Scena

Park prirode Papuk: “Pronađen novi endem Papuka”

31-01-2024 • 08:30
Rva
"Naš novi obalčar naš je novi ponos, ali i velika odgovornost", poručili su iz Parka prirode Papuk.

Da je Jankovac poseban svi znamo, a nedavno je priložen i još jedan znanstveni dokaz toj tvrdnji. Krajem prošle godine grupa autora iz materijala koji je mađarski entomolog sakupio davne 2005. opisala je novu vrstu obalčara (Plecoptera) naziva Leuctra papukensis. Obalčari su kukci koji su vrlo osjetljivi na zagađenja i obično su vezani za čiste tokove kakvih je kod nas srećom još mnoštvo. U ličinačkom stadiju koji živi u vodi i diše škrgama provede od jedne do četiri godine, a zatim se u konačnoj preobrazbi pretvori u odraslog krilatog kukca koji živi svega nekoliko tjedana.

„Iz izvorišnog dijela Jankovačkog potoka koji vidite na fotografiji, nije opisana jedna endemska vrsta, ne dvije, nego ukupno čak tri usko endemične vrste! Uz dva pužića iz roda Graziana, naš novi obalčar naš je novi ponos, ali i velika odgovornost. Leuctra papukensis za sada je poznata samo iz Jankovačkog potoka do ušća u Kovačicu i niti sa jednog drugog lokaliteta na svijetu. Ovaj kukac još uvijek nema hrvatski narodni naziv jer je potpuno nov. Kako biste ga vi nazvali?“, napisali su na svojoj Facebook stranici iz Parka prirode Papuk.

„O samome pronalasku više možete pročitati u originalnom radu: Reding, J.-P., Vincon, G., Wolfram, G. (2023): Notes on Leuctra signifera Kempny, 1899 and Leuctra austriaca Aubert, 1954 (Plecoptera: Leuctridae), with the description of a new species. Zootaxa 5296 (1): 001–015.. 5296. 001–015. 10.11646/zootaxa.5296.1.”, dodaju iz Parka prirode Papuk.