjaču, cikoriju, medvjeđu šapu, veliki kozlac, jednogodišnju krasoliku, bijeli jasen, buniku, divlju mrkvu, pjegavu mrtvu koprivu, žlijezdasti pajasen, bagrem, hmelj, kupinu, bršljan, zmijino mlijeko, mali zimzelen i još mnoge druge.

Nismo ni znali da naš centar grada skriva takvo blago živih bića, koje su tu za nas svojim mirisom, hladom, zaštitom i ljepotom. Samo što ih najčešće baš i ne primjećujemo. Osim biljaka, djeca su skupljala i razne šumske materijale, lišće, kamenčiće, grančice, od kojih su na kraju napravila šumski mozaik. Tako smo mogli vidjeti šumsku vilu, kućicu, hotel za kukce, farmu s konjima i jednog lava. Na kraju potrage svi su se počastili sokovima i bombonima, a smeće smo pažljivo zbrinuli kako treba.“ – poručuju iz HPD-a Gojzerica.

Najbolji su pronašli su i prepoznali čak 45 vrsta biljaka i osvojili pravu škrinju s blagom!

”Nadamo se da će s ovim novim znanjem naša djeca izrasti u velike istraživače i ljubitelje prirode i usput učiti sve oko sebe kako prirodu treba voljeti i čuvati jer je ona naše blago…” – izjavila je Anita Savić, inicijator ove hvale vrijedne manifestacije za djecu i voditeljica Sekcije za rad s mladima u HPD Gojzerica Požega.