Društvo

Otvorene prijave za Međunarodno natjecanje povodom Dana Europe

16-02-2024 • 12:28
Rva
Pokrenuto je četvrto izdanje uspješnoga natjecanja povodom Dana Europe na koje su pozvani učenici i učenice iz cijeloga svijeta. Organizacijom i provedbom natjecanja, kao i završnim svečanim događajem, Ekonomska škola Požega dodatno obogaćuje svoje međunarodno djelovanje.

Pokrenuto je četvrto izdanje uspješnoga natjecanja povodom Dana Europe na koje su pozvani učenici i učenice iz cijeloga svijeta. Organizacijom i provedbom natjecanja, kao i završnim svečanim događajem, Ekonomska škola Požega dodatno obogaćuje svoje međunarodno djelovanje.

Profesorice Martina Budimir i Jelena Kovačević kao nastavnice stranih jezika u Ekonomskoj školi Požega s dugogodišnjim iskustvom u međunarodnim natjecanjima i projektima, odlučile su, uz potporu škole, i ove godine organizirati međunarodno natjecanje za učenike i učenice diljem svijeta, ali i za studente koji se uklapaju u propisane dobne kategorije, a s naglaskom na obilježavanje Dana Europe. Radni su jezici natjecanja engleski i njemački. Kako bi se ostalo u okvirima Dana Europe, a ujedno pozvalo škole diljem svijeta, a ne samo iz Europske unije, biraju se univerzalne teme i poruke koje Unija promiče. Tako je ove godine odabrana sljedeća podtema povodom europskih izbora 2024.:

Namjera je organizatorica istaknuti važnost građanskog sudjelovanja, posebno mladih
Ciljevi natjecanja su:

  • povećati razinu svjesnosti o značenju Europske unije i njenih ciljeva
  • proslaviti Europsku demokraciju
  • prenijeti poruku ujedinjenosti u raznolikosti
  • poticati učenje i primjenu stranih jezika
  • poticati kreativnost
  • povećati razinu samopouzdanja.

Pozvani su učenici i učenice u dvije dobne skupine (10-14 i 15-19) da kroz medij kratkoga filma (do 1 minute trajanja), pjesme (audiozapis ili videozapis do 2 minute trajanja, učenik/ca kao autor/ica uglazbljenoga teksta) ili crteža/slike/digitalne umjetnosti na kreativan i originalan način daju svoje viđenje teme. Detaljno su razrađene moguće interpretacije teme te kriteriji slanja i vrednovanja radova. Natječaj traje od 11. veljače do 15. travnja 2024. godine, a virtualna dodjela priznanja i nagrada održat će se 12. svibnja 2024. godine, tj. u nedjelju nakon Dana Europe.

U 2021. godini odaziv na natjecanje je bio izvrstan sa 131 radom učenika/ca iz 14 zemalja s tri kontinenta. U 2022. odaziv je bio još veći sa 148 radova iz 14 zemalja, s tim da su po prvi puta stigli i radovi iz Južne Amerike čime se broj kontinenata u dvije godine povećao na četiri. Prošle su godine stigla 133 rada iz 15 zemalja. Ukupno je do sada na natjecanje stiglo 412 radova iz 22 zemlje.

Svi će učenici / sve će učenice i njihovi mentori / njihove mentorice dobiti priznanja za sudjelovanje na međunarodnome natjecanju, a nagrađeni učenici / nagrađene učenice i primjerene nagrade edukativnog karaktera ili uporabne prirode koje će i ove godine osigurati brojni pokrovitelji. Nagrade dobivaju učenice i učenici koji osvoje 1., 2. i 3. mjesto u obje dobne skupine.

Više informacija o uvjetima natjecanja na poveznicama:

  1. Stranica natjecanja