Politika

Otvorena nova zgrada Zavoda za hitnu medicinu: „Ako ćemo spasiti jedan život više, smatramo ovu investiciju opravdanom“

03-06-2024 • 19:03
Rva
Smještena na najboljoj mogućoj lokaciji u Požegi, tik do požeške bolnice, nova zgrada doprinijet će bržim, kvalitetnijim i dostupnijim zdravstvenim uslugama.

Današnji dan ostat će upamćen u povijesti kao dan u kojemu je napravljen važan iskorak za zdravstvo na području Požeško-slavonske županije, rečeno je na današnjem otvorenju nove zgrade Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije. Smještena na najboljoj mogućoj lokaciji, tik do Opće županijske bolnice u Požegi, novootvorena zgrada doprinijet će bržim, kvalitetnijim i dostupnijim zdravstvenim uslugama.

Zgradu Zavoda otvorio je ministar zdravstva Vili Beroš uz prisutne, ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maju Grba-Bujević, županicu Požeško-slavonske županije Antoniju Jozić, zastupnika u Hrvatskom saboru i gradonačelnika Grada Požege Željka Glavića, zastupnicu u Hrvatskom saboru i gradonačelnicu Grada Pakraca Anamariju Blažević, čelne ljude gradova i općina s područja županije, ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu PSŽ Fabijana Barišića, ravnatelje zdravstvenih ustanova s područja županije, ravnatelje Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i djelatnike Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije. Novootvorenu zgradu blagoslovio je župnik Mario Večerić.

Ukupan iznos investicije novoizgrađenog objekta Zavoda za hitnu medicinu Požeško–slavonske županije osiguran je iz izvora nacionalnih sredstava odlukom Vlade o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije za zdravstvene ustanove te Zavoda za hitnu medicinu Požeško–slavonske županije i Ministarstva zdravstva.

Novom zgradom Zavoda za hitnu medicinu Požeško–slavonske županije vrijedne gotovo 2 milijuna eura, nastavlja se unaprjeđenje zdravstvene zaštite na cijelom području Hrvatske, rekao je ministar Vili Beroš.

“Zadovoljstvo je danas sudjelovati na svečanom otvorenju novog objekta Zavoda za hitnu medicinu Požeško – slavonske županije, investicije vrijedne gotovo 2 milijuna eura. Značaj novoizgrađenog objekta je velik za zdravstveni sustav, a posebno za područje Slavonije i ovime nastavljamo unaprjeđivati kvalitetu i dostupnost zdravstvene skrbi za građane županije, ali i osiguravati kvalitetnije uvjete rada za djelatnike u zdravstvu. Usporedno s ulaganjima u infrastrukturu, u okviru reforme zdravstvenog sustava, ulažemo i u ljudske resurse. Prošle godine započeli smo s reformskim projektom specijalističkog usavršavanja prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine, u kojem sudjeluju i djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije. Stavljanjem pacijenta u središte sustava i kontinuiranim ulaganjem prije svega u djelatnike u zdravstvu te uspostavljanjem po prvi puta u zdravstvenom sustavu helikopterske hitne medicinske  službe, brze brodice pomorske hitne medicinske službe kao i ulaganjem u zemaljsku, cestovnu hitnu medicinsku službu te prostorne kapacitete, stvaramo još sigurnije okruženje za život u Hrvatskoj”, na samom početku svečanog otvorenja izjavio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.

U razdoblju od 2016. godine do danas u zdravstveni sustav Požeško-slavonske županije, Vlada je uložila  ukupno 22,8 milijuna eura u kapitalne investicije te u medicinsku opremu.

„Investicije u zdravstveni sustav i unaprjeđenje hitne medicinske službe potvrđuju da je zdravlje hrvatskih građana za ovu Vladu visoko na listi prioriteta. Uz svakodnevne intervencije cestovne hitne, dobra je prilika spomenuti da je izvršeno i ukupno 346 intervencija helikopterske hitne medicinske službe te brzih brodica pomorske hitne medicinske službe. Spašeni životi najveća su vrijednost“, zaključio je ministar Vili Beroš.

Glavna zgrada prostire se na ukupno 1100 kvadrata u sklopu koje se nalazi i potpuno opremljen edukacijski centar.

„Edukacijski centar nosi dodatnu vrijednost budući da omogućuje kontinuirano osposobljavanje i edukaciju djelatnika.“, napomenula je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim.mr.sc. Maja Grba-Bujević, dr. med. istaknuvši činjenicu da je nova zgrada smještena u neposrednoj blizini Opće županijske bolnice Požega i OHBP-a čime će se znatno podići razina funkcionalne integracije i suradnje između obje ustanove što je u skladu s pokrenutom reformom zdravstvenog sustava ove Vlade.

Ako ćemo spasiti jedan život više, smatramo ovu investiciju opravdanom, rekao je Fabijan Barišić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije.

„U Zaposleno je trenutno zaposleno 67 djelatnika, od čega 63 zdravstvena djelatnika, raspoređenih u pet timova u Pakracu, pet timova u Pleternici, deset timova u Požegi i pet timova prijavno-dojavne jedinice. S danom 1. srpnja plan je spajanje sanitetskog prijevoza, čime bi se broj djelatnika povećao na ukupno 110. Reći ću samo da smo prošle godine imali petnaest tisuća postupaka, deset tisuća poziva, 102 reanimacije, od je čega 28 uspješnih. Nova zgrada ima 1100 kvadrata plus garaže za sva vozila, dvije etaže, od čega bih istaknuo edukacijski centar. Tijekom proteklog razdoblja, ulaganjem u djelatnike osigurali smo dva instruktora za masovne nesreće, jednog instruktora za bolničku hitnu medicinu, jednog specijalista hitne medicine i deset specijalista hitne medicine, medicinskih tehničara, koji će usavršiti svoje znanje s položenim specijalističkim ispitom. Zavod je izgradnjom zgrade izvanbolničke hitne medicine na ovoj lokaciji udaljenoj 50 metara od Opće županijske bolnice postigao jedinstven primjer u Hrvatskoj, da svi sudionici hitne medicine budu na jednom mjestu. Na tom tragu, u budućnosti ćemo se zalagati da se prostor između nas prilagodi za mjesto pristupa hitnoj helikopterskoj službi i na taj način omogući hitni medicinski transport izravne i zdravstvene ustanove. Dosadašnja lokacija Zavoda, s obzirom na prometnu povezanost i udaljenost od Bolnice, bila je neprimjerena i vidno je utjecala na vrijeme izlaska na intervenciju. Prelaskom na ovu lokaciju mi smo pacijentu kupili vrijeme, bit ćemo brži i dostupniji, ako ćemo spasiti jedan život više, smatramo ovu investiciju opravdanom. Htio bih se zahvaliti svojim djelatnicima koji radeći ovaj poziv, rade sve od sebe da čine ono što je najvrjednije – spašavaju ljudske živote.“ – rekao je Fabijan Barišić.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić čestitao je na završetku radova i izradio svoje zadovoljstvo s novootvorenim prostorom u gradu.

„Ovaj projekt je na jednom mjestu objedinio sve ono što je pacijentu potrebno, bez da se gubi vrijeme na vožnju po gradu. Doista organizacijski i funkcionalno jedinstven projekt, pogotovo za gradove kao što je Požega, je nešto što će biti primjer mnogima u Hrvatskoj. Doista sam iznenađen kako monumentalno izgleda zgrada koju je ministar Beroš danas otvorio. U ime svih građana i u ime svih nas koji gravitiramo ovoj bolnici, zahvaljujem Vladi RH, Ministarstvu zdravstva koji su prepoznali dobru ideju i pomogli da se ona realizira. Također zahvaljujem i županici Jozić koja je prihvatila projekt od njenih prethodnika, koja ga je prepoznala kao vrijednog i uložila puno truda da on bude završen i stavljen u funkciju građanima.“ – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić prisjetila se kako su 2021. godine kada se krenulo razgovarati o izgradnji nove zgrade postojale sumnjičavosti hoće li Požeško-slavonska županija i Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije moći realizirati toliko vrijednu investiciju, no malo više od dvije godine nakon polaganja kamena temeljca, zgrada je otvorila svoja vrata.

Kako ističe, o opravdanosti investicije govori njena prvotna namjena, briga o pacijentima i osmijesi djelatnika koji novom zgradom dobivaju kvalitetnije uvjete rada.

– Bitno je da je ova zgrada pored požeške bolnice, a ono što je najvažnije su naši pacijenti koje naš ministar stavlja u fokus, ali i svi ljudi koji će ovdje raditi. Danas sam ovdje došla malo ranije i osmijesi na licima djelatnika vrijede svakog truda, svakog angažmana i povlačenja za rukav kako bismo osigurali dodatna sredstva u Državnom proračunu da ovaj projekt završimo. Sigurna sam da svaki spašeni život i svaka usluga koju će naši hitnjaci pružati vrijedi svakog eura, svakog centa uloženog u ovaj objekt. Kada gledamo danas odnose i cijene radova koje su otišle gore, stvarno smo napravili čudo s dva milijuna eura. Čestitke ravnatelju, izvođaču, projektantima i svima koji su pridonijeli da do ovoga dođe. Naravno velika zahvala Vladi Republike Hrvatske, velika zahvala vama ministre Beroš jer ste prepoznali naše napore i hvala vama ravnateljice Grba-Bujević koja ste iz pozadine davali vjetar u leđa – rekla je Jozić.

Najavila je i daljnja ulaganja u zdravstveni sustav na području Požeško-slavonske županije.

– Mi nećemo stati s ovime, naš sljedeći projekt je zgrada Zavoda za hitnu medicinu pored pakračke bolnice, naš sljedeći korak je izgradnja Centra za palijativnu skrb u sklopu Doma zdravlja Požeško-slavonske županije za što se nadam da ćemo osigurati sredstva kroz ITU mehanizam, tu su i ulaganja u Toplice Lipik i zdravstveni turizam pa onda i izgradnja Doma zdravlja u Lipiku, za što se nadam da ćemo osigurati europska sredstva – dodala je Jozić.

Fotogalerija