Društvo

Na vjernost Domovini prisegnulo 116 ročnica i ročnika Hrvatske vojske

08-03-2024 • 17:46
Rva
“Vi ste ponos i najbolje što Hrvatska i Hrvatska vojska imaju. Obukli ste vojničku odoru i stavili vojničko znakovlje, nasljednici ste pobjedničke Hrvatske vojske”

U vojarni “123. brigade HV” u Požegi u petak 8. ožujka 2024. prisegnuo je 41. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. U nazočnosti obitelji i prijatelja 116 ročnika, od kojih je 11 djevojka i 106 mladića položilo svečanu prisegu i obvezalo se na vjernost Domovini.

“Vi ste ponos i najbolje što Hrvatska i Hrvatska vojska imaju. Obukli ste vojničku odoru i stavili vojničko znakovlje, nasljednici ste pobjedničke Hrvatske vojske”, poručio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić prisegnulim ročnicama i ročnicima kazavši kako su nasljednici pobjedničke Hrvatske vojske koja je nastala u Domovinskom ratu i čuva hrvatske granice već 35 godina.

Zahvalio im je na odluci za služenje dragovoljnog vojnog osposobljavanja, kao i njihovim obiteljima na pruženoj potpori i usađivanju pravih vrijednosti.

“Želim vam reći da će i Vlada Republike Hrvatske, predsjednik Republike Hrvatske, načelnik Glavnog stožera i ja osobno, raditi ozbiljno i marljivo te nastaviti unaprjeđivati vaš status i vaša materijalna prava, kako vas kao dragovoljnih ročnika, tako svih onih koji se odluče za karijeru u OSRH”, rekao je Anušić.

Također, ministar je poručio kako će se nastaviti raditi i na opremanju i modernizaciji Hrvatske vojske.

“Danas vas je ovdje 116, to je prvi put da imamo ovoliki broj ročnika nakon dvije godine služenja dragovoljnog vojnog roka. Sve to znači da Hrvatska ima jake i mlade Oružane snage, one su i cilj našeg djelovanja i u tom smjeru ćemo i nastaviti. Neka vas dragi Bog čuva na vašem putu kao i vaše obitelji, budite Domovini vjerni”, zaključio je ministar obrane Ivan Anušić.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Tihomir Kundid u svom obraćanju ročnicima podsjetio je kako Hrvatska vojska nastavlja modernizaciju svojih sposobnosti te kako i dalje, čovjek ostaje središte obrambenog sustava.

Iskazao je uvjerenje kako će većina ročnika nakon završetka dragovoljnog vojnog osposobljavanja nastaviti sa specijalističkom vojnom obukom i na taj način postati djelatnim vojnim osobama. “Vojna profesija je teška i kompleksna, ali nijedna druga profesija kao vojna mladoj osobi ne pruža takvu mogućnost napredovanja u službi i razvoj specifičnih znanja i vještina”, rekao je general Kundid te dodao kako nema ništa časnije dužnosti od služenja Domovini kroz vojnu profesiju: “Dajte sve od sebe i razvijte temeljne vojničke vještine!”

Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske i predsjednik RH Zoran Milanović čestitao je ročnicama i ročnicima na uspješno završenoj obuci te im zahvalio što su se u izazovnim vremenima odlučili izabrati vojni poziv.

Svečanoj prisezi nazočili su predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Tihomir Kundid, načelnik stožera-zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Valentin Skroza, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Požege Željko Glavić i drugi.

Podsjetimo, program dragovoljnog vojnog osposobljavanja provodi se od 2008. godine u Oružanim snagama Republike Hrvatske u skladu s Pravilnikom o dragovoljnom vojnom osposobljavanju.
Dragovoljnim vojnim osposobljavanjem ročnici stječu vojna znanja i vještine za obnašanje vojničkih dužnosti u Oružanim snagama Republike Hrvatske te potrebna znanja i vještine za služenje u pričuvnom sastavu Oružanih snaga. Ono je ujedno i jedan od uvjeta za prijam u djelatnu vojnu službu.

Ukupno do sada, odnosno od 2008. godine do danas, dragovoljno vojno osposobljavanje uspješno je završilo više od 11 000 ročnika i ročnica.

Tekst: RVA/MORH

Foto: MORH/T. Brandt