Društvo

[NAJAVA] Najduži stol i Smotra folklora u Velikoj

22-05-2024 • 12:47
Rva
Već tradicionalno, zadnji vikend u petom mjesecu rezerviran je za Međunarodnu smotru folklora - "Čuvajmo običaje zavičaja" i Najduži stol u Velikoj.

Najduži stol i „Čuvajmo običaje zavičaja“ od 24. do 26. svibnja održavaju se u Velikoj. Ugostili smo direktora Turističke zajednice Zlatni Papuk Tomislava Galića u emisiji “Jutro s Matkom” i najavili što nas predstojećeg vikenda čeka u Velikoj.

Veličani svoju Smotru folklora započinju već u petak, 24. svibnja glazbenim programom uz pop tamburaše Paori i koncert Dražena Zečića. Centralno događanje manifestacije je svakako Najduži stol, a to sve posjetitelje očekuje u subotu, 25. svibnja od 19 sati. Uz Najduži stol održat će se i koncert Cecilije te nastavak zabave i druženja pod šatorom.

Ulaznica za Najduži stol je 5,00 EUR i moguće ju je kupiti na samom ulazu, a ona osigurava narukvicu i pribor za jelo, kako bi mogli kušati sve izložene delicije.

„Ovo nam je 13. po redu Najduži stol, imat ćemo kao i prijašnjih godina goste iz cijele Hrvatske, ali goste iz Budimpešte, Raše, Bosne i Hercegovine i Vojvodine. Moram istaknuti da ćemo i ove godine imati pečenog vola kojeg osigurava Općina Velika, a koji će biti podijeljen posjetiteljima, kako nitko ne bi ostao gladan. Uz sve naše goste sudjelovat će i razne udruge, tvrtke i vinari iz cijele naše županije, oni će  promovirati sebe i našu destinaciju.“ – rekao je Tomislav Galić, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk.

U nedjelju će se Velikom prošetati tradicionalna povorka svih sudionika Smotre folklora.

Program započinje svetom misom u 11,30 sati, gdje će se sudionici Smotre obući i predstaviti svoju nošnju. Povorka polazi od 16,30 sati s Trga hrvatskim braniteljima u centru Velike. Od 17,30 sati održat će se nastupi sudionika pod velikim šatorom.

U svečanom mimohodu i nastupu na 32. Međunarodnoj smotri folklora „Čuvajmo običaje zavičaja” sudjeluju HKUD „Matija Gubec” Tavankut, HKUD „Dubrave” Aladinići, Hrvatska izvorna grupa Budimpešta, KUD „Klokotič” Rumunjska, RKUD „Rudar” Raša, KUD „Šijaci” Biškupci, KUD „Orljava” Pleternica, Češka beseda Kaptol, KUU „Miljevci”, KUD „Jasen“ Šaptinovci, KUD „Tomislav“ Sibinj, Dječji vrtić Velika, Veličke mažoretkinje i domaćini KUD „I.G.Kovačić” Velika.

Dugogodišnju tradiciju uređenja okućnice za vrijeme trajanja Smotre folklora ove su godine odlučili posebno potaknuti, tako da će oni najkreativniji i najvrjedniji za svoju okućnicu biti i nagrađeni.

Posjetite manifestaciju koja objedinjuje gastronomska bogatstva Lijepe Naše, ali i pruža priliku za upoznavanje kulture i načina života u Zlatnom Papuku. Oaza netaknute prirode, a ovom prilikom i koncerata i ostalih sadržaja i aktivnosti otvara vrata područja Turističke zajednice Zlatnog Papuka.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu