Crna kronika

Policija poručuje: “Ne ostavljajte djecu samu u vozilima!”

01-07-2024 • 08:58
Rva
Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjereno visokim temperaturama niti na „vrlo kratko“ vrijeme!

S obzirom na visoke temperature u ljetnom razdoblju postoji mogućnost stradavanja djece od dehidracije, stoga je potrebno osvješćivati i upozoravati roditelje, kao i sve one koji se brinu o djeci, da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

Na žalost, tragična stradavanja djece koja su ostavljena u vozilima se događaju, te je važno osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

U tu svrhu Ministarstvo unutarnjih poslova izradilo je letak u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, u kojem se, osim kaznene odgovornosti roditelja i drugih osoba koje brinu o djeci, nalaze i preporuke stručnih osoba.

Tijekom ljetnih mjeseci jako je važno da roditelji, skrbnici ili osobe koje brinu o djeci budu oprezni i ne ostavljaju djecu bez nadzora punoljetne osobe, obzirom da se ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela povrede djetetovih prava, a posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjereno visokim temperaturama niti na „vrlo kratko“ vrijeme!