Društvo

Pomiče se početak nove školske godine: “To je važna obavijest za cijelu Hrvatsku”

10-07-2024 • 16:15
Rva
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković kaže kako je nastavna godina pomaknuta na kasniji datum zbog turističke sezone i vremenskih neprilika.

Iduća nastavna godina trebala je započeti 2. rujna, ali to ipak neće biti tako. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković najavio je da nova nastavna godina započinje tjedan dana kasnije, odnosno 9. rujna. Razlog tome je aktualna turistička sezona i vremenske neprilike.

Sredinom ožujka u javnu je raspravu pušten prijedlog školskog kalendara za iduću, školsku godinu 2024./2025. Ministarstvo je tada predložilo da nastava započne 2. rujna 2024. godine i završi 18. lipnja 2025. godine te da se iduće godine zimski praznici odvijati u dva dijela.

Nakon prvotne objave tog kalendara, mnogi su izrazili nezadovoljstvo oko datuma početka nastavne godine. No, kako prenosi Dnevnik.hr, premijer Andrej Plenković ove je srijede u Sisku najavio da će nastavna godina započeti nešto kasnije, 9. rujna.

Danas smo na inicijativu niza dalmatinskih i obalnih župana, u prethodnoj konzultaciji s Vladom RH i ministrom Fuchsom, dogovorili da nastavna godina umjesto planiranog 2. rujna započne od 9. rujna. To je važna obavijest za cijelu Hrvatsku, rekao je Plenković.

Napomenuo je, također, da je ta odluka donesena sa svim županima i gradonačelnikom grada Zagreba, Tomislavom Tomaševićem te da je vrlo važno za sve roditelje i zaposlenike u obrazovanju da znaju za ovu obavijest. Kaže i da je nastavna godina pomaknuta na kasniji datum zbog turističke sezone i vremenskih neprilika.