Kultura

[NAJAVA] Knjignik u Pleternicu dovodi predstavu za djecu, a za odrasle promociju knjige

10-07-2024 • 08:56
Rva
Mladi će imati "Kvizomaniju", djeca će imati priliku pogledati predstavu „Tratinčica i čudesna vrtićka krema“, u programu za odrasle bit će promocija knjige „Ja, pa ja, i opet ja!“, spisateljice Josipe Pavičić.

Ljetna manifestacija knjižnice Knjignik održat će se u petak, 12. srpnja na Trgu bećarca. Knjignik je osmišljen s naglaskom na čitanje i druženje u neformalnom okruženju a financiran je od  strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Požeško-slavonske županije.

Kao i svake godine tu je program za djecu i odrasle. Mladi će imati “Kvizomaniju“, kviz iz književnosti u 18:30 sati. Djeca će imati priliku na Trgu bećarca u 19,00 sati pogledati predstavu „Tratinčica i čudesna vrtićka krema“ u izvedbi Kazališta Prijatelj iz Zagreba.

Jedan od ključnih trenutaka u odrastanju i socijalizaciji malog djeteta je prvi dan odlaska u vrtić, koji čak i u najbezbolnijim varijantama teško prolazi bez straha i plača. To je naravno zapravo na neki način normalno. Dijete iz potpuno sigurnog okruženja dolazi u ono potpuno nepoznato. Naravno, nije lako ni roditeljima. Do tog trenutka su rijetko ostavljali dijete, a ako i jesu to je uvijek bilo bliskim i povjerljivim osobama. Najednom se moraju osam sati osloniti na neku, do tog trenutka nepoznatu osobu i imati povjerenja da će ona jednako dobro postupati prema djetetu i da će ono biti na sigurnom.

Slikovnica Jelene Premec „Tratinčica i čudesna vrtićka krema“, tematizira upravo taj problem, taj trenutak razdvajanja od roditelja. Autorica koja je i sama odgojiteljica i radi u vrtiću takvih se trenutaka nagledala i morala suočiti i rješavati te probleme. Čudesna vrtićka krema je metafora svega dobroga što dijete u vrtiću može doživjeti i način na koji se uz pomoć odgojiteljica može u njemu osjećati mirno i spokojno. Hrvoje Zalar je u svojoj dramatizaciji razradio osnovnu temu i nadopisao scene u kojima je na komičan i djeci prepoznatljiv način prikazao težak rastanak glavnog lika (Tratinčkice) od svojih roditelja. Predstava je namijenjena djeci vrtićke i predškolske dobi.

U programu za odrasle u 20,00 sati u prostoru Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica održat će se promocija knjige „Ja, pa ja, i opet ja!“, spisateljice Josipe Pavičić. Spisateljica, poučavateljica tehnika za samorazvoj, televizijska voditeljica, majka i još mnogo toga. Više možete saznati u petak.