Kultura

Noć knjige u našoj Knjižnici – aktivnosti za sve uzraste i besplatan upis za nove korisnike

18-04-2024 • 13:20
Rva
Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine kako bi se, barem jedan dan u godini u svijetu koji ne može više funkcionirati bez tehnologije, govorilo o čaroliji pisanja i radosti čitanja knjiga.

Približava nam se još jedna Noć knjige, neizostavna književna manifestacija u čiji se program obilježavanja redovito uključuje i Gradska knjižnica Požega. O kakvoj je manifestaciji riječ, zbog čega se obilježava i koja je ovogodišnja tema Noći knjige rekla je Klara Batinović, suradnica za odnose s javnošću pri Gradskoj knjižnici Požega prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine kako bi se, barem jedan dan u godini u svijetu koji ne može više funkcionirati bez tehnologije, govorilo o čaroliji pisanja i radosti čitanja knjiga.

Stoga je i cilj projekta poticati kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega jer da nije knjige ne bi bilo niti današnjih suvremenih i modernih dostignuća. U program obilježavanja ne uključuju se samo knjižnice, nego i odgojno-obrazovne institucije, ustanove u kulturi, znanosti, neprofitne organizacije i svi zainteresirani.

Tema ovogodišnje Noći knjige glasi Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena.

„Sukladno temi Noći knjige otkrivat ćemo na koje se načine nosimo s izazovnim vremenima, u kakvoj literaturi pronalazimo utjehu i motivaciju, kakve nam odgovore nude književnost i znanost te kako se branimo od pseudočinjenica i lažnih vijesti.“ – rekla je Batinović.

Prigodom Noći knjige Gradska knjižnica Požega pripremila je za svakoga ponešto.

„Program Noći knjige održat će se u utorak, 23. travnja, a obilježavanje Noći knjige započinje već u 15 sati, kako bi naši najmlađi posjetitelji mogli sudjelovati u aktivnostima koje smo pripremili za njih. Na našem Dječjem odjelu će se održati aktivnost pod nazivom Igre u dvorcu. Riječ je o slobodnoj igri za djecu predškolskog uzrasta koja uključuje provlačenje, preskakanje i svladavanje prepreka i igru lopticama. Osim Igre u dvorcu, naše su djelatnice na Dječjem odjelu pripremile i aktivnost za cijelu obitelj pa će tako djeca školskog uzrasta i njihovi roditelji imati priliku stvarati psiće i lavandu od vune.

Ako govorimo o Noći knjige, ne možemo ne spomenuti čitanje, kojim ćete aktivnostima promicati upravo čitanje?

„Aktivnost koja je, kako kažete, namijenjena promicanju čitanja odvijat će se na Galeriji svjetlosti od 19 sati pod nazivom 6K – Želiš li upoznati KLUB ili biti njegov član, u Knjižnici spoznati Književnost, biti Kompetentan, uz Kolače razgovarati o Knjizi?. U sklopu navedene aktivnosti održat će se druženje čitateljskih klubova za mlade, odrasle i umirovljenike, a također će im se moći pridružiti svi zainteresirani posjetitelji. Koristim ujedno ovu priliku kako bih pozvala sve koji vole čitati da se pridruže našim čitateljskim klubovima te uz druženje s ostalim knjigoljupcima razmjenjuju iskustva o pročitanom, preporuke za čitanje ili da se jednostavno druže u prekrasnom ambijentu naše Knjižnice.“ – rekla je.

Gradska knjižnica Požega, naime, ima tri čitateljska kluba namijenjena mladima, Čitateljski klub Lectoria koji ove godine obilježava 10. godišnjicu postojanja i čitateljski klub za umirovljenike. Osim čitateljskih klubova, na Odjelu za književnost posjetitelji će moći pisati poruke, misli ili priče u kojima će izražavati ljubav prema čitanju i isticati što im knjiga predstavlja u raznim krizama.

Korisnici će moći stvarati i na taj način direktno utjecati na realizaciju programa Noći knjige.

Na Odjelu za mlade i multimediju osnovnoškolci i srednjoškolci će moći sudjelovati u aktivnosti stvaranja fantasy-bajke o pustolovini knjigosaura Gjure Nachitanovicza. Upravo će ova aktivnost pod nazivom Kreni u pustolovinu s Gjurom Nachitanoviczem protiv apokalipse ostaviti trajan trag na ovogodišnju Noć knjige. Isto tako, u Dnevnom boravku za mlade održat će se Lego-maraton za odrasle u sklopu kojeg će sudionici samostalno ili timski slagati Lego-setove koji imaju i više tisuća dijelova.

„Lego-klubovi vrlo su popularni pa tako i naš Lego-klub za osnovnoškolce broji oko 260 članova te imamo i liste čekanja za sudjelovanje u našim maratonima koje organiziramo nekoliko puta godišnje. Uvijek rado kažemo kako članovi naših Lego-klubova osim što slažu Lego-setove, ujedno i stvaraju lijepe uspomene u svojoj Knjižnici. Što se tiče ostalih stvaralačkih aktivnosti, već sam spomenula igru s vunom na Dječjem odjelu i pisanje poruka ljubavi prema čitanju na Odjelu književnosti.“ – rekla je Batinović.

Noć knjige dobra je prilika i za učenje, kakve nas radionice očekuju?

„Ovogodišnja se Noć knjige poklapa i s Danima medijske pismenosti pa će se na Znanstvenom i studijskom odjelu održati edukacija o prepoznavanju lažnih vijesti kojima smo često okruženi u medijskom prostoru i na društvenim mrežama, a u Dvorani znanja u 18 sati održat će se radionica ChatGPT za početnike u kojoj će biti riječi o upotrebi sustava ChatGPT-a u svakodnevnom životu. Ova radionica održat će se u suradnji s našim Fakultetom turizma i ruralnog razvoja.“ – dodala je.

Naša Knjižnica kao kulturni centar grada često je domaćin brojnih izložbi, očekuje li nas izložba i u Noći knjige?

„U Noći knjige očekuje nas više izložbi. Na našoj Galeriji svjetlosti postavljena je izložba Samo te podsjećam autorice Snježane Konvični, ovogodišnje pobjednice našeg fotonatječaja Camera Aurea. Također, na istoj lokaciji bit će postavljena izložba plakata kojima će se prezentirati programi i rad Gradske knjižnice Požega. Nadalje, na Znanstvenom i studijskom odjelu posjetitelji će moći pogledati izložbu Svjetionici, odnosno izložbu knjiga i zanimljivosti iz života znamenitih osoba koje su vlastitim primjerom pokazale kako u izazovnim vremenima ponuditi životu afirmativan odgovor. Posjetitelji će, osim navedenog, na Znanstvenom i studijskom odjelu moći doći po preporuke self-help knjiga iz područja psihologije i duhovnosti. Na našem Odjelu književnosti i Trgu spoznaje bit će izložene preporuke naslova o kataklizmi pod nazivom Ljepši svijet je moguć: suvremeni izazovi.“ – rekla je Klara Batinović.

Osim bogatog programa i aktivnosti, pripremili su besplatan upis za nove korisnike, ali i ponešto za već postojeće korisnike.

Tijekom Noći knjige Gradska knjižnica Požega provodit će akciju besplatnog upisa u Knjižnicu i produženja članstva upravo s ciljem poticanja čitanja. Poznato je već kako tijekom cijele godine novorođene bebe s područja grada Požege te učenici prvog razreda osnovne i srednje škole ostvaruju pravo na besplatan upis u Knjižnicu, stoga pozivaju sve zainteresirane da ostvare to pravo i postanu članovi Knjižnice.

Osim toga, na Trgu spoznaje održat će se Sajam knjiga, akcijska prodaja otpisanih knjiga iz fonda Knjižnice, a posjetitelji će imati priliku i podržati daljnji rad te razvoj knjižničnih programa i usluga kroz donaciju pri čemu zauzvrat mogu izabrati torbu ili majicu Gradske knjižnice Požega.

Cijeli razgovor svakako poslušajte na našem Mixcloud kanalu