Društvo

Otvoren sportski teren u Kaptolu: „Ovdje će se rađati novi talenti i povrh svega prijateljstvo“

07-06-2024 • 06:42
Rva
Načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić najavio je kako planiraju osnovati teniski klub na području Kaptola, budući da ima mnogo talentirane djece, a koja su do sada morala trenirati negdje dalje zbog nedostatka ovakvog terena.

Općina Kaptol nastavlja biti općina zdravog načina života. Danas je otvoren sportski teren, čijom izgradnjom se nastoji poticati mještane na redovitu tjelesnu aktivnost koja pridonosi boljem zdraviju, a ključna je za razvoj, kako djece tako i odraslih.

Glavni cilj projekta izgradnje je provođenje programa sportskih djelatnosti namijenjenih široj populaciji, od predškolske, osnovnoškolske, srednjoškolske i odraslih, do sportskih klubova djece i mladih. Načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić najavio je kako planiraju osnovati teniski klub na području Kaptola, budući da ima mnogo talentirane djece, a koja su do sada morala trenirati negdje dalje zbog nedostatka ovakvog terena.

Ovaj sportski teren omogućava jednake uvjete korištenja svim korisnicima bez obzira na dob, spol, jezik, stavove, imovinsko stanje, spolnu orijentaciju, rasnu ili etičku pripadnost, naobrazbu ili društveni položaj iz razloga sto je dostupan svima na korištenje.

Sportski teren u Kaptolu je projektiran na način da omogući aktivno bavljenje sportom i korištenje sportske opreme, a usmjeren promicanju ravnopravnosti spolova, jednakih mogućnosti i nediskriminacije te pristupačnosti osobama sa invaliditetom rečeno je u samom uvodu.

Uz domaćina, načelnika Općine Kaptol Milu Pavičića, otvorenju sportskog terena prisustvovali su požeško-slavonska županica Antonija Jozić, saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnik Grada Kutjeva Josip Budimir, gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, načelnik Općine Čaglin Dalibor Bardač, načelnik Općine Brestovac Zdravko Mandić te učenici i djelatnici Osnovne škole Vilima Korajca Kaptol.

Ravnateljica Osnovne škole Vilima Korajca Kaptol, Valentina Pranjić istaknula je kako će djeca imati priliku naučiti kako se suočiti s izazovima, kako slaviti pobjede i kako dostojanstveno prihvatiti poraze.

„To su lekcije koje će im koristiti u svim aspektima života. Ovi tereni su rezultat zajedničkog truda i predanosti mnogih ljudi. Posebno bih istaknula našu Županiju i Općinu jer bez vas ovaj se projekt ne bi ostvario. Vaša podrška, stručnost i vrijeme koje ste uložili u ovu suradnju su neprocjenjivi za našu školu. Izrazito cijenim što ste nam uvijek spremni pomoći u postizanju naših ciljeva i veselim se budućim zajedničkim projektima. Neka nam ovi tereni donesu mnogo radosti, zajedništva i nezaboravnih trenutaka. Ovdje će se rađati novi talenti i povrh svega prijateljstvo i uspomene koje će trajati cijeli život.“

„Danas otvaramo i predajemo na uporabu jedan višenamjenski sportski teren, s kojim je dodatno obogaćen sadržaj našeg Sportskog parka. U budućem vremenu planiramo i izgradnju zapadne tribine, odnosno društveno sportski objekt financiran iz ITU mehanizma, a nadamo se početku tih radova već ove godine. Tu će ići i malonogometno igralište s travom, s obzirom na to da imamo puno djece, ovaj jedan teren je malen, a naš Nogometni klub ima 5-6 selekcija djece s kojima rade.“ – rekao je načelnik Mile Pavičić.

„Ideja i iskra oko ovih sportskih terena je već dugo godina u nama, ali nije bilo prilike za realizaciju. Imali smo nezgodu pri prijavi na natječaj, nije se mogla prijaviti Općina – kuda ću otići dalje nego do naše županice Jozić, koja je to i riješila. Županijski uredi preuzeli su dokumentaciju i uspješno prijavili projekt na natječaj. Zahvalan sam svima koji su dali sve od sebe da u roku ova investicija bude uspješno prijavljena i privedena kraju. Na radost naše djece, ali i onim starijim rekreativcima. Mi ćemo nastojati osnovati i teniski klub, budući da imamo djece koja idu trenirati negdje dalje jer u Kaptolu nije bilo uvjeta. Vjerujem da ovaj teren sigurno neće biti prazan i da će biti iskorišten. Stvaranjem ovakvih uvjeta, stvaramo uvjete da naša djeca ostanu ovdje i ne razmišljaju o odlasku u inozemstvo.“ – rekao je načelnik Mile Pavičić te istaknuo kako je sportski teren namijenjen za više sportova kao što su tenis, odbojka, badminton i graničar.

„Načelnik je rekao da mu je žao što Općina nije mogla biti nositelj projekta pa se onda obratio Županiji kao osnivaču Osnovne škole Vilima Korajca ovdje u Kaptolu. No, zaboravio je reći da mu je sigurno drago kako je cijeli projekt financiran iz proračuna Požeško-slavonske županije i da je Općina Kaptol sudjelovala svojim angažmanom, radom i pažnjom da sve bude u redu i privedeno kraju u roku. U realizaciji je pomoglo Ministarstvo turizma i sporta, njima veliko hvala što su prepoznali ulaganje u jednu malu sredinu kao što je Kaptol. Sredinu koja je vrijedna ulaganja, u kojem vidimo da ima puno djece, a sigurna sam i puno sportaša koji će se uključiti u sve sportove koji se mogu igrati na ovom terenu.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Svoju radost pokazali su i članovi dječjeg zbora Osnovne škole Vilima Korajca koji su uz školski tamburaški orkestar pripremili igrokaze, pjesmice, a na samom kraju i teniski bećarac. Župnik Župe svetog Petra i Pavla, Mario Rašić blagoslovio je novootvoreni teren. Sportski teren nije mogao biti otvoren na bolji način već s kratkim teniskim mečem između načelnika Pavičića i ravnateljice Pranjić.