Društvo

Nada Ušurić predložena za Povelju humanosti Grada Požege

22-02-2024 • 10:47
Rva
Nada je bila pirotehničarka i uspješna sportašica, a i danas je dobrovoljna davateljica krvi.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Požege, koja će se održati 29. veljače, na dnevnom redu naći će se Odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Požege u 2024. godini.

Za Povelju humanosti ove godine predložena je Nada Ušurić.

Nada Ušurić rođena je 23. studenog 1957. godine u Požegi, a svoj radni vijek od 1976. do 1996. godine provela je u tvornici Zvečevo, da bi potom deset godina radila u tvrtki Mungos kao pirotehničarka  i sve do umirovljenja 2006. godine.

Gospođa Ušurić je bila sudionica Domovinskog rata kroz Civilnu zaštitu, a kao uspješna sportašica istaknula se svojom igrom u Rukometnom klubu Zvečevo (u tzv. zlatno doba požeškog rukometa).

Osim rada u tvrtki Mungos bila je začetnica i jedna od osnivačica Sindikata pirotehničara koji se  izborio da se pirotehničari priznaju kao profesija i da imaju svoja prava, pogotovo u slučaju stradavanja.

Nada Ušurić dobitnica je ordena Katarina Zrinska za dobrovoljno darivanje krvi (75 puta), a sveukupno do sad, darovala je krv 96 puta i po tome je jedinstvena na našem području.

Zahvaljujući Nadi Uršić kao i njenim radnim kolegama koji nisu razmišljali o ugrozi svojih  života, Požeško-slavonska županija je od studenog 2022. godine i službeno županija bez minsko sumnjivih područja. Ministar Božinović je u svezi navedenog uručio certifikat županici Antoniji Jozić, a gradonačelnici Pakraca Anamariji Blažević „posljednju minu“ koja simbolizira posljednju pronađenu i uništenu minu na pakračkom području na teško dostupnim obroncima Papuka.

Ako Gradsko vijeće prihvati ovaj prijedlog, nagrada će Nadi biti uručena na Svečanoj sjednici Grada Požege u ožujku. Podsjetimo, Nada je prošle godine dobila Povelju zahvalnosti Požeško-slavonske županije.