Društvo

Manifestacija “Zeleno-plavo” spojila kontinentalnu i primorsku Hrvatsku

16-03-2024 • 19:19
Rva
Pozivu da promoviraju hrvatske autohtone proizvode, tradiciju i običaje svake godine odazove se više od 200 sudionika s područja kontinentalne i primorske Hrvatske.

Nakon smotre povijesnih postrojbi koje su došle na Trg Svetog Trojstva, započela je manifestacija Zeleno-plavo. Organizatori ove tradicionalne manifestacije su Udruženje obrtnika Požege, Turistička zajednica Grada Požege i Grad Požega, a održava se pod pokroviteljstvom Hrvatske obrtničke komore, Požeško-slavonske županije, Grada Požege i Turističke zajednice Grada Požege.

Manifestacija “Zeleno-plavo” popularna je požeška eno-gastro manifestacija koja na jedinstven način spaja kontinentalnu i primorsku Hrvatsku, a više od desetljeća bila je vezana uz tradicionalno požeško Vincelovo. Prije dvije godine, projekt “Zeleno-plavo” povezao se s manifestacijom obilježavanja Dana grada Požege.

Predsjednik Udruženja obrtnika Požega Željko Pojer naglasio je da ovom manifestacijom unapređuju i promoviraju komplementarne mogućnosti turističke ponude obalnog i kontinentalnog područja Hrvatske. Prigodnim riječima obratio se i Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

“Ponosno stojim ovdje kao domaćin ovoga skupa na kojemu smo okupljeni s jednim ciljem, a to je cilj promicanja i jačanja obrtništva u našoj predivnoj zemlji. Obrtništvo je srce našeg gospodarstva i stoga je važno da se zajedno angažiramo kako bismo osigurali njegovu kontinuiranu vitalnost. Ovo je prilika da gradimo mostove između obrtnika, poduzetnika, vlade i lokalnih zajednica, kako bismo zajedno radili na rješavanju izazova i iskorištavanju prilika koje su pred nama”, rekao je Željko Pojer, predsjednik Udruženja obrtnika Požega u ime organizatora.

“Hrvatska je jedna, Hrvatska je zelena i plava i Hrvatska je danas ovdje. Danas su naše kolegice i kolege obrtnici došli upravo ovdje uveličati Dan Grada Požege kojega vam čestitam i da idući bude još svjetliji i bolji, putem kojim ide i obrtništvo u ovom trenutku. Danas 112080 obrta sa skoro 250 tisuća radno sposobnog stanovništva koje obrtništvo zapošljava, govori kakvi su trendovi rasta gospodarstva u Republici Hrvatskoj i kakvi su trendovi u obrtništvu”, rekao je Kratohvil, dodavši kako je Požega s pravom nositelj titule najsrdačnijeg grada.

Dobrodošlicu svim gostima iz cijele Hrvatske poželjeli su gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić i požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

“Požega se zahvaljujući svima vama, svim gostima, ali i svim Požežankama i Požežanima, dostojno sjeća svoje prošlosti, sjeća se 1688. godine i oslobođenja Požege od Turaka na Grgurevo pod vodstvom fra Luke Ibrišimovića. Ovu tradiciju želimo sačuvati i predati ju vama mladima da ju pronosite i kroz sljedeće godine. Zbog toga vam svima puno hvala što podržavate ovu tradiciju, želim vam da se dobro osjećate u Požegi i dođite nam i iduće godine”, rekao je gradonačelnik Glavić.

“Požega je grad ponosnih ljudi, grad povijesti i baštine, ali isto tako grad ponosnih obrtnika i obrtnica koji su stoljećima prije nas izgrađivali Požegu kao gospodarsko središte Požeško-slavonske županije. Stoga svima vama obrtnicima koji ispreplićete ovu uspješnu priču Grada Požege, koji svojim marljivim trudom i radom zapošljavate, ne samo sebe, nego i druge ljude, od srca hvala i uistinu sam, kao županica Požeško-slavonske županije, ponosna na svaki korak koji činite kako bi Požege bila ljepša, ugodnija i kako bi u Požegi svoj dom našli i ovdje ostali svi naši brojni sugrađani”, rekla je županica Jozić.

Pozivu da promoviraju hrvatske autohtone proizvode, tradiciju i običaje svake godine odazove se više od 200 sudionika s područja kontinentalne i primorske Hrvatske. U zabavnom i glazbenom dijelu nastupili su Folklorni ansambl Požega i Kulturno-umjetničko društvo Požeška dolina te Slavonski dukati i Tamburaški sastav Šokci.

VEZANI ČLANAK

Svečani mimohod i smotra povijesnih postrojbi povodom Dana grada Požege