Kultura

„MOĆ U GLAVI“: dokumentarno-igrani prikaz rock i punk scene Požege od 1975-1991.

27-06-2024 • 12:38
Rva
Hrvatska i svjetska premijera filma biti će sutra u Gradskom kazalištu Požega s početkom u 20 sati

Četvrti dokumentarni film autora Dalibor Platenika “Moć u glavi” donosi priču o nizu autorskih punk i novovalnih rock skupina koje su djelovale u Požegi u razdoblju od 1975. do 1991. godine. Nizom dokumentarnih snimaka u filmu se prikazuju i mjesta na kojima su mladi toga razdoblja izlazili, uživali u koncertima, organizirali predstave i izložbe, ali i brojne protagoniste toga vremena, autore glazbe i tekstova koji su obilježili scenu toga vremena.

Hrvatska i svjetska premijera filma biti će sutra u Gradskom kazalištu Požega s početkom u 20 sati. Voditelj premijere je Mario Kovač, a sljedećeg dana, u subotu u 20 sati, uz premijeru filma publiku očekuje i nastup grupa Flash i Rukopotezno povlačilo koje su opisane u filmu i koje će se ponovno okupiti i uživo svirati nakon 40-ak godina.

Na današnjoj konferenciji za medije autor Dalibor Platenik rekao je više o samom projektu i filmu.

„U filmu se na poseban način govori o pokretanju kultnog požeškog mjesta SPOK-a (slavonsko-požeškog omladinskog kluba) koji je bio središnje mjesto okupljanja mladih ne samo kroz glazbu, već i kroz ostale grane umjetnosti. U popularnom SPOK-u gostovala su sva bitna imena glazbene scene toga vremena, a organizirane su i brojne izložbe, performansi, kazališne predstave iz sfere alternativnog i rock izričaja. Dio požeških rock-punk grupa, ili njihovi članovi postali su s vremenom i dio zagrebačke scene sredinom osamdesetih godina.  Konkretno u filmu „Moć u glavi“ digitalno je obrađeno 13 autorskih grupa (Apatridi, Bliski susret, EX, Flash, Hare, Integrirani krug, Lost Brain, Married Body, Rubna lica, Rukopotezno povlačilo, Secto Limy, Sexa, V-efekt, Žak Fatalist), a donosi i više od 20 razgovora s protagonistima toga vremena.  
Za potrebe filma digitalizirana je velika količina 8 milimetarskih filmova vezanih uz grad Požegu, VHS snimaka i više od 60 tonskih audio zapisa pjesama sa analognih traka i kazeta. Film je uz dokumentne kadrove sniman i u Zagrebu, Zadru, Šibeniku, Novom Vinodolskom, Singapuru, Amsterdamu i dakako u Požegi.“, pojasnio je Platenik.  

Dovršetak filma su financijski poduprli privrednici iz Požege i Zagreba, no Platenik je izrazio razočaranje zbog izostanka podrške Grada Požege i Požeško-slavonske županije.

Ovaj je film istodobno i njegov autobiografski film, jer je bio dio požeške scene osamdesetih godina. Autor je do sada ostvario niz nagrada za dokumentarne filmove “Čovjek i drvo” i “Retro boom” od Singapura, Indije, Švedske, Italije, Sjedinjenih Američkih država i dakako Hrvatske.

Platenik je najavio da će biti izdana LP ploča, na kojoj će se nalaziti svi bendovi iz filma s po nekoliko pjesama, a poanta je da će ti bendovi na taj način napokon biti upisani u povijest hrvatske rock kulture, što nažalost nisu imali prilike ostvariti osamdesetih godina.

Mjesta za projekciju u subotu još ima, a besplatne ulaznice potrebno je rezervirati na blagajni Gradskog kazališta Požega.