Politika

Nakon aktualnog sata o biciklizmu, vijećnici usvojili 49 točaka Dnevnog reda

22-03-2024 • 19:19
Rva
Županijska skupština Požeško-slavonske županije održala je svoju 17. sjednicu na kojoj se našlo 49 točaka Dnevnog reda, a koje su vijećnici prihvatili bez previše rasprave.

Županijska skupština Požeško-slavonske županije održala je svoju 17. sjednicu na kojoj se našlo 49 točaka Dnevnog reda, a koje su vijećnici prihvatili bez previše rasprave. Uz nekoliko točaka koje su se odnosile na Prijedlog izmjena Statuta zbog definiranja nadležnosti, prihvaćen je prijedlog I. Izmjena i dopuna Proračuna Požeško-slavonske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu, izvješće o radu župana za razdoblje srpanj-prosinac 2023. godine, prijedlog Rješenja o izboru članova Savjeta mladih PSŽ te prijedlog Odluke o dodjeli nagrada Požeško-slavonske županije.

Također je prihvaćen Prijedlog poslovnika Županijske skupštine PSŽ, Program rada Županijske skupštine PSŽ za 2024. godinu te Prijedlog Odluke o naknadama za rad predsjednika, potpredsjednika i vijećnika Županijske skupštine PSŽ. Cijeli Dnevni red 17. sjednice Županijske skupštine Požeško-slavonske županije možete pronaći ovdje.

Aktualni sat o biciklizmu nije započeo kao takav, ali takav je završio. O spajanju naselja s gradovima s pomoću biciklističkih staza, po primjeru nekih drugih europskih zemalja, predložio je vijećnik Antonio Šarić te upitao da li bi se moglo ići u tome smjeru. Na njegovo pitanje je županica Antonija Jozić dala odgovor, istaknuvši da aktivni biciklizam, uz biciklistički turizam u Požeško-slavonskoj županiji, itekako postoje, samo nisu vidljivi jer se odvijaju u šumskim i brdskim dijelovima.

„Pokušavamo, ali jako teško. Najviše pokušavamo kroz rekonstrukciju državnih cesta i općenito prometnica koje su u nadležnosti Županijske uprave za ceste. Taj koridor od kuće do ceste nije dostatan da se smjesti sve ono što bi po zakonu trebalo smjestiti na toj širini. Onda ostane varijanta hoćemo li imati pješačku ili biciklističku stazu. Nešto projekata je već pripremljeno koji se odnose na biciklističke staze koje su uz županijske ceste, to je dio na području Kutjeva, Jakšića, Kaptola i Velike. Jedan dio će ići sada u realizaciju, na području općine Jakšić, ali dok god se to ne poveže na način da ona bude neprekinuta biciklistička staza, mi nećemo imati to o čemu vi govorite – što bi bilo idealno da možemo imati. Međutim, u ovom trenutku radimo male korake, ali preko noći ne ide. Usmjereni smo na ono što moramo, a to su rekonstrukcije cesta.“ – rekla je županica Jozić.

Vijećnik Zoran Krejči je zatim postavio pitanje o javnom prijevozu i problema s mrežom javnog prijevoza koji se još uvijek moraju riješiti, na što je županica Jozić odgovorila da javni linijski prijevoz nama kao županiji itekako treba, ali ga se mora ugovoriti na pravi način.

„Mi smo krajem siječnja objavili obavijest na oglasniku javne nabave da ćemo pokrenuti postupak odabira prijevoznika za pružanje usluge javnog linijskog prijevoza. To smo dužni učiniti po uredbi Europske komisije i mi ćemo tu proceduru na taj ispravni način odraditi. Ove godine će to biti, mreža je gotova, izradili smo ju zajedno s konzultantima koje smo dobili na postupku nabave. Na temelju toga se raspisuje javni natječaj za onoga tko će pružati usluge javnog linijskog prijevoza. Mi ćemo to učiniti nakon sljedeće Skupštine koja će biti u lipnju. Mi smo u Proračunu ugradili stavku koja se odnosi na uspostavu javnog linijskog prijevoza županije, na način da dio sredstava koji se mora osigurati iz naših lokalnih sredstava, će 50 posto biti iz Proračuna Županije, a 50 posto ide iz jedinica lokalne samouprave na čijem području se pruža usluga javnog linijskog prijevoza. Odlučili smo se za taj model na kraju, mislim osobno da je to vrlo ozbiljna stvar i da direktno sklapanje ugovora s prijevoznikom nije dobro i u konačnici za mene pravno možda dosta diskutabilno. Često smo svjedoci da kad se takve stvari ugovore direktno, poslije toga imate tisuću pitanja zašto je tome tako, stoga ćemo mi ići procedurom koju je propisala uredba europske komisije. Mislim da me koncem godine nećete više morati pitati to pitanje.“ – rekla je županica Jozić.

