Društvo

Najbolju slaninsku ružu ispekla Udruga OSI iz Požege, a najljepšu KUD Berda Brestovac

19-05-2024 • 11:50
Rva
Vrsni majstori i prije svega ljubitelji ove odlične slavonske suhomesnate delicije, slavonske slanine, došli su na ovo interesantno natjecanje gdje su od table slanine trebali pripremit najljepšu i najukusniju „slaninsku ružu“.

Na ovogodišnjem 8. izdanju Slanvina, Festivala slanine i vina u Kapolu natjecalo se ukupno 20 ekipa iz Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije. Vrsni majstori i prije svega ljubitelji ove odlične slavonske suhomesnate delicije, slavonske slanine, došli su na ovo interesantno natjecanje gdje su od table slanine trebali pripremit najljepšu i najukusniju „slaninsku ružu“.

Sve je organizirala Udruga Požeški čuvari baštine iz Požege u suradnji s Udrugom vinogradara i vinara Vinokap iz Kaptola i tjednikom Kronika požeško-slavonska uz pokroviteljstvo općine Kaptol i TZ Zlatni Papuk. Organizator je za sve natjecatelje osigurao tablu slanine, ražanj i veliku vatru za pečenje. Tražilo se samo dobro i što pravilnije, okomito i vodoravno zarezivanje, te strpljivo i lagano pečenje samo na žaru vatre, da bi se u konačnosti dobila prekrasna „slaninska ruža“,

Ove godine su sve ekipe uspjele pripremiti i ispeći svoju “slaninsku ružu” u okviru zadanog vremena, neki malo prije jer su žurili, a neki malo kasnije jer su strpljivo pripremali svoj slaninski cvijet. Bilo je i alarmantnih situacija kada se plamen naglo pojača od masti koja curi iz slanine, ali svi su brzo reagirali i pomagali jedni drugima. Ove godine niti jedan ražanj nije pukao niti slanina pala u vatru. Ovo samo govori da to i nije baš tako lako ispeći slaninu i dobiti pobjednički slaninski cvijet.

Nagradu za umjetnički dojam, najfotogeničniju “slaninsku ružu” osvojila je “slaninska ruža” pod brojem 17. koju je pripremila brojna Ekipa KUD “Berda” iz Brestovca koji su i prošle godine bili odlični i osvojili 1. mjesto.

Prvo mjesto jedinstvenom ocjenom svih četiri člana žirija, pod vodstvom načelnika općine Mile Pavičića, odnijela je slaninska ruža ekipe pod brojem 15, iza kojega je bila Ekipa OSI Požega, Udruga osoba s invaliditetom. Drugo mjesto osvojila je “slaninska ruža” pod brojem 10, vrlo brojne ekipe HPD “Sokolovac” sekcija iz Zakorenja. Treće mjesto osvojila je “slaninska ruža” pod brojem 20. ekipe “Vinokap” ogranak vinara Požega.

Svi su nagrađeni vrijednim nagradama Limarije Sebastijan iz Zagreba, Tvrtke “Plamen” Požega, poklon paketima butelja Vinum Academicum, nagradama Agencije za marketing i izdavaštvo Kruna iz Požege i Požeških čuvara baštine Požega. Nagrade su uručili načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, predsjednik Požeških čuvara baštine Vladimir Protić i grafička urednica tjednika Kronika Lana Protić Malbašić.

Drugi dio “Slavina” je bila dodjela šampionskih titula, zlatnih, srebrnih i brončanih medalja s nedavno održanog 17. Županijskog ocjenjivanja vina “Vino-kap” u Kaptolu na kojemu je bilo prijavljeno 102 uzorka vina s područja Požeško-slavonske županije i susjednih gradova te vina s otoka Krka. Plakete i priznanja uručili su načelnik općine Mile Pavičić i predsjednik Udruge Vino-kap Ferdinand Novak. Kako je na sceni bilo postavljeno i 15 bačvica s nagrađenim vinima kao ocjenjivači su se mogli prijaviti svi posjetitelji, te svojim glasovima kao pravi ocjenjivači nakon kušanja i degustacija dati svoj glas za po njima najboljem vinu.