Kultura

Natječajima potiču kreativno stvaralaštvo u Knjižnici

23-05-2024 • 14:32
Rva
O aktualnim natječajima, gostovanjima i izložbama razgovarali smo s ravnateljicom Gradske knjižnice Požega Aleksandrom Šutalo u emisiji „Jutro s Matkom“.

Gradska knjižnica Požega ponovno se može pohvaliti s puno aktivnosti i bogatim programom koji pripremaju za svoje korisnike i sugrađane. Nakon uspješno održane Noći knjige i rekordnog broj posjetitelja i upisa, nastavljaju s radom u ovim pred ljetnim mjesecima, a zatim nam slijedi Ljeto u Knjižnici i novi program. O aktualnim natječajima, gostovanjima i izložbama razgovarali smo s ravnateljicom Gradske knjižnice Požega Aleksandrom Šutalo u emisiji „Jutro s Matkom“.

Gradska knjižnica Požega može se pohvaliti raznim natječajima koje provodi, a razgovor je započeo s onima koji su trenutno u tijeku.

„U Gradskoj knjižnici Požega teško da se može pronaći period kad je malo događaja, uvijek je dosta toga aktualno, za sve dobne skupne. U ovom trenutku su aktivni kreativni natječaji, ali za uvod bih rekla da godinama radimo na tom području, a svake godine dodamo još neki novi natječaj. Time želimo potaknuti stvaralaštvo u različitim smjerovima. Za ovu godinu smo pripremili jedan potpuno novi natječaj, a radi se o izboru za najbolji putopis na hrvatskom jeziku, naziva „Matko Peić“. Inicijativa je nastala prošle godine prilikom obilježavanja 100 godina Matka Peića i s obzirom na činjenicu da je Požežanin i na ostavštinu koju je ostavio svome gradu.“ – rekla je ravnateljica Aleksandra Šutalo.

Osmislili su i raspisali natječaj koji potiče književno stvaralaštvo i popularizaciju putopisa.

Natječaj je aktualan i traje do 1. listopada. Mogu se prijaviti svi punoljetni autori i autorice iz Republike Hrvatske i inozemstva koji pišu hrvatskim jezikom, a radovi koji se šalju ne smiju  biti prethodno javno objavljeni. Autor najbolje ocijenjenog putopisa dobiva novčanu naknadu od 1.500,00 eura i brončanu skulpturu „Matko Peić“, kiparsko djelo Krune Bošnjaka.

Probudi me! Literarni natječaj za najbolje pjesme

Literarni natječaj za najbolje pjesme koje nisu prethodno objavljene, namijenjen osobama od 16 do 30 godina s područja Požeško-slavonske županije. Pokrenut je ove godine u okviru projekta Probudi me! na prvi dan proljeća i rođendan hrvatskog pjesnika Ivana Gorana Kovačića, kad se obilježava i Svjetski dan pjesništva, a traje do 1. rujna. Natječaj se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

„Na taj način Knjižnica želi potaknuti pjesničko stvaralaštvo među mladima, popularizirati pjesničku formu te pružiti priliku talentiranim mladim autorima da javno izlože svoje radove. Najbolje pjesme bit će predstavljene u okviru izložbe na festivalu recitacije Probudi me! koji će se održati tijekom Mjeseca hrvatske knjige.“ – objasnila je ravnateljica Šutalo.

Ovaj natječaj je posebno istaknula kao primjer rada Knjižnice sa svojim korisnicima

„Radi se o tome da korisnici mogu svojoj Knjižnici predlagati ideje za nove programe, projekte, gostovanja i ostalo. Upravo ovo je prijedlog jedne naše mlade korisnice, Požežanke, koja je predložila da se nešto ovakvo kod nas radi. Mi smo o tome razmislili i uklopili taj program u postojeći natječaj Probudi me!. Ove godine je i njegova prva afirmacija.“ – dodala je.

Jednominutna priča – literarni natječaj koji je zaključen i dodjela će biti 4. lipnja

Natječaj za kratak prozni tekst koji se može pročitati u jednoj minuti, a podrazumijeva dužinu teksta od maksimalno 850 znakova s prazninama. Pokrenut prošle godine i nastao kao rezultat uspješne suradnje Gradske knjižnice Požega i organizatora poznatog Hrvatskog festivala jednominutnih filmova i oslanja se na temeljnu ideju filmskog festivala – formu od jedne minute.

„To je forma koju smo osmislili u našoj Knjižnici i to na inicijativu gospodina Željka Baloga, poznatog po Festivalu jednominutnih filmova koji se održava u Požegi. Zajednički smo razmišljali kako uklopiti tu suradnju, pa je došlo do Jednominutne priče. Prošle godine smo pustili taj natječaj i gledali kako se događa malo čudo jer se veliki broj ljudi iz cijele Hrvatske javio.“ – rekla je ravnateljica Šutalo.

Prvo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 500 eura osvojio je Aleksandar Gucunski iz Vinkovaca za priču Connection Error 2.0. Prošlogodišnju dodjelu smo također popratili, više o tome pročitajte ovdje.

VEZANI ČLANAK

[FOTO] Održan je prvi Festival jednominutne priče u Hrvatskoj

Najuspješnijih 15 priča prema ocjeni Prosudbenog povjerenstva u sastavu od sedam članica autori će imati priliku pročitati publici 4. lipnja u 19 sati na Festivalu jednominutne priče u Gradskoj knjižnici Požega uoči održavanja 32. Hrvatskog festivala jednominutnih filmova.

Danas u Knjižnici gostuje poznati novinar i voditelj Aleksandar Stanković, koji će predstaviti svoju knjigu Depra. Promocija će se održati na Galeriji svjetlosti s početkom u 19 sati, a više o tome doznajte ovdje.

Ovoga petka imaju još jedan događaj sličnog tipa – promociju zbirke pjesama „Gura se…“ mladoga autora Antuna Vinkovića. Promocija će se održati u petak, 24. svibnja s početkom u 18,30 sati na Galeriji svjetlosti, a u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Požegi. Zbirka uvodi u svijet dječaka i mladog čovjeka s cerebralnom paralizom. Kroz predstavljanje zbirke i razgovor s njime moći će se ući u svijet i život jedne takve specifične okolnosti.

„Posebno pozivamo mlade i mlađu populaciju jer sam sigurna da će kroz jednu ovakvu posebnu priču i posebnu osobu kao što je mladi Antun, biti motivirani i inspirirani.“ – pozvala je ravnateljica.

Gradska knjižnica Požega u lipnju pokreće jedan novi program

U svojim programima Knjižnica nudi i debatni program, a radi se o programu koji kreće ove godine i namijenjen je svim punoljetnim osobama, dakle od 18 godina pa nadalje. Ciklus debatnih radionica održavat će se svakog četvrtka u 18 sati, od 6. lipnja do 4. srpnja. Svi zainteresirani mogu se prijaviti pomoću online obrasca na internetskoj stranici Knjižnice.

„Kroz metode pripremanja debate, kao strukturirane rasprave uči se o kritičkom mišljenju, toleranciji različitih mišljenja i stavova, javnom nastupu, vještinama govorništva općenito, jačanju samopouzdanja i tako dalje. Program radioničkog tipa u kojemu oni koji žele mogu sve to vježbati, a oni koji su dobri u tome ovo je program za njih, ali i oni koji nisu dobri u tome, ovo je program za njih.“ – rekla je Aleksandra.

U Knjižnici je naglasak i na bogatom izložbenom programu

Brodarica i Riječ Margarete Peršić – dvije izložbe u jednoj. Otvorenje je u utorak, 28. svibnja, od 20 sati na Galeriji svjetlosti, a izložba će biti postavljena do 15. srpnja.
Brodarica – impresivna multimedijska izložba koja uključuje sva osjetila: miris Mediterana, sol, lutke, slike na platnu, minijaturne ilustracije uokvirene brodskim oknima, jedra ispisana tekstovima…; otkriva autoricu kao slikaricu, ilustratoricu, pjesnikinju, kustosicu i glazbenu urednicu.
Riječ– slikovnica za odrasle; neizgovorena, oslikana Riječ u 28 slika koje zajedno čine Tihu knjigu (silentebook); u njoj nema nijedne napisane riječi, a poziva posjetitelje da čuju glazbu koja izvire iz nje. Slikopis Riječ drugi je dio iz ciklusa od četiri teme: Voda, Vatra, Zrak i Zemlja, u kojima autorica poziva na putovanje kroz vrijeme svim tim elementima: elementom vode kroz Brodaricu, a elementom zraka kroz Riječ…

Crtanje u pokušaju – izložba slika Kluba žena dragovoljki Domovinskog rata, udovica poginulih branitelja, supruga i djece branitelja. Otvorenje izložbe je 6. lipnja u 18 sati u Dvorani mudrosti i bit će postavljena do 13. lipnja. Organizirana je povodom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja grada Požege i 33. godišnjice osnutka 63. „A“ samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požega.

Svi detalji o aktualnim natječajima i budućem programu dostupni na službenoj internetskoj stranici Gradske knjižnice Požega.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu