Društvo

Mali Cesarići proslavili Svjetski dan Nutelle

06-02-2024 • 10:19
Rva
Pitanje dana glasi „Tko je slađi - 1.b ili Nutella?“

Učenici 1.b razreda Osnovne škole Dobriša Cesarić iz Požege proslavili su Svjetski dan Nutelle. Oni su tako sa svojom učiteljicom Terezijom Nović ukrasili crteže teglice Nutelle, a na kraju su se svi počastili s Nutellom namazanom na kruhu. Pitanje dana glasi „Tko je slađi – 1.b ili Nutella?“

Naime, Nutellu je Ferrero pustio u svijet pod sadašnjim imenom sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća, a korijene vuče iz početka 19. stoljeća. Nastala kao pametno rješenje nezgodnog problema: nestašice kakaa nakon 2. svjetskog rata. Pietro Ferrero, slastičar iz talijanske regije Pijemont, sjajno se dosjetio slatkog namaza od lješnjaka, šećera i male količine sirovog kakaa. Smjesu je oblikovao u štrucu koja se može rezati i posluživati na kruhu i nazvao ju Giandujot po tada slavnom lokalnom karnevalskom liku. Tvrtka Ferrero službeno je osnovana 14. svibnja 1946. godine, opisali su na nutella.com ovaj važan trenutak.

Pietro Ferrerov sin Michele iskoristio je svoju genijalnost i metodom pokušaja i pogreške poboljšao recept i proizveo prvu staklenku novog namaza od lješnjaka i kakaa, ali mu još nije dao ime. Rezultat daljnjeg kreativnog razmišljanja bilo je savršeno ime za najslavniji namaz na svijetu – Nutella. Godinu dana kasnije nastala je ambalaža nalik današnjoj, napisali su. Svjetski dan Nutelle slavi se od 2007. godine.

Foto: OŠ Dobriša Cesarić FB