Sport

[NAJAVA] Regionalna utakmica školovanih pasa održava se u Golobrdcima

23-05-2024 • 12:34
Rva
Radi se o događaju koji nikada nije bio održan na našem području, gdje se natječu isključivo školovani psi, otkrio je Saša Ušćebrka u emisiji "Jutro s Matkom".

Kinološka udruga Požega ove subote, po prvi puta na našem području, organizira Regionalnu utakmicu školovanih pasa. Sve o terminu održavanja, prijavama i samom događanju rekao je današnji gost emisije „Jutro s Matkom“ Saša Ušćebrka ispred Kinološke udruge Požega.

Sve se održava u subotu, 25. svibnja na prostoru nogometnog terena „Pod selom“ u Golobrdcima. Svečano otvorenje bit će u 10 sati, nakon čega će četveronožni ljubimci pokazati svoja znanja i vještine. Ulaz na Regionalnu utakmicu školovanih pasa se ne naplaćuje.

Radi se o događaju koji nikada nije bio održan na našem području, gdje se natječu isključivo školovani psi, otkrio je Saša.

„Najviše su zastupljeni Belgijski ovčari – Malinois i Njemački ovčari, radnih linija crni i sivi. Mi na ovoj utakmici imamo i jednog Labradora, dakle nema pravila koje je vrste radni pas. Radi se po više programa, ali jedan od glavnih je IGP program koji se sastoji od  IGP 1, 2 i 3 po težini. U svakom programu imamo tri discipline.“ – rekao je Saša.

Prva disciplina je trag, druga je poslušnost, a treća disciplina i najzanimljivija za gledatelje je obrana napada.

„Htio bih se zahvaliti Nogometnom klubu Parasan iz Golobrdaca koji nam je ustupio svoj teren i svoj društveni dom. Utakmica se održava i ako je kiša, nije nam problem ni kiša ni snijeg, mi moramo raditi. Prijave nisu više moguće, a imamo 14 prijavljenih pasa. Ljudima se to možda čini malo, ali tu se rade tri programa i to traje skoro cijeli dan. Imamo jednog natjecatelja koji dolazi čak iz Grčke, a imamo ih iz cijele Hrvatske. Najviše prijava je u IGP 3, gdje svaki pas mora odraditi sve tri discipline. Ima situacija gdje ljudi prijave psa za sve discipline, ako su spremni i oni i pas, zašto ne bi.“ – objasnio je Saša.

Regionalnu utakmicu školovanih pasa sudit će Zdravko Kliček i Josip Novak, markirant Davor Šalamon te tragopolagač Darko Kovač. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada najboljima uslijedit će oko 14 sati. Nakon programa bit će ručak za goste i natjecatelje.

„Mi u ovom kraju nemamo markiranata, dolazi nam dečko iz Zagreba. Tko god se bavi ovim sportom to je problem jer je najbliže ići u Čepin, Vinkovce ili Zagreb. Sudci su poznati kinološki sudci Kliček i Novak, a imamo i licenciranog tragopolagača HKS-a.“ – rekao je Saša Ušćebrka i pozvao sve zainteresirane da dođu i pogledaju kako psi preskaču prepreke i natječu se u ostalim disciplinama.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu