Kultura

Ovo je razlog zašto zastave drugih zemalja krase Trg Svetog Trojstva

03-06-2024 • 07:21
Rva
Kako to tradicionalno biva, zastave zemalja predstavnika koji sudjeluju u Festivalu jednominutnih filmova budu postavljene na Trgu Svetog Trojstva, kako bi im se poželjela dobrodošlica u Požegu.

Najavljeno je 32. izdanje Hrvatskog festivala jednominutnih filmova u organizaciji Udruge GFR film-video Požega, a koje se održava tijekom nadolazećeg tjedna i završava projekcijom filmova u petak, 7. lipnja u Gradskom kazalištu Požega. Na dosadašnja 32 festivala prijavljeno je oko 11000 filmova iz ukupno 105 zemalja svijeta.

Žiri neće imati nimalo lak zadatak ni ove godine jer je pristiglo ukupno 737 filmova iz 69 zemalja svijeta. Novi sudionici ovogodišnjeg 32. izdanja Festivala su Haiti, Kamerun, Laos, Maldivi, Palestina, Portoriko i Uganda.

Kako to tradicionalno biva, zastave zemalja predstavnika koji sudjeluju u Festivalu jednominutnih filmova budu postavljene na Trgu Svetog Trojstva, kako bi im se poželjela dobrodošlica u Požegu.

Festivalom jednominutne priče otvara se jednominutni tjedan u Požegi, a sve se završava projekcijom jednominutnih filmova u Gradskom kazalištu Požega i proglašenjem najboljih. Festival Jednominutnih priča organizira Gradska knjižnica Požega. Udružene snage Knjižnice i Udruge GFR donose bogatiji program ovogodišnjih manifestacija, nastao iz želje da se u jednoj minuti ispriča priča, bila ona na filmu ili u pisanom obliku.

Formalne uvjete zadovoljilo je 320 priča i ušlo u daljnje natjecanje. Sedam članica povjerenstva kroz dva su kruga odlučivanja uspjelo je doći do 15 najboljih priča. Glavnu nagradu u iznosu od 500 eura osvojio je autor Aleksandar Gucunski iz Vinkovaca za priču Connection Error 2.0 kojoj je dodijeljeno 497 bodova. Svih 15 nagrađenih priča bit će premijerno predstavljeno na 2. Festivalu jednominutne priče u utorak, 4. lipnja s početkom u 19 sati na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega.

Program se nastavlja u srijedu, 5. lipnja kad će se održati Izložba fotografija Foto kluba Đakovo na Galeriji Ciraki u Gradskom kazalištu Požega s početkom u 18 sati. Zatim će se u četvrtak, 6. lipnja održati projekcija Put oko svijeta & AI filmovi u Gradskoj knjižnici Požega od 19 sati. Program One world – One minute održat će se istoga dana, u Tom klubu s početkom u 20,30 sati.

Nakon službene projekcije bit će dodijeljene i nagrade.

Program završavamo u petak, 7. lipnja projekcijom filmova 32. Hrvatskog festivala jednominutnih filmova u Gradskom kazalištu Požega s početkom u 20 sati, u Gradskoj knjižnici Požega s početkom u 19 sati i u Tom klubu s početkom u 20,30 sati. Nakon službene projekcije bit će dodijeljene i nagrade – Grand Prix, zlatna, srebrna i brončana plaketa te nagrada UNICA-e i nagrada publike.

Popis jednominutnih filmova koji će biti prikazani dostupan je ovdje.

Ulaznice za službeni program u Gradskom kazalištu Požega su besplatne, a potrebno ih je rezervirati na vrijeme. Rezervacije su moguće od danas, 27. svibnja pa do 6. lipnja, na broj 098/167-47 55, na email  ili dolaskom u prostor Udruge GFR film-video na adresi Grgin dol 20 u vremenu od 18,00 do 20,00 sati.