Društvo

Na vjernost Domovini ponosno prisegnulo 102 ročnica i ročnika Hrvatske vojske

10-05-2024 • 14:56
Rva
Dio ste pobjedničke Hrvatske vojske, budite na to ponosni, nasljednici ste heroja koji su dali svoje živote za stvaranje naše Hrvatske, poručuje Anušić

Djevojke i mladići, njih 102, prisegnuli su danas na vjernost Domovini u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi. Pripadnici 42. naraštaja, 18 ročnica i 84 ročnika, koji trenutačno služe dragovoljno vojno osposobljavanje u Bojni za temeljnu vojnu obuku, Središta za obuku pješaštva i oklopništva Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKov, položilo je svečanu prisegu uz bodrenje svojih obitelji i prijatelja.  

Ministar obrane Anušić čestitao je ročnicima i njihovim obiteljima te im zahvalio na odluci da obuku odoru pobjedničke Hrvatske vojske te služe svojoj Domovini. „Posebno ću naglasiti pobjedničke Hrvatske vojske nastale prije 34 godine zahvaljujući dobrovoljačkim odredima i pojedincima koji su bili spremni u civilu bez odore i bez oružja krenuti u obranu Republike Hrvatske“, rekao je ministar Anušić.

Istaknuo je kako danas, 34 godine kasnije, imamo samostalnu državu članicu Europske unije, NATO saveza i UN-a, državu koja ima snažne i jake oružane snage: „Vi ste dio pobjedničke Hrvatske vojske, budite na to ponosni, vi ste nasljednici Blage Zadre i svih onih heroja koji su dali svoje živote za stvaranje Republike Hrvatske“. 

Ministar je naglasio kako Vlada Republike Hrvatske osnažuje i modernizira Hrvatsku vojsku: „Geopolitička situacija nije dobra stoga, moramo biti spremni, moramo biti snažni, opremljeni i naoružani te spremni braniti našu Hrvatsku“. Na kraju, ministar se zahvalio ročnicima na odluci da budu dio Oružanih snaga Republike Hrvatske te ih pozvao da kroz daljnje specijalističko usavršavanje ostanu u OSRH.

Drugi ovogodišnji ciklus dragovoljnog vojnog osposobljavanja započeo je 25. travnja, a trajat će do 21. lipnja 2024. godine. Mladiće i djevojke pristigle iz svih hrvatskih županija te trojicu mladića iz Bosne i Hercegovine obučavat će instruktori i zapovjednici Bojne za temeljnu vojnu obuku. Temeljne vojne vještine uvježbavat će u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi i njenim vojnim vježbalištima. Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku korak su bliže profesionalnoj vojnoj karijeri, jer je upravo temeljna vojna obuka jedan od  glavnih preduvjeta za nastavak vojne karijere. Oni koji se ne odluče za vojni poziv postaju pripadnici razvrstane pričuve.

Svečanosti u požeškoj vojarni nazočili su uz potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnika Tihomira Kundida, zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike brigadir Mile Valentić, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika Požege Borislav Miličević i drugi.

Foto: MORH/ J. Kopi