Scena

Najduži stol uz Smotru folklora i koncerte Dražena Zečića i Cecilije u Velikoj!

15-05-2024 • 13:46
Rva
Najduži stol i „Čuvajmo običaje zavičaja“ od 24. do 26. svibnja održavaju se u Velikoj, a danas smo na tiskovnoj konferenciji saznali sve detalje ovogodišnjeg izdanja manifestacije.

Najduži stol i „Čuvajmo običaje zavičaja“ od 24. do 26. svibnja održavaju se u Velikoj, a danas smo na tiskovnoj konferenciji saznali sve detalje ovogodišnjeg izdanja manifestacije. Manifestaciju su predstavili direktor Turističke zajednice Tomislav Galić i predsjednik Kulturno-umjetničkog društva „Ivan Goran Kovačić“ Bernard Grujić uz moderiranje zamjenice direktora Turističke zajednice Zlatni Papuk Kristine Rupert.

Iskoristite priliku za druženje i degustaciju tradicionalnih jela uz mnogobrojne izlagače iz cijele zemlje i susjednih država.

Tradicija je da mi Veličani svoju smotru folklora započinju već u petak, 24. svibnja i to glazbenim koncertom, ove godine uz Dražena Zečića uz pop tamburaše Paori. Centralno događanje manifestacije je svakako Najduži stol, a to sve posjetitelje očekuje u subotu, 25. svibnja od 19 sati. Uz Najduži stol održat će se i koncert Cecilije te nastavak zabave i druženja pod šatorom.

„Ovo nam je 13. po redu Najduži stol, imat ćemo kao i prijašnjih godina goste iz cijele Hrvatske, ali goste iz Budimpešte, Raše, Bosne i Hercegovine i Vojvodine. Moram istaknuti da ćemo i ove godine imati pečenog vola kojeg osigurava Općina Velika, a koji će biti podijeljen posjetiteljima, kako ne bi itko ostao gladan. Uz sve naše goste sudjelovat će i razne udruge, tvrtke i vinari iz cijele naše županije, oni će  promovirati sebe i našu destinaciju.“ – rekao je Tomislav Galić, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk.

Ulaznica za Najduži stol je 5,00 EUR i moguće ju je kupiti na samom ulazu, a ona osigurava narukvicu i pribor za jelo, kako bi mogli kušati sve izložene delicije.

„Prijave za izlagače su još uvijek otvorene, sve do ponedjeljka se mogu prijaviti svi koji to žele. Veselimo se svima koji će doći, bilo to kao izlagači ili kao posjetitelji. Ulaz će biti 5,00 eura, svaki posjetitelj će dobiti narukvicu i posudicu te pribor za jelo.“ – dodao je Tomislav Galić.

U nedjelju će se Velikom prošetati tradicionalna povorka svih sudionika Smotre folklora.

„Nedjelja je posvećena našim folklorašima i program započinje svetom misom u 11,30 sati, gdje će se naši sudionici obući i predstaviti svoju nošnju. Povorka polazi od 16,30 sati s našeg lijepog Trga hrvatskim braniteljima u centru Velike. Od 17,30 sati održat će se nastupi pod velikim šatorom. Ove godine nam dolazi jedanaest sigurnih gostiju koji su potvrdili svoj dolazak.” – rekao je Bernard Grujić.

U svečanom mimohodu i nastupu na 32. Međunarodnoj smotri folklora „Čuvajmo običaje zavičaja” sudjeluju HKUD „Matija Gubec” Tavankut, HKUD „Dubrave” Aladinići, Hrvatska izvorna grupa Budimpešta, KUD „Klokotič” Rumunjska, RKUD „Rudar” Raša, KUD „Šijaci” Biškupci, KUD „Orljava” Pleternica, Češka beseda Kaptol, KUU „Miljevci”, KUD „Jasen“ Šaptinovci, KUD „Tomislav“ Sibinj, Dječji vrtić Velika, Veličke mažoretkinje i domaćini KUD „I.G.Kovačić” Velika.

Dugogodišnju tradiciju uređenja okućnice za vrijeme trajanja Smotre folklora ove su godine odlučili posebno potaknuti, tako da će oni najkreativniji i najvrjedniji za svoju okućnicu biti i nagrađeni.

„Komisija će proći kroz Veliku i pozivam sve Veličane da urede svoje okućnice, bilo da se nalaze na glavnoj cesti ili ne. Tamo gdje ne prolazi povorka, samo neka nam se jave pa da i njih komisija posjeti. Nagrađen će biti najljepše uređena okućnica. Uistinu se svima zahvaljujem što su godinama to radili, a zahvaljujem se i našim obiteljima koje svake godine pripreme malu okrjepu za sudionike povorke.“ – rekao je Berbard Grujić, predsjednik KUD-a Ivan Goran Kovačić Velika.

Posjetite manifestaciju koja objedinjuje gastronomska bogatstva Lijepe Naše, ali i pruža priliku za upoznavanje kulture i načina života u Zlatnom Papuku. Oaza netaknute prirode, a ovom prilikom i koncerata i ostalih sadržaja i aktivnosti otvara vrata područja Turističke zajednice Zlatnog Papuka.