Kultura

Pjesma i domoljublje: Peto izdanje Dječjeg festivala „Croatio iz duše te ljubim“

26-02-2024 • 07:14
Rva
Pjesma i domoljublje: Peto izdanje Dječjeg festivala „Croatio iz duše te ljubim“

Prigodom obilježavanja 33. obljetnice početka Domovinskog rata, u organizaciji Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, Osnovne glazbene škole Pakrac, Tamburaškog orkestra Pakrac i Grada Pakraca, održan je peti po redu Dječji festival domoljubne pjesme učenika osnovnih škola „Croatio iz duše te ljubim“. Naziv festivalu ustupio je sam autor istoimene pjesme, Ante Sikirić Krivin, koji je radi toga iskazao veliki ponos.

U ime organizatora prisutnima se obratila ravnateljica Osnovne glazbene škole Pakrac, Alfreda Petani Grafina, izrazivši zadovoljstvo ovogodišnjim odazivom izvođača i zahvalivši svima koji u obrazovnim ustanovama promiču domoljublje kroz pjesmu.

Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika i predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca istaknuo je veliki značaj festivala koji okuplja djecu i potiče ih na domoljublje.

– Radimo mnogo projekata, no ovaj je jedan od najvrjednijih jer na ovom festivalu naša mladost, naša djeca pokazuju ljubav prema Domovini, što je najljepše što možemo činiti za našu Hrvatsku u ovim trenucima. Draga djeco, svaki vaš lijepi postupak, svaka lijepa riječ prema bližnjima, svaki lijepi sastavak u školi, svaki onaj papirić koji ne bacite na zelenu površinu, to je domoljublje, to radite, to gradite – rekao je Ivančić.

Zamjenik požeško-slavonske županice, Ferdinand Troha, zaželio je dobrodošlicu svim natjecateljima koji su pristigli iz drugih krajeva na festival u Pakrac. Naime, na ovogodišnjem festivalu, sudjelovali su učenici i učenice osnovnih škola iz Dugog Sela, Kutjeva, Lipika, Daruvara, Zagreba, Pakraca te Prekopakre.

– Draga djeco, mladi domoljubi, pjevajte na ovom festivalu jer imate svaki razlog za voljeti svoju Domovinu. Kao što pjesma kaže, ljubite je iz dubine duše, volite je iz srca, ne dopustite nikome da je oduzme. Poštujte svakoga, uvažavajte sve, ali zapamtite da postoji samo jedna Hrvatska – rekao je Troha.

Stručni žiri u sastavu Ante Sikirića Krivina, Tee Silađi, Marije Martinelli, Marte Filipović i Ivane Brkašić odlučio je kako je pobjednica ovogodišnjeg festivala Daruvarčanka Leona Milić, koja je nastupila uz klavirsku pratnju oca Tomislava Milića i s pjesmom bake Ruže “Volim Hrvatsku pjesmom”. Drugo mjesto osvojila je Lota Knežević iz Zagreba, dok je treće mjesto pripalo Pakračanki Lauri Blažević.

Foto: Lipički Compas