Kultura

Otvorene su prijave za Ljetni tamburaški kamp: “Sedam dana čistog uživanja u tamburaškoj glazbi”

19-03-2024 • 07:14
Rva
"Nama je najljepše kad u uredima otvorimo prozore i čujemo kako djeca prolaze, nose tambure i sviraju – to je zaista nešto neprocjenjivo u čemu mi Pleterničani uživamo.“

Ljetni tamburaški kamp pod okriljem Javne ustanove Pleternica ove godine održat će se u svom trećem izdanju. Ove godine Kamp će se održati od 12. do 18. kolovoza, a prijave su otvorene od danas, 19. ožujka pa do 30. travnja 2024. godine. Prijavnica se može pronaći ovdje.

Kamp se nadograđuje na osnovi svih onih pozitivnih komentara koju su dobili od svojih polaznika, istaknula je ravnateljica Javne ustanove Pleternica, Jasna Hoffmann.

„Prve godine bilo je to prekrasnih pet dana, ali su htjeli da bude još jedan dan više. Druge godine smo tako i napravili, a nakon toga su rekli „prekrasnih šest dana, zašto ne bi bilo sedam?“. Ovaj uži tim i svi mi zajedno smo zaključili da ćemo ići na cjelotjedni Kamp – sedam dana čistog uživanja u tamburaškoj glazbi. Aktivnosti su više-manje iste kao i prve godine. Zadržali smo tu nekakvu osnovu, s tim da smo donijeli nekakve nadopune ili novitete. Ono što je isto kao i prethodnih godina, sedam dana učenja sviranja tambure, djeca moraju imati nekakvo osnovno početno znanje u sviranju tamburaških instrumenata. Osim ovog stručnog dijela, pripremili smo i niz fakultativnih aktivnosti i sadržaja koje smo dodatno proširili na izlete, na samo na području naše već i na susjednu Brodsko-posavsku županiju, a u pripremi su i izleti izvan granice zemlje. O tome svemu ćemo nakon što prikupimo prijave naših polaznika.“ – rekla je Jasna Hoffmann te dodala kako će polaznici Kampa svoje stečeno znanje prikazati zadnje večeri na završnom koncertu.

Uz Javnu ustanovu Pleternica u organizaciju su uključeni Grad Pleternica, Turistička zajednica Grada Pleternice te Hrvatsko društvo tamburaških pedagoga.

“Kao i protekle dvije godine mi nećemo puno odstupati od glazbenog dijela koji smo osmislili, a koji se već u početku pokazao kao jako dobar. Tamburaški kamp je zamišljen kao centar izvrsnosti tamburaške glazbe, gdje će doći djeca s određenim predznanjem, a koje će usavršavati u Kampu gdje će se družiti s vršnjacima koje isto to zanima. Prošle godine imali je bilo oko 60 prijava, u slučaju da opet bude toliko prijava, podijelit ćemo ih u dva orkestra po dobnim skupinama. To bi bilo čisto iz praktičnih razloga jer pedeset ljudi ne može sjediti zajedno ako nisu svi glazbeno na istim nivoima. Pri prijavi trebaju snimiti i priložiti jedan video, da vidimo na kojoj su oni to razini glazbenog razvoja. Tako se mi i nastavnici možemo lakše pripremiti, da to sve što bolje protekne.“ – rekao je Saša Botički, te dodao kako su uz njega, ove godine planirani profesori – Mira Temunović iz Subotice, Damir Butković iz Slavonskog Broda, Antun Adžić iz Požege, Igor Kudeljnjak iz Križevaca, Vice Zidrum iz Zagreba i Martin Marjanović iz Kaptola.

Gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić zahvalila se Javnoj ustanovi Pleternica i Hrvatskom društvu tamburaških pedagoga što provode ovaj hvalevrijedan projekt.

„Ljetni tamburaški kamp je odlična nadogradnja na naš Muzej bećarca, na sve ono što mi radimo i na sve što mi kroz cijelu godinu živimo. Daje tome jednu posebnu notu jer kad se uz sve što radimo uključi struka i kad uključimo djecu te prenesemo na njih ono najvrjednije što imamo, onda zaista ovaj plan izvrsnosti zasja u punom sjaju. Ponosna sam što sve godine rastemo, osluškujući potrebe polaznika i profesora, kako bi još kvalitetnije odradili Kamp. Isto tako, kako bi više umrežili, ne samo naše gospodarstvenike, sve dionike s područja našeg grada, već i s područja susjednih županija. Izlete smo pripremili uz podršku Ministarstva kulture, gdje će naši polaznici ići u susjedne zemlje. Tako da će, osim što je Kamp postao međunarodan, dobiti još jednu dodatnu notu i naši polazni će biti nagrađeni jednim nastupom i izletom u naše susjedne zemlje. To umrežavanje i taj zajednički rad na kvaliteti je izuzetno važan za očuvanje baštine, očuvanje tamburaške glazbe, ne samo ovdje u Slavoniji nego i šire. Moramo čuvati svoj identitet i ono najvažnije što imamo prenositi na generacije koje dolaze. Smatramo da je ovo jedna velika priča, veselim se i ovoj godini. Nama je najljepše kad u uredima otvorimo prozore i čujemo kako djeca prolaze, nose tambure i sviraju – to je zaista nešto neprocjenjivo u čemu mi Pleterničani uživamo.“ – rekla je gradonačelnica Marija Šarić.