Kultura

Održana Likovna kolonija “Peićevci za 10”

31-05-2024 • 07:35
Rva
Udruga zavičajnih pisaca i slikara "Matko Peić" povodom obilježavanja 10. godišnjice postojanja organizirala je osmu Likovnu koloniju.

Udruga zavičajnih pisaca i slikara “Matko Peić” povodom obilježavanja 10. godišnjice postojanja organizirala je osmu Likovnu koloniju. Likovna je kolonija započela s radom slikara, a održana je kroz program rada Udruge financiran od strane Grada Požege.

Koloniju je uvodnim govorom otvorio gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić. Pohvalio je članove na dugogodišnjem radu i trudu uz koji su uspješno sačuvali uspomenu na velikana slikarstva Matka Peića. Kao zahvalu na podršci Gradu Požegi, Udruga je gradonačelniku Glaviću uručila sliku „Požeška veduta“, autorice Marije Valentić.

Podsjetimo, Matko Peić (1923.-1999.) bio je ugledni hrvatski slikar, povjesničar umjetnosti i književnik koji je svojim radom značajno pridonio kulturnoj i umjetničkoj baštini Hrvatske. Rođen u Požegi, Peić je studirao povijest umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu i usavršavao svoje slikarske vještine na Akademiji likovnih umjetnosti u istom gradu. Njegov umjetnički stil, karakteriziran živopisnim pejzažima i ekspresivnom uporabom boja, crpio je inspiraciju iz prirodnih ljepota i ruralnog života Hrvatske.

Na osmoj Likovnoj koloniji sudjelovali su i gosti slikari iz udruga susjednih županija te članovi Udruge zavičajnih pisaca i slikara “Matko Peić”.

Izvor: pozega.hr