Sport

Plamene se vratile na vrh tablice Premijer ženske lige

29-01-2024 • 14:20
Rva
Košarkašice Plamen Požege vodeća su ekipa Premijer ženske lige te sudionice završnice Kupa Ružice Meglaj Rimac, a u subotu su u derbiju lige uvjerljivo svladale zagrebački Medveščak. Tim povodom u jutarnjem programu gost nam je bio Vladimir Englman, trener Ženskog košarkaškog kluba Plamen Požega.

Košarkašice Plamen Požege vodeća su ekipa Premijer ženske lige te sudionice završnice Kupa “Ružice Meglaj Rimac”, a u subotu su u derbiju lige uvjerljivo svladale zagrebački Medveščak. Tim povodom u jutarnjem programu gost nam je bio Vladimir Englman, trener Ženskog košarkaškog kluba Plamen Požega.

„U utakmicu smo ušli dosta rezervirano, nisam se nadao takvom uvjerljivom rezultatu, s obzirom na to da smo imali velikih problema s Jelenom Ivezić, koja nam nije igrala jer ima povredu leđa, a Kujundžić je imala otvoren ugovor i otišla je igrati u Grčku. Međutim, cure koje su igrale, doista su odigrale utakmicu na visokom nivou u fazi obrane, a i u fazi napada. Tako da je na kraju rezultat uvjerljiv 88:66. Dobili smo ih više nego što smo izgubili od njih u prvom djelu sezone, što nam je bio jedini poraz sezone, tako da u ovom trenutku imamo jednu pobjedu više i bolji međusobni rezultat.“ – rekao je trener Englman.

 „Mislim da se sve poklopilo, ima dana kad sve ide, kad sve što ste radili na treningu jednostavno prolazi.“

„Ponekad kad protivnik čuje da vam ne igra ključni igrač možda malo opuštenije uđe u igru, što je nama bilo izuzetno važno da dobro otvorimo utakmicu. Do sada smo u nekoliko navrata imali tu situaciju da smo u otvaranje utakmice ušli dosta loše, pa se previše potrošimo da stignemo okrenuti rezultat, kao što je bilo protiv Trešnjevke u prvom kolu. Tad smo gubili 13 razlike, pa okrenuli i vodili 7 razlike, dakle napravili 20 razlike, ali smo se toliko potrošili da smo na kraju utakmicu izgubili.“ – dodao je Englman.

Jelena Ivezić ključni je igrač Ženskog košarkaškog kluba Požega, trenutno je ozlijeđena i kroz neko vrijeme će se znati hoće li moći ponovno zaigrati, istaknuo je Englman.

„Htio bih prije svega zahvaliti bolničkom osoblju u Požegi što su si stvarno dali truda. Prošle godine nakon povrede Jelena je bila gotovo tri mjeseca izvan stroja. Nakon što se desilo ovo na treningu, došla je hitna odvezli su ju, a doktorica koja je u tom trenu bila na hitnoj stvarno si je dala truda. Jelena u ovom trenutku nalazi u dnevnoj bolnici na infuziji i puno joj je bolje. Vidjet ćemo nakon pregleda specijaliste, sutra ima još jedan pregled, pa ćemo znati kad će moći krenuti ponovno igrati i hoće li uopće moći igrati. Napravljena je magnetska rezonanca i nema pomaka više nego što je bilo prošle godine. Povreda se dogodila, jedan pokret je dovoljan da ju izbaci iz stroja.“ – istaknuo je trener.

Jeste li u ovom trenutku bolja ekipa nego što ste bili prije dvije godine?

Rekao bih da smo stabilniji. Upravo zbog te širine koju ovog trenutka imamo. Ova dva izostanka su teško nadoknadiva, ali nadam se da će se Jelena vratiti bar za onaj drugi dio sezone, jer ovo je tek treće kolo. Odlazak Martine moramo nadopuniti, iako imamo tu potencijala. Problem je to što u svakom trenutku na terenu možete imati dvije strankinje, mi smo izuzetno jaki na tim pozicijama playa gdje igraju Kira Lowery i Marija Kešeljević. Marija se vratila u Požegu i odigrala je izvanrednu utakmicu sad u subotu, tu je nosilac igre pored Ivezić u svakom slučaju i Emilija Podrug . Dobili smo Jelenu Zorić koja je došla iz Banja Luke, prošle godine je igrala u Brodu, to daje jednu agresivnost. Nevena Vučković je definitivno pojačanje, a vidim pomak i kod mojih cura koje su tu – Bašić se jednostavno diže. Svaki trening je jači i bolji jer imate deset igrača s kojima možete raditi, za razliku od dvije sezone prije kad bi došli na trening i kao suparnika imali djecu. Ta djeca su pomalo kroz ove dvije godine „sazrjela“, tako da vam kvalitetan trening daje i kvalitetnu utakmicu, to je jednostavno tako. Ovog trenutka, ako nas zdravlje posluži i ako ne budemo imali problema, nadam se da ćemo bar do finala doći. Onda je ta finalna utakmica jedan sport u kojem o puno faktora ovisi što će se desiti.“ – rekao je trener Englman.

Košarkašice Plamen Požege plasirale su se na završnicu Kupa “Ružica Meglaj Rimac”, nakon što su u četvrtfinalnom dvoboju na domaćem terenu svladale splitski KAŽL

Završni turnir igra se 9. i 10. ožujka ove godine, a grad domaćin još uvijek je nepoznat. Pored ekipe Plamenih na završnom turniru naći će se i ŽKK Šibenik, ŽKK Ragusa, i ŽKK Medveščak.

