Gospodarstvo

Obilazak radova: „Nadamo se da ćemo iduću školsku godinu krenuti u novim prostorima“

10-04-2024 • 12:15
Rva
"Nadamo se da ćemo iduću školsku godinu krenuti u novim prostorima i s novom opremom, ali i potaknuti naše učenike osmih razreda da nam se upišu u našu Školu", rekla je ravnateljica Marija Mršo Rajić prilikom obilaska radova na dogradnji Poljoprivredno-prehrambene škole.

Poljoprivredno-prehrambena škola već je dugi niz godina centar obrazovanja u području poljoprivrede i prehrambene industrije, a modernizacija i proširenje kapaciteta omogućit će još bolje obrazovanje učenika i njihovu uspješnu karijeru u ovim važnim gospodarskim granama.

Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić je zajedno s ravnateljicom škole Marijom Mršo Rajić i predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja te pročelnicom Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport PSŽ Sunčicom Bajić, obišla radove na adaptaciji i dogradnji škole, koja je u ovome trenutku jedna od najvećih investicija u obrazovnom sustavu u Požeško-slavonskoj županiji, ukupne vrijednosti, s opremom, oko 8 milijuna eura.

Nositelj projekta RCK Panonika je Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, a provodi ga u partnerstvu s Požeško-slavonskom županijom uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ Panora. Cilj radova je modernizacija i proširenje kapaciteta školskog prostora, a u sklopu adaptacije vrši se kompletna rekonstrukcija postojećeg školskog objekta što uključuje zamjenu starih instalacija, postavljanje novih podova, uređenje fasade, krova i stolarije. Također, prostor će biti opremljen novim namještajem, nastavnim pomagalima i informatičkom opremom, što će doprinijeti boljim uvjetima za rad učenika i nastavnog osoblja.

Dogradnjom će se stvoriti novi prostor za praktičnu nastavu i radionice, izgradit će se moderna kuhinja i blagovaonica, laboratorij za mikrobiologiju i analizu hrane te novi prostori za izvođenje praktične nastave iz područja poljoprivrede i stočarstva, a ovi novi prostori omogućit će učenicima bolju pripremu za tržište rada i uspješnu budućnost u poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

„Nadamo se da ćemo iduću školsku godinu krenuti u novim prostorima i s novom opremom, ali i potaknuti naše učenike osmih razreda da nam se upišu u našu Školu. Uz to, kao Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi potaknuti bolju zapošljivost i bolju upisnu politiku sve djece, vezano za poljoprivredu, zeleno i digitalno“, rekla je ravnateljica Marija Mršo Rajić.

„Zahvaljujem se ravnateljici na današnjem obilasku gradilišta jednog velikog projekta od kojeg cijela Požeško-slavonska županija puno očekuje. Radi se o novoj školi 21. stoljeća, a kako je poljoprivreda ovdje strateška grana gospodarstva. Naravno da imamo velika očekivanja od naše buduće Panonike, da će školovati djecu koja mogu odgovoriti na izazove današnjeg vremena i današnjeg načina poljoprivrede. Da steknu sve one kompetencije koje su bitne i za starije naše sugrađane, jer ovdje će biti i centar cjeloživotnog obrazovanja. Sredstva su osigurana iz Europskih fondova, jednim dijelom iz Ministarstva znanosti i obrazovanja te Proračuna Požeško-slavonske županije“, rekla je županica Antonija Jozić.

Županica Jozić je dodala kako slijedi desetljeće uistinu velikog ulaganja u obrazovanje na području Požeško-slavonske županije.

„S nama su danas ovdje i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja koji su došli u obilazak pet škola koje su u pilot projektu cjelodnevne škole. Mi smo županija koja se ponosi time da je od jedanaest škola kojima smo osnivač, pet škola ušlo u pilot projekt. Ostvarili smo 1.5 milijuna eura bespovratnih sredstava za poboljšanje uvjeta u tim školama – u Trenkovu, Velikoj, Brestovcu, Jakšiću i Čaglinu. Ako ćemo govoriti još o ulaganjima u osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, onda možemo govoriti o milijunima eura jer evo dobre vijesti su došle iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, idemo u obnovu područnih škola na području grada Kutjeva i općine Velika. Prijavili smo projekte za uspostavu cjelodnevne škole u Kutjevu i u Pleternici. Za Pleternicu nam je već odobreno, čekamo daljnja odobrenja projekata od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ispred nas je desetljeće uistinu velikog ulaganja u obrazovanje na području Požeško-slavonske županije“, rekla je županica Antonija Jozić.

VEZANI ČLANAK

Nakon 65 godina pčele ponovno zazujale u požeškoj školi