Scena

Požeško kulturno ljeto: Hill View Romantic Fest na Sokolovcu, svirke u šetališnoj zoni i još mnogo toga!

10-07-2024 • 13:28
Rva
Požeško kulturno ljeto je manifestacija koja se održava od 15. lipnja do 30. kolovoza.

Požeško kulturno ljeto je manifestacija koja se održava od 15. lipnja do 30. kolovoza. Ljeto u Požegi započeli smo Ivanjskim krijesom i 44. požeškom Kulenijadom, a nastavili Požega Urban festom, festivalom Dobrih vibracija, koji je održan proteklog vikenda. Bogat je to početak, a o tome što nas sve očekuje do kraja ljeta razgovaramo smo s direktoricom Turističke zajednice Grada Požege Mirnom Šimunović Svoboda u emisiji „Jutro s Matkom“.

„Ovogodišnji program Požeškog kulturnog ljeta započeli smo još 14. i 15. lipnja Hill Open Aira Festom na Požeškoj gori, Mažoret i twirling kupom u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc, a potom i Ivanjskim krijesom održanim 21. lipnja, kojim smo i simbolično obilježili početak ljeta u Požegi. Održana je i 44. požeška Kulenijada kojom smo ove godine posebno zadovoljni jer nam je pristiglo više od 60 uzoraka kulena, a uz slavonske županije, manifestacija je ove godine okupila i natjecatelje iz Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke, te po prvi puta iz Šibensko-kninske županije. Kada je riječ o ovogodišnjem izdanju Dobrih vibracija, Požega Urban Festu, mogu reći da se dojmovi nisu još do kraja slegnuli. Bila je to večer ispunjena zajedništvom, jednom pozitivnom energijom, mjesto koje je spojilo sve generacije, koje je, rekla bih, ujedinilo Požegu i pokazalo onu pravu, urbanu stranu grada. Čast mi je bila surađivati sa Zvekijem i Damjanom i još jednom im hvala što svojim idejama i kreativnošću potiču kulturni napredak Požege.“ – rekla je Mirna Šimunović Svoboda.

Što nas očekuje u nastavku ovogodišnjeg Požeškog kulturnog ljeta?

„Očekuje nas nastavak Kazališnih ljetnih večeri i to večeras večer poezije Kazališni Nokturno na vanjskoj pozornici u 21 sat, potom jedna vrlo zanimljiva gostujuća opera za djecu pod nazivom Šumska kraljica u izvedbi HKPD Jelačić iz Petrovaradina i Muzičke škole Isidor Bajič iz Novog Sada. Petak je rezerviran za završnicu ovogodišnjih Kazališnih ljetnih večeri s predstavom Pouzdani sastanak Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca te koncertom Ružice Maurus. Ne smijem zaboraviti spomenuti još nekoliko zanimljivih događanja u petak, 12. srpnja, a to je Gin & tonic party na Zlatnom lugu uz Castrum gin i Leteći odred te početak Hill View Romantic Festa na Sokolovcu kojeg nam i ove godine priprema gastro dvojac Nikola Stanišić i Ivan Adžić, a koji će trajati do 21. srpnja i donosi neke novitete, kombinaciju Hrvatske kuhinje, glazbe, filma i najljepšeg pogleda u gradu.“ – najavila je Mirna Šimunović Svoboda.

Brojne aktivnosti pripremilo je Društvo Naša djeca pa će se tako u subotu, 13. srpnja u 10 satu održati Bajkaonica za djecu. U ponedjeljak, 15. srpnja u 10 sati, u suradnji s učenicima srednjih škola i Hrvatskim zavodom za socijalnu skrb Požeško-slavonske županije, bit će održan program Udomiteljstvo kroz dramsku igru. U četvrtak, 18. srpnja u 18:30 sati bit će održana radionica za roditelj „Terapija kroz igru – terapeutski učinci igre s djecom“. U ponedjeljak 22. srpnja u 10 sati bit će održano predavanje za javnost na temu udomiteljstva, a u nedjelju, 28. srpnja u 19 sati slikarska radionica za odrasle.

Program Požeškog kulturnog ljeta održava se na više lokacija u gradu te u suradnji s brojnim udrugama i ustanovama.

„Upravo je i cilj Požeškog kulturnog ljeta promicanje i pomicanje granica umjetnosti i kulture kao identiteta svakog pojedinca, ali i grada u kojem se stvara i koji stvara. Na tom tragu je i osmišljeno ovogodišnje kulturno ljeto čiji je program nastao u sinergiji više ustanova, udruga i pojedinaca koji svojim radom i idejama doprinose kulturnom životu naše Požege. Uz Kazališne ljetne večeri, ove nas godine očekuju i brojni programi u Gradskoj knjižnici Požega poput vođenih igraonica, pričaonica i kreativnih radionica, edukacija ili nagradnih igara, zatim programi koje je pripremio Gradski muzej Požega kao i brojne aktivnosti u Društvu Naša djeca“ – rekla je Mirna Šimunović Svoboda.

Svirke četvrtkom u šetališnoj zoni održat će se 25. srpnja te 1. i 8. kolovoza, do kojih posebno izdvajaju onu 8. kolovoza, a kojom ćemo se prisjetiti najvećih hitova Krunoslava Kiće Slabinca.

„Smatramo kako upravo raznovrsni programi privlače turiste iz drugih dijelova Hrvatske i čine nas atraktivnijima posjetiteljima, što naravno povećava turističku posjećenost, a pri tome radimo i na promociji lokalne kulture jer posjetitelji imaju priliku upoznati bogatu kulturnu baštinu Požege kroz različite manifestacije. Upravo koncerti, izložbe, radionice i drugi kulturni događaji obogaćuju društveni život grada i nude raznolike aktivnosti za sve uzraste, dok programi okupljaju različite ustanove, udruge i građane, što jača suradnju i osjećaj zajedništva. Programi često uključuju predstavljanje lokalnih običaja, zanata i tradicija, što doprinosi njihovom očuvanju i promociji.“ – Mirna Šimunović Svoboda.

Sve informacije o događanjima dostupne su na službenim stranicama Turističke zajednice Grada Požege i društvenim mrežama. Pozivaju sve sugrađanke i sugrađane da se odazovu ovom zaista bogatom programu koji je pripremljen kako bismo zajedno, na što bolji način proveli ovo ljeto u Požegi.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu, a cjelokupan program Požeškog kulturnog ljeta dostupan je u nastavku