Prije biciklizma, pitanje upućeno županici od strane vijećnika Šarića odnosilo se na završetak radova Regionalnog centra kompetentnosti Panonika, odnosno nadogradnje Poljoprivredno-prehrambene škole te hoće li učenici u devetom mjesecu u novoj školskoj godini imati potpuno operativno novu školu.

„Hoće sigurno u devetom mjesecu. Izvođač radova je u 12. mjesecu imao rok za završetak radova u svibnju 2024. godine. Još jedan dio opreme nije nabavljen, mi smo imali dva puta poništavanje natječaja za javnu nabavu iz razloga što su vrijednosti opreme daleko premašile one budžetirane iznose koje smo mi imali. Tu je ostao jedan dio gdje trebamo raspisati javnu nabavu za tu opremu, ali zgrada kao zgrada – vidjet ćemo hoće li biti gotova do kraja svibnja. Poljoprivredno prehrambena škola ima sve one mehanizme koje može imati, produžiti ugovor ako postoje okolnosti na temelju kojih se sukladno Zakonu o javnoj nabavi to može produžiti te odrediti drugi rok za završetak radova ili aktivirati članak Ugovora koji kaže da se radovi završe uz naplatu penala. Meni izgleda poprilično izgledno da to ide u dobrom smjeru. Ima dio nezavršene stolarije, staklene fasade na zgradi, ima dio instalacija koje nisu u cijelosti završeni i u starom dijelu zgrade je dio rekonstrukcije gdje su radovi usporeni jer je došlo do ozljede na radu. Ono što bi svakako bilo izgledno je da u rujnu djeca trebaju poći u novu školu.“ – rekla je županica Jozić.

Prihvaćen je Prijedlog Rješenja o izboru članova Savjeta mladih Požeško-slavonske županije u kojem je komisija za izbor i imenovanja predložila izbor članova 5. saziva: Lara Mandić – Županijski Odbor Mladeži Hrvatske Demokratske Zajednice PSŽ, Petra Grbeš – Županijski Odbor Mladeži Hrvatske Demokratske Zajednice PSŽ, Marija Elena Nikolić – Županijski Odbor Mladeži Hrvatske Demokratske Zajednice PSŽ, Leo Pejaković – Županijski Odbor Mladeži Hrvatske Demokratske Zajednice PSŽ, Josip Lujanac – Županijski Odbor Mladeži Hrvatske Demokratske Zajednice PSŽ, Ivona Valenta – Županijski Odbor Mladeži Hrvatske Demokratske Zajednice PSŽ, Dino Andrić – Županijski Odbor Mladeži Hrvatske Demokratske Zajednice PSŽ, Matias Buće – Županijski Odbor Mladeži Hrvatske Demokratske Zajednice PSŽ, Iva Glibo – Udruga Mladi Za Mlade Pleternice, Emi Majin – Udruga La Bella Vita Kutjevo, Gabriel Đeker ­- Udruga Mladih Općine Kaptol.

Prihvaćen je prijedlog Odluke o dodjeli nagrada Požeško-slavonske županije, a u kojoj je Odbor za dodjelu županijskih nagrada predloži da se Nagradu Požeško-slavonske županije za životno djelo u 2024. godini dodijeli: prof. dr. sc. Hrvoju Potrebici, profesoru na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za međunarodno priznati znanstveni rad u području arheologije brončanog i željeznog doba. Kao i prijedlog da se godišnju nagradu Požeško-slavonske županije u 2024. godini dodijeli: Interpretacijskom centru Muzej Bećarca – na Trgu bećarca u Pleternici,  Lani Derkač – hrvatskoj suvremenoj književnici iz Požege, Ivanu Abiboviću – nastavniku hrvatskog jezika i povijesti iz Požege, Lani Knaus – iz Milanluga – za ostvarenja na školskim i državnim sportskim natjecanjima te Zlatnom lugu – restoranu i seoskom imanju u Emovcima.