Scena

Papuče, muški toples i slično u prometu – prekršaj ili ne?!

26-06-2024 • 07:56
Rva
Vozačima se savjetuje da budu na oprezu – obuća ne bi smjela ni na koji način ometati "dolazak" noge do gasa, kvačila ili kočnice

S dolaskom ljetnih vrućina mnogi ljudi žele biti što komotniji u vožnji, posebice ako u automobilu nemaju klimu. Iz tih se razloga odijevaju i obuvaju laganije od uobičajenog, što u nerijetkim situacijama može predstavljati problem. Međutim, iznenađuje činjenica kako u brojnim europskim zemljama ne možete biti kažnjeni ako, primjerice, vozite bosonogi ili u papučama.

Naime, u državama poput Njemačke, Danske, Finske, Luksemburga, Velike Britanije, Belgije te susjednih nam Slovenije i Bosne i Hercegovine dobit ćete samo upozorenje i preporuku da biste trebali nositi odgovarajuću obuću. Ipak, kaznu za takvu vožnju platit ćete u Španjolskoj, i to u rasponu iznosa od 100 do 200 eura te u Grčkoj u kojoj će vas vožnja u tzv. natikačama koštati 50 eura, ali će vam se na mjesec dana oduzeti i vozačka dozvola. U Nizozemskoj, Austriji i susjednoj Mađarskoj vožnja u japankama također nije zabranjena, no ako u tom slučaju skrivite prometnu nesreću, moguće je pokretanje postupka protiv vas, posebice ako se utvrdi da je ishod mogao biti drugačiji da ste vozili u drugoj obući.

U Hrvatskoj posebna pravila na tom području nisu definirana čak ni Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Međutim, vozačima se savjetuje da budu na oprezu – obuća ne bi smjela ni na koji način ometati “dolazak” noge do gasa, kvačila ili kočnice, što je čest slučaj kada su, primjerice, u pitanju japanke.

Budući da vladaju sparine, nerijetko nije ugodno voziti čak ni u tenisicama, pa ženama vozačicama preporučuje da obuju niske sandale s remenom koji potom drži stopalo na mjestu, sprječavajući ga da ”klizne” s papučice za gas. Muškarci, naravno, mogu voziti u papučama, no tada postoji vjerojatnost da će im, kao i ženama, policija savjetovati da to više ne čini. Važno je biti svjestan važećih prometnih pravila i preporuka te je, u skladu s time, poželjno biti prikladno odjeven i obuven u vožnji jer je sigurnost u prometu mnogo važnija od trenutnog osjećaja vrućine u automobilu.

Izvor: sib.hr