Društvo

Planinari Mališćaka na Velebitu: „Jer volimo šumu, kamen i more“

27-05-2024 • 08:17
Rva
"Velebitu ćete se uvijek poželjeti vratiti što prije, ostati što duže i još duže uživati u pogledima zlata vrijednim.“

Kad srce kaže da, kaže Velebit! Omiljena je to planina mnogima, a u ljepotama južnog Velebita tri su puna dana uživali planinari Planinarskog društva Mališćak iz Velike. Po najljepše velebitske poglede penjali su se na četiri vrha – stjenoviti Anića kuk (711mnv) kroz uvijek atraktivan kanjon Malu Paklenicu, Vlaški grad (1383 mnv) s morske strane, odnosno s Libinjske kose i uvijek vjetrovito Sveto brdo (1751mnv).

Posljednjeg dana izleta penjalo se na vrh Kremen (1590 mnv) kroz gustu šumu i polja srimuša u cvatu, ali i uz pomoć sajli na itekako teškim i strmim dijelovima staze.  Vrijeme je bilo gotovo savršeno uz puno sunca i vjetra taman onoliko koliko treba. Penjalo se kroz šumu, po stijenama i četveronoške, silazilo oprezno jer koljena ne vole sipar, a osvježenje potražilo u potoku ili u još uvijek poprilično osvježavajućem moru.

„Ma koliko puta pregazili velebitske staze, ma koliko puta se popeli na neki od brojnih velebitskih vrhova, sklanjali od vjetra i bježali pred kišnim oblacima koji počesto iznenade, Velebitu ćete se uvijek poželjeti vratiti što prije, ostati što duže i još duže uživati u pogledima zlata vrijednim.“ – poručili su iz Planinarskog društva Maličćak iz Velike te poslali nekoliko fotografija kako bi svi mogli uživati u Velebitu.