„Razgovarao sam s tajnikom Požeškog športskog saveza Željkom Mitrovićem da li da idemo ponovno uzeti domaćinstvo pa da vidimo s Gradom. Međutim, mažoretkinje taj vikend imaju Kup, tako da to otpada. Iako nam to definitivno značajno poskupljuje sve, mi kao domaćini imamo određenih troškova, jedan dio pokriva Košarkaški savez, uvijek se nađe nekakvih sponzora. No, ako se bude igralo na neutralnom terenu, a koliko imamo informacija da se neće javiti ni ostale ekipe za domaćinstvo, bit će negdje na neutralnom. Onda se troškovi dijele na te četiri ekipe, što nije mali iznos.“ – rekao je trener.

U nastavku razgovora trener Englman osvrnuo se na situaciju s WABA ligom

„Mislim da je to jedna odluka da se zadovolje obje strane, pa hajdemo isključiti iz lige i jedne i druge. Mi smo došli na utakmicu s ekipom koja u tom trenutku nije bila konkurentna, imali smo povrede. Krenuli smo s Kirom na poziciji jedinice i poveli, ali ja sam došao u jednom trenutku do delegata i pitao što se događa, hoćemo li igrati ili nećemo. U dvadesetoj minuti sam povukao ekipu jer to nije sport, to je destrukcija koju još nisam doživio. Cure su sjele u svlačionicu, dogovorili smo se da ćemo odigrati drugi dio WABA-e neovisno o tome što protivnik radi, tako smo i odigrali. Dobili smo tu utakmicu, odmah sam nazvao direktora WABA-e i rekao da igramo drugi dio, međutim došla je odluka da smo kažnjeni i mi i ekipa iz BiH. Iz kojeg razloga se to dogodilo, puno više ekipa iz BiH igra WABA-u i vodstvu je odgovaralo da kazne jedne i druge, da ne bi došli u sukob s klubovima iz BiH. Oni misle da je win-win situacija, no sumnjam da će neka ekipa iz Hrvatske htjeti na ovaj način igrati, dok su takva rješenja WABA-e.“ – rekao je Englman.

U nastavku prvenstva ih čekaju dva teška gostovanja, istaknuo je Englman.

„Imamo još dva izuzetno teška gostovanja, igramo s KAŽL-om koji je dobar i sigurno konkurentan, a isto tako idemo u Dubrovnik. Međutim, moram reći da su se za drugi dio prvenstva sve ekipe pojačale. U sljedeću subotu idemo u Rijeku, FSV se pojačao, imaju dobru ekipu i dobrog trenera, to se vidi po rezultatima na utakmicama koje su igrali s ovom petorkom. Mi imamo dva poraza, iza toga imate Medveščak, KAŽL i Trešnjevku koji imaju dva poraza. Na jednoj utakmici je pitanje tko će biti u final fouru. Zagreb ima kompletno novu ekipu, koja je sad protiv Raguse pokazala, do zadnje minute su vodili 3 razlike, na kraju izgubili 3 razlike – izuzetno konkurentna ekipa. Jučer sam bio u Slavonskom Brodu i gledao BnS i Pulu, nijedna ekipa nije za podcijeniti i mogu iznenaditi, imaju u svojim redovima nekoliko vrhunskih igrača koji daju kvalitetu. Nema opuštanja, prošli smo kroz gostovanje u Splitu, koji se isto tako pojačao, možda tu ostaje malo lakša utakmica sa Zadrom, a u ove ostale utakmice se mora ući maksimalno jer te ekipe će sigurno nekoga iznenaditi. Liga je ove godine vrlo izjednačena i vrlo konkurentna. Pravilnik Košarkaškog saveza ne dozvoljava prelaze, ovo što u ovom trenutku imamo, mi ili bilo tko drugi, tako mora ostati ovakav roster do kraja prvenstva.“ – rekao je trener.

O mladim nadama požeške košarkaške scene trener Englman govori pozitivno, puno je potencijala ali i puno problema koji nastaju zbog trenutnog nedostatka dvorana u Požegi, no problem nastaje i zbog izostanaka u školi.

„Mi smo doveli trenericu Janković koja je prošle godine radila u Crnoj Gori i koja odlično radi. Ovog trenutka u U13, U15, U17 i U19, četiri lige paralelno igramo i u svim tim ligama smo u gornjem dijelu tablice. Imamo odličnu djecu, izvanredne klinke od 2010. i mlađe, u 2009. godištu imamo tri igračice koje idu na šire reprezentativno okupljanje. Potencijala ima ali je strahovito puno posla i puno putovanja. Ogroman problem je što Požega ima jednu jedinu dvoranu. Iako nam Savez koliko može izlazi u susret, ali jednostavno ne možete toliki broj utakmica odigrati. Puno se toga odgađa, putovanja koja moraju biti tijekom tjedna, tu je i nerazumijevanje u školi zbog izostanaka – ima puno problema, to bi se trebalo generalno puno bolje uredit.“

„Mislim da Požegi nedostaje jedan sportski razred, tada bi bilo više razumijevanja za to.“

„Maloprije smo govorili o WABA-i, ona se igra srijedom i te cure koje su još uvijek u srednjoj školi su izostajale srijedom s nastave. Onda dobijete problem s brojem sati izostanaka pa razredni ispit, ne znam kako bi to završilo da smo nastavili igrati drugi dio lige. Općenito društvo treba imati malo više razumijevanja za sportaše. Druge sredine imaju sportske razrede. Druge sredine su kopirale sustav koji je napravljen u Požegi, gdje imamo plaćen prijevoz, kotizaciju, članarinu i sudce – to su mnoge sredine uvele vidjevši kako radi Požega. No, mi ništa ne preuzmemo kad vidimo da rade te druge sredine, a to su ti sportski razredi u školi ili jednostavno više razumijevanja za sportaše.“ – rekao je za kraj Vladimir Englman, trener Ženskog košarkaškog kluba Požega.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu