Sport

Ove nedjelje trči se 49. Memorijalna utrka Zvonka Panežića: “Nije toliko bitan broj natjecatelja, bitno je održati tradiciju”

15-04-2024 • 09:45
Rva
Utrka nosi naziv po legendarnom profesoru požeške Gimnazije jer je upravo “Pande” započeo trčanje prema Velikoj u susret proljeću.

Ove nedjelje, 21. travnja održat će se tradicionalni atletski Memorijal Zvonka Panežića u organizaciji Atletskog kluba Požega i pod pokroviteljstvom Grada Požege. Utrka nosi naziv po legendarnom profesoru požeške Gimnazije jer je upravo “Pande” započeo trčanje prema Velikoj u susret proljeću, kako bi približio mladima zdrav način života te popularizirao trčanje. Više o utrci rekao je predsjednik Atletskog kluba Požega Dinko Zima prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Prijave i sve informacije mogu se naći na www.stoperica.hr ili osobno na dan utrke na samom startu.

„Utrka je 15 kilometara s laganom uzbrdicom. Mi kažemo da mogu doći svi iznad 18 godina. Profesor Panežić je to zamislio da dođu i srednjoškolci i osnovnoškolci, da istrče koliko mogu. Kako je vrijeme prolazilo, utrka je postala natjecateljskog karaktera tako da je samo za osobe iznad 18 godina. Nije potrebno da je to natjecatelj u vrhunskoj formi, bitno je doći na start i istrčati tih 15 km, ako se osjeća osoba spremna. Pitanje je kakvi će biti vremenski uvjeti, ali pozivam sve da nam se pridruže.“ – rekao je Dinko Zima.

Novost je da ove godine nema plaćanja startnine. Prijave su moguće i na dan utrke kod Aquaparka Shhhuma od 07,30 do 08,30 sati, gdje će također biti podizanje startnih brojeva. Pravo nastupa imaju sve punoljetne osobe i trči se na vlastitu odgovornost. Organizator Atletski klub Požega osigurat će policijsko osiguranje trase u vrijeme održavanja utrke kao i liječničku zaštitu kola Hitne pomoći.

„Za sada je prijavljeno oko tridesetak trkača. Prošle godine je broj bio tu negdje, ali ima puno trka u okruženju. Vidljiv je pad broja sudionika baš iz razloga što ima puno utrka. Volio bih da ima više sudionika, kad je profesor Panežić započeo s tom pričom bilo je navodno oko 300. Neki od naših sugrađana su rekli kako bi se prijavili da se trči od Velike do Požege, što je bilo prije 3 godine, ali vratili smo staru trasu kako ju je on i zamislio. Prvenstveno smo to napravili jer se trči njemu u spomen. On je zamislio da je start kod bazena u Požegi, a cilj u Velikoj kod crkve, mi smo pomaknuli do prostora Aquaparka Shhhuma. Meni osobno nije toliko bitan broj natjecatelja, bitno je održati tradiciju. S 49. izdanja, ovo je jedna od najdugovječnijih utrka u Hrvatskoj“. – rekao je Dinko Zima, predsjednik Atletskog kluba Požega te je dodao kako će za 50. izdanje utrke sigurno planirati nešto posebno.

Cijeli razgovor svakako poslušajte na našem Mixcloud kanalu