Kultura

Noć muzeja u Požegi: Radionica, izložba, stručni obilazak, kviz…

24-01-2024 • 13:31
Rva
U Hrvatskoj se u petak obilježava Noć muzeja, čemu će se tradicionalno pridružiti i Gradski muzej Požega

U Hrvatskoj se u petak obilježava Noć muzeja, čemu će se tradicionalno pridružiti i Gradski muzej Požega. Gošće naše radijske emisije „Jutro s Matkom“ bile su v.d. ravnateljica muzeja Lidija Španiček i voditeljica Pedagoškog odjela Ljiljana Marić.

„Trudimo se da Noć muzeja bude za svakoga. Kao i prošlih godina, počet ćemo s programom za najmlađe. Ove godine to je osnovnoškolski uzrast od prvog do petog razreda, a riječ je o radionici Moj muzej. S obzirom na to da ove godine obilježavamo stotu obljetnicu muzeja, odlučili smo da se na radionici izrađuje 3D rad naše crne zgrada muzeja. Početak radionice je u 17 sati. Nakon toga od 18 sati započinje izravni prijenos otvorenja izložbe iz Muzeja grada Pakraca pod nazivom „Obitelj Janković u Slavoniji, od prvog do posljednje“. U toj izložbi smo sudjelovali i mi iz Gradskog muzeja Požega, a izložba govori o obitelji Janković, jednoj od najznačajnijih obitelji u Slavoniji u 18. i 19. stoljeću, koji su posjede imali i u Stražemanu, gdje je dio obitelji sahranjen u župnoj crkvi. Nakon Pakraca, izložba će se moći vidjeti i u Požegi.“, najavila je Ljiljana Marić.

Od 19 sati slijedi besplatno stručno vodstvo kroz Centar za posjetitelje Požeška kuća. S obzirom na to da se ove godine obilježava i 160. obljetnica rođenja Julija Kempfa, osnivača požeškog muzeja i jedne od najsvestranijih osoba u povijesti našeg grada, od 20:30 sati započet će kviz „Fotografsko putovanje s Julijem Kempfom“. On je sa svojim foto-aparatom fotografirao mnoge dijelove Požege i Požeške kotline, što je danas neprocjenjivo blago. Gradski muzej posjeduje oko 800 negativa na staklu i 8000 fotografija iz ostavštine obitelji Kempf, i da nema tih fotografija, ne bi danas znali kako su nekad izgledali dijelovi Požege i Požeške doline.

„Najveći broj posjetitelja muzeji imaju upravo u Noći muzeja. Mnogi ljudi koji nikada ne idu u muzeje idu u to vrijeme, prije svega jer je ulaz besplatan. Centar za posjetitelje Požeška kuća bit će predvorje našeg novog muzeja, koji je u završnoj realizaciji i vjerujemo da će biti dovršen u prvoj polovici ove godine, da bi krajem godine obilježili i 100 godina od osnutka muzeja. Kroz cijelu godinu ćemo obljetnicu obilježiti različitim programima i izložbama.“, najavila je Španiček.

Dodaje da je stalni postav muzeja u izradi, a bit će izloženo oko 500 predmeta i razni multimedijalni sadržaji. Ti predmeti će tek simbolično pratiti pojedine teme, dok multimedija predstavlja ulazak u novi svijet.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